Így készüljünk a szigorúbb adatbiztonsági intézkedésekre!

forrás: Prím Online, 2021. február 24. 09:48

A Forrester egyik friss beszámolója alapján az IT-biztonsági vezetőknek idén még szigorúbb szabályozásokra kell készülniük az adatbiztonság és a személyes adatok védelme terén. A Micro Focus szakértői szerint ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani a kockázatok felmérésére, az új biztonsági gyakorlatok bevezetésére és a legmodernebb technológiák előnyeinek kihasználására.

A Forrester nemrégiben tette közzé a GRC (Governance, Risk and Compliance) területtel kapcsolatos előrejelzéseit, amelyben a biztonsági szakemberek számára szóló prognózisait és tanácsait foglalja össze. Az elemző cég szerint érdemes arra készülni, hogy újabb adatvédelmi előírások jönnek, illetve a meglévők ellenőrzésében és betartatásában is szigorúbbá válnak a hatóságok, beleértve a GDPR-t. 

 

A világjárvány következtében a cégek még nagyobb hangsúlyt helyeznek alkalmazottaik biztonságára és egészségére, az ezzel kapcsolatos intézkedések révén pedig hatalmas mennyiségű egészségügyi információ keletkezik a munkáltatóknál. Az ilyen érzékeny adatok védelme kiemelkedő fontosságú, különösen akkor, amikor az egyre általánosabbá váló távmunka következtében a vállalati információk egyébként is nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A megváltozott körülményekhez és a hozzájuk kapcsolódó, szigorodó elvárásokhoz nem könnyű alkalmazkodni, a Micro Focus szakértői szerint azonban sokat segíthet a szemléletmód megváltoztatása, valamint az új gyakorlatok és technológiák bevezetése. 

 

Rendszerszintű kockázatok mindenhol

A rendszerszintű kockázatok ritkán kerülnek szóba a vállalatoknál, pedig ezek a céges szinten fellépő rizikófaktorok iparágakat is megingathatnak, vagy akár a teljes gazdaság összeomlásához vezethetnek. Ilyenek játszottak közre például a dotcomlufi kipukkadásában, a 2008-as pénzügyi válság kialakulásában vagy a jelenlegi járvány nyomában járó recesszióban. Ezek a kockázatok azonban csak hosszú távon jelentkeznek, és számos területet érintenek, ezért a legtöbb vállalatnál nem érzik sürgetőnek őket. Érdemes ezen változtatni, és a gyakori céges témák között foglalkozni az ilyen jellegű rizikófaktorokkal is. Ha rendszeresen szó esik róluk, könnyebb rájuk felkészülni. 

 

 

Új gyakorlatok

A vállalatoknak célszerű átértékelniük a GRC területen alkalmazott gyakorlataikat és házirendjeiket. A világjárvány következtében villámgyorsan terjedtek el a napi használatban olyan új megoldások, amelyek hatékonyan segítik a munkavégzést az új körülmények között, a csoportmunka-eszközöktől kezdve a videókonferencia-appokon át a különféle online szolgáltatásokig. A szervezeteknek ezt a kockázatok kezelése és az adatok védelme szintjén is muszáj lekövetniük. A cégeknek tehát reagálniuk kell az ügyfelek magas szintű kiszolgálását segítő feltörekvő technológiákra és szolgáltatásokra, és azonosítaniuk kell a vásárlói és felhasználói tevékenységek kapcsán jelentkező új kockázatokat.

 

Mivel a hagyományos módszerek már nem elegendőek, így a kibervédelem újfajta megközelítésére van szükség mindehhez. A szervezeteknek átfogó ellenálló képességet kell kiépíteniük a kibertérben, ami magában foglalja az adatok, az alkalmazások és a felhasználói fiókok, személyazonosságok és hozzáférések teljes körű védelmét, valamint az esetleges támadások időben történő észlelését és elhárítását. Ezenfelül képesnek kell lenniük a fejlődésre, hogy mindig lépést tartsanak a változásokkal, és az aktuális fenyegetéseknek megfelelően alakítsák a biztonsági reakcióikat.

 

Gépek a kockázatkezelés szolgálatában

Mivel egyre több a rizikó, érdemes a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hasznos funkcióit igénybe venni a kockázatok kezeléséhez. Ezeket a technológiákat használja például a Micro Focus biztonsági információ- és eseménykezelő rendszere is a támadások gyors azonosításához. 

 

De az adatvédelmet érintő kockázatok felméréséhez is használhatók ilyen eszközök. A fejlett fájlelemző szoftverek például képesek ezek segítségével megvizsgálni a cég teljes adatállományát, és jelentést készíteni arról, hol találhatók érzékeny információk, és hol érdemes megerősíteni azok védelmét.

 

A hozzáférésekkel járó kockázatok kezelésére szintén létezik fejlett megoldás, amely fel tudja mérni, hogy a felhasználó milyen körülmények közül kíván bejelentkezni a céges rendszerbe, és ahhoz igazítja a megkövetelt hitelesítési szinteket. Ha például egy munkavállaló a cég központjából szeretne belépni a céges gépéről reggel 9-kor, akkor elég a felhasználónév és a jelszó kombinációját kérni tőle, ám ha egy külföldi szálloda wifi-hálózatáról szeretné ugyanezt megtenni, akkor célszerű duplán megbizonyosodni a személyazonosságáról, például egy, a telefonjára küldött kódon keresztül.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50