Tények és érdekességek az ABB elektromos busz töltési megoldásairól

forrás: Prím Online, 2021. március 22. 14:59

Az ABB „Did you know?” – kezdetű, ismeretterjesztő online sorozata rövid, közérthető magyarázatokkal ismerteti meg az olvasót a vállalat portfóliójának legérdekesebb tényeivel. A következő anyag az ABB által elektromos buszok számára fejlesztett töltési megoldásokról ad információt.

 

Tudta-e, hogy az ABB Pantograph Down rendszere az OppCharge interfésszel együtt mindössze 3-6 percen belül képes feltölteni egy elektromos buszt? 

Az elektromos járművek egyik csoportját képviselő e-buszokba beépített akkumulátortelepek akár tízszer akkorák lehetnek, mint az elektromos személyautókban jellemzően használt akkumulátorok (vagy még nagyobbak), és egy-egy kiterjedtebb közlekedési rendszer részeként sajátos követelményeket támasztanak. 

 

Az Opportunity Charge – vagy rövidebb nevén az OppCharge – egy, a normál és az emeletes e-buszok automatizált töltéséhez használt nyílt interfész, mely pantográf (mozgatható áramszedő) segítségével csatlakoztatja a buszt a töltőállomásra. Az ABB Pantograph Down rendszere a nagy utaslétszám befogadására alkalmas elektromos buszok gyors és hatékony feltöltésére képes. A töltőállomás leereszthető pantográfja a busz tetején kiépített sínrendszeren keresztül csatlakozik a jármű akkumulátorára, és akár 600 kW töltési teljesítményre képes.

 

 

A jellemzően 3-6 perc töltési idővel működő pantográf rendszer könnyen integrálható a már kiépített közlekedési hálózatokba, és működése úgy biztosít nulla károsanyag-kibocsátást a nap folyamán, hogy semmilyen módon nem befolyásolja a járatok megszokott rendben történő közlekedését. 

Tudjon meg többet.

 

Tudta-e, hogy az ABB Pantograph Up busztöltői az elektromos buszok a buszdepó területén és útközben végzett töltésére egyaránt tökéletesen alkalmasak? 

Az a megoldás, hogy az elektromos busz felemelt pantográfon keresztül csatlakozik a töltőberendezésre, rendkívül egyszerű és gyors töltést biztosít. Amikor a busz beáll a megállóba, a vezető egy gombnyomással felemeli a pantográfot a busz tetejéről, így az érintkezésbe lép a megállóban az úttest fölé hajló töltőoszloppal. Ha a töltés megtörtént, illetve a busznak tovább kell haladnia, a pantográf automatikusan leválik az oszlopról és visszaáll eredeti helyzetébe. Az utasok le- és felszállásához szükséges idő épp elegendő ahhoz, hogy a busz további 10 km megtételéhez szükséges áramot kapjon. 

 

 

A végállomásokon jellemzően 3-6 perc alatt végrehajtott töltés a szokásos körülmények között a járat teljes útvonalának megtételéhez elegendő áramot biztosít a busz számára. A flotta valamennyi elektromos buszába beépítésre kerül minden, a pantográf felemeléséhez szükséges mozgó alkatrész. 

 

 

Az ABB felemelhető pantográffal működő busztöltő berendezései depóban végzett éjszakai töltésre is ugyanolyan alkalmasak. Egyetlen töltőberendezés akár három, úttest fölé behajló töltőoszlopot is el tud látni energiával, tehát három busz egyidejű töltését képes biztosítani. Ez esetben a töltőberendezés szekvenciálisan tölti fel a buszokat, ami csökkenti a csúcsterhelés esetén felmerülő energiaköltséget és intelligens módon úgy osztja be a töltőáramot, hogy minden csatlakoztatott járművet tökéletesen feltöltsön, mielőtt az ismét szolgálatba lép.

 

Az ABB felemelhető, illetve leereszthető pantográfos megoldásokat egyaránt kínál. 

Tudjon meg többet.

 

Tudta-e, hogy a németországi Hamburg városában ABB-technológia felhasználásával kívánják felére csökkenteni a CO2-kibocsátást?

A város az ABB villamosítást szolgáló berendezéseinek segítségével kívánja a fenntarthatóság jegyében 1990-hez képest 2030-ig a felére csökkenteni CO2-kibocsátását. Az ABB technológiái az évente 230 millió fős utasforgalmat lebonyolító hamburgi tömegközlekedési vállalat, a HOCHBAHN AG szolgálatába állítva segítik annak a széles körű flottavillamosítási programnak a megvalósítását, amely Németország legelső teljesen elektromos buszokra tervezett busztermináljának kiépítését is magában foglalja. 

 

 

Az ABB kulcsrakész megoldása az elektromos infrastruktúra kiépítése és a depó hálózatra csatlakoztatása mellett a transzformátor, a kapcsolóberendezések és a 44 db, egyenként 150 W teljesítményű busz- és nehézgépjármű-töltőállomás telepítését foglalja magában. Ezzel a megoldással a flotta 44 autóbusza egyszerre tölthető fel a központi buszdepóban. A buszok egy feltöltéssel akár 150 km távolságot is meg tudnak tenni. Egy töltőberendezés szekvenciális töltéssel akár három busz egyidejű töltésére is alkalmas. A berendezések használatát még célszerűbbé és kényelmesebbé teszi, hogy – helytakarékossági okokból – a buszdepó tetejére kerültek, amely intelligens és költséghatékony töltési megoldást kínál a város egyre bővülő e-busz flottája számára.

Tudjon meg többet az elektromos járművek töltési megoldásairól.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05