A digitalizáció felgyorsítása az integráció erejével

forrás: Prím Online, 2021. július 1. 11:12

Az ABB piacra dobja a folyamatirányító rendszerének (DCS) legújabb verzióját – az ABB Ability 800xA 6.1.1 rendszert –, mely a megnövelt I/O képességeket, a gyors üzembe helyezést és a fokozott biztonságot, mint a digitális átalakulás alapelemeit kínálja.

Az ABB Ability 800xA 6.1.1 rendszer a folyamat automatizálás és az üzemi működés jövőjének egyik irányát képviseli, ezzel is megszilárdítva a cég úttörő szerepét és első számú technológiavezető pozícióját a DCS-piacon. Miközben az iparági együttműködés egyre szorosabbá válik, az ABB kiemelt DCS rendszere lehetővé teszi, hogy a döntéshozók köny-nyedén időtállóvá tegyék üzemük működését.

 

A System 800xA 6.1.1 számos új funkcióval javítja az együttműködést. Ilyen többek között a zöldmezős projektek és a barnamezős bővítések egyszerűbb, gyorsabb üzembe helyezése egy új és továbbfejlesztett Ethernet I/O Field Kittel – immár xStream Commissioning funkcióval kiegészülve –, amivel lehetséges a felhasználók számára az I/O helyszínen történő konfigurálása és tesztelése, mindezt egyetlen laptopról, anélkül, hogy vezérlő alkalmazási szoftverre vagy folyamatvezérlő hardverre szükség lenne. Ez lehetővé teszi a helyszíni telepítést és beüzemelést végző technikusok számára, hogy egyidejűleg hajtsák végre több okoseszköz automatizált hurokellenőrzéseit, és dokumentálják azok végső eredményeit.

 

A 800xA 6.1.1 rendszerrel ma könnyebb a digitális megoldások megvalósítása, mint eddig bármikor. A 800xA Publisher rendszerbővítésnek köszönhetően a felhasználó biztonságosan és egyszerűen kiválaszthatja, hogy mely adatokat streamelje az ABB Ability Genix Industrial Analytics-re és az AI Suite-re, akár perem-, akár felhőalapon.

 

 

„Az ABB Ability 800xA 6.1.1 rendszer még jobbá tesz egy nagy teljesítményű és világelső DCS rendszert. Azon túl, hogy folyamatirányító, elektromos vezérlő- és biztonsági rendszer, ez egy olyan, együttműködést előmozdító rendszer is, amely lehetővé teszi a mérnöki hatékonyság, az üzemeltetői teljesítmény és az eszközhasznosítás további javítását”, mondta Bernhard Eschermann, az ABB Process Automation technológiai vezérigazgatója. „Vegyük például az xStream üzembe helyezést segítő képességeit, melyek a nagyszabású projektekben rejlő kockázatok mellett a késedelmes megvalósítás okait is megszüntetik, és ezzel utat nyitnak az ABB adaptív projektkivitelezési megközelítése előtt. Ezenkívül a szabványos interfészek abban is támogatást jelentenek az ügyfelek számára, hogy a digitális átalakulásuk útján jobban kihasználják az operatív adatokat, és a kiberbiztonság fenntartására is jusson energia.”

 

A projektek gyorsabb és költséghatékonyabb megvalósítása a Select I/O fejlesztések új verzióba történő beépítésének köszönhetően válik lehetségessé. Az I/O vezérlőszekrény szabványosítása minimálisra csökkenti a gyakori utólagos változtatások negatív hatásait és a rendszer egészének helyigényét. Az I/O szekrényrendszert kiegészítő hardverelemek mennyiségének csökkentése érdekében a Select I/O ezúttal egymódusú optikai kapcsolattal csatlakozik az Ethernet adapterekhez, amelyeket gyújtószikramentes leválasztó jelkondicionáló egységekkel is el vannak látva.

 

Az ABB zászlóshajó DCS rendszerének legújabb verziója számos kibővített képességgel rendelkezik, így többek között olyan megnövelt OPC UA csatlakozási lehetőségekkel, amelyek az IT/OT konvergenciát segítik elő.  Az OPC UA kommunikációs szintek széles skálája – így például rendszerszinten egy OPC UA kliens és szerver – válik elérhetővé ebben az új verzióban. Az OPC UA konnektivitás további beépülése az AC 800M vezérlőbe, illetve a 800xA History-ban megjelenő újabb OPC UA funkciók azt jelentik, hogy az ABB Ability 800xA 6.1.1 rendszere előmozdítja a rendszerek és az alkalmazások közötti biztonságos együttműködést.

 

A kiberbiztonság fenntartása minden gyártulajdonos egyik legfontosabb törekvése.  Az ABB Ability 800xA 6.1.1 rendszer az MS Windows 2019-hez kapott legújabb javításokon és biztonsági frissítéseken keresztül növeli a kiberbiztonság szintjét. Ezenkívül a 800xA rendszer legnépszerűbb folyamat- és biztonsági vezérlői (PM866 és PM867) esetében az ISA in-formációbiztonsági megfelelőség is megvalósult.

 

Az agilitás és az együttműködési képesség még tovább javul azzal, hogy az új DCS ajtót nyit a moduláris orkesztráció előtt.  Az ABB Ability 800xA 6.1.1 rendszer lehetőséget biztosít a modultípus csomagok (MTP) zökkenőmentes importjára, mégpedig a forgalmazó alkalmazott automatizálási platformjától függetlenül.  Ezt úgy valósítja meg, hogy a kiemelkedő szintű felügyeleti ellenőrzés végrehajtásához kiegészítő koordinált vezérlő logikát biztosít. A rendszer minden vonatkozó szabványnak megfelel, és olyan, ún. „plug-and-produce” képességekkel rendelkezik, amelyek a kicsomagolás és a csatlakoztatás után rögtön javítanak a termelés rugalmasságán és versenyképességén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05