Idén Szemerédi Endrének ítélték a Neumann professzori címet

forrás: Prím Online, 2021. május 31. 11:02

2021-ben Szemerédi Endre matematikus elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulását, illetve a matematika fejlődése kapcsán végzett munkásságát ismerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa és a Neumann Társaság  a Neumann János professzori címmel.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Neumann Társaság 2017-ben alapította a Neumann János professzori címet, amelyet azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanár kaphat meg, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez. 

 

2021-ben Szemerédi Endrének, a 2012-ben a matematika Nobel-díjának tekintett Abel-díjjal is jutalmazott magyar matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának ítélte a Neumann professzori címet a BME szenátusa és a Neumann Társaság. 

 

Szemerédi Endre

 

„A Műegyetem a matematikai alapokra épülő műszaki kiválóság és mérnökképzés képviselőjeként sokat köszönhet Szemerédi Endre tudományos munkásságának. Kutatási eredményei számos, az egyetemünkön ma zajló jövőbemutató kutatásfejlesztési program tudományos alapjait és kiindulópontjait képezik” – mondta el a kitüntetés kapcsán Józsa János, a Műegyetem rektora.

 

“Az elmúlt évtizedekben Szemerédi Endre számos kulcsfontosságú tételt fogalmazott meg a diszkrét matematikában és az elméleti számítástechnikában. A Szemerédi-tétel a kombinatorikus számelmélet egyik alapvető eredménye, amely megjelenik a matematika számos területén, illetve a hálózatelméletben is. Az utóbbi terület manapság az internetes fejlesztések mellett a pandémiával kapcsolatos kutatások kapcsán került a köztudatba. Szemerédi professzor munkássága kiindulópontul szolgált további kutatásokhoz és lefektette az alapokat a matematika új irányai számára” - kommentálta az idei díj átadását dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

A díjat a BME Szenátusának május 29-i ünnepi ülésén adta át a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke. Az Ünnepi Szenátus eseményen a Tiszteletbeli Doktorok avatására, valamint a József Nádor Emlékérem és más rangos műegyetemi kitüntetések adományozására is sor került. Szemerédi Endre 1940-ben született Budapesten, és 1960-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Legismertebb tudományos eredményének Erdős és Turán sejtésének bizonyítását tartják, amely szerint minden pozitív felső sűrűségű sorozat tartalmaz tetszőleges hosszú számtani sorozatot, ez az eredmény fontos eszközzé vált a nagy gráfok kutatásában, amely így a hálózatelméletre is hatással volt.

 

A nyolcvanas évektől különböző amerikai egyetemeken volt vendégkutató, vendégprofesszor, 1990-ben a Rutgers Egyetem számítógéptudományi tanszékén kapott egyetemi tanári megbízást, nyugdíjba vonulását követően pedig az egyetem professor emeritusa lett. Szemerédi Endre 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1987-ben elnyerte az akadémia rendes tagságát, 2010 óta pedig az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS, National Academy of Sciences) rendes tagja. Munkásságát a magyar kormány a Magyar Szent István-renddel és Széchenyi-díjjal is elismerte.

 

2020-ban prof. dr. ifj. Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetemen dolgozó 43 éves magyar matematikus matematika és társtudományai, a fizika és a kémia határterületén folytatott kutatási  tevékenységét ismerték el Neumann professzori címmel. 2019-ben a kvázikristályok felfedezéséért Nobel-díjjal is elismert izraeli professzor, Dan Shechtman részesült az elismerésben.

 

A BME Szenátusának május 29-i ünnepi ülését és a díjátadót alább lehet megtekinteni:

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05