Az adathalászat által legjobban sújtott brand továbbra is a Microsoft

forrás: Prím Online, 2021. július 27. 11:21

Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Threat Intelligence részlege kiadta legújabb, 2021 második negyedévére vonatkozó adathalászati trendeket feltérképező jelentését. A jelentés azon brandeket emeli ki, melyeket a bűnözők leggyakrabban használtak azzal a céllal, hogy személyes információkat vagy fizetési igazolásokat tulajdonítsanak el április, május és június hónapok során.

Egy olyan negyedévben, amikor a Microsoft figyelmeztetést adott ki az új orosz Nobelium adathalász kampánnyal kapcsolatban, a technológiai óriás megint a cyber-bűnözők által leggyakrabban célba vett brand volt, akárcsak 2021 első és 2020 negyedik negyedévében. A brandekhez kötődő adathalász támadások 45%-ában jelent meg (6%-os növekedés az első negyedévhez képest). A DHL ugyancsak tartotta pozícióját, a második helyet – az adathalász támadások 26%-a – használta a vállalat nevét, ahogy a bűnözők továbbra is visszaélnek az online vásárlás folytatódó növekedésével.

 

A CPR legutóbbi jelentése felhívja a figyelmet arra is, hogy a technológiai továbbra is a leggyakrabban célba vett szektor a brandekre építő adathalászatban, azt követi a szállítmányozás és a kiskereskedelem. 2021 első negyedévében érdekes módon a bankszektor megelőzte a kiskereskedelmet, azonban most visszaszerezte korábbi helyét a top háromban, valószínűleg az Amazon Prime Day és hasonló forgalmak miatt. 

 

„A cyber-bűnözők egyre gyakrabban vezető brandek nevével próbálják meg ellopni az emberek személyes adatait. Tény, hogy az Amazon Prime Day előtti időszakban több mint 2300 új, az Amazon nevén alapuló domain-t regisztráltak,” - mondta Omer Dembinsky, a Check Point Software Data Research Group csoportmenedzsere. „Sajnálatos módon leggyakrabban a humán tényező okozza a problémát, az emberek sokszor nem veszik észre, hogy hibás a domain név vagy gyanús a küldött szöveg és email, emiatt a cyber-bűnözők továbbra is az ismert brandek nevét használva csalnak ki személyes információkat. Ugyanakkor a második negyedév során világszerte óriási növekedést tapasztaltunk a zsaroló programokon alapuló támadások körében, melyeket sokszor kártékony csatolmányokat tartalmazó adathalász e-mailek formájában terjesztenek. Mint mindig, most is azt kérjük a felhasználóktól, legyenek figyelmesek amikor kiadják adataikat, gondolják át, hogy megnyissanak-e egy e-mail csatolmányt vagy linket, különösen olyan e-mailek esetében, melyek azt állítják, hogy az Amazontól, a Microsoft-tól vagy a DHL-től érkeztek, tekintve, hogy ezek a leggyakrabban utánzott brandek.”

 

A márkán alapuló adathalász támadások során a bűnözők úgy próbálják meg utánozni egy jól ismert brand hivatalos weboldalát, hogy az eredetihez hasonló domain nevet vagy URL-t és weboldal design-t használnak. A hamis weboldalra vezető linket e-mailben vagy SMS-ben küldik el a megcélzott egyéneknek, de webes böngészés közben is átirányíthatják, vagy akár egy csaló mobil alkalmazás is lehet a támadás indítója. A hamis weboldal általában egy űrlapot tartalmaz, mellyel a felhasználó személyes vagy fizetési adatait akarják ellopni. 

 

2021 második negyedévében az adathalászatnak leginkább kitett brandek

A felsorolás alapja az adott brand teljes megjelenése az adathalász támadásokban.

1. Microsoft (világszerte valamennyi adathalász támadás 45%-ában jelent meg)

2. DHL (26%)

3. Amazon (11%)

4. Bestbuy (4%)

5. Google (3%)

6. LinkedIn (3%)

7. Dropbox (1%)

8. Chase (1%)

9. Apple (1%)

10. Paypal (0,5%)

 

Példa: Microsoft adathalász email

2021 második negyedévében a Check Point kutatói olyan kártékony adathalász e-mailt találtak, mellyel Microsoft fiókok adatait akarták eltulajdonítani. Az alábbi e-mail-t a Microsoft (no-reply@microsoft[.]com) címről küldték, tárgy megjelölés pedig az volt, hogy „Your Subscription Has Been Expired”. A támadó arra akarta rávenni az áldozatot, hogy klikkeljen rá egy kártékony linkre, mely egy hamis Microsoft login oldalra vezetett (lásd alább). 

 

 

 

A Check Point Brand Phishing Report alapja a ThreatCloud Intelligence, a legnagyobb, a cyber bűnözéssel szemben harcoló, kollaboráción alapuló hálózat, mely fenyegetésekkel kapcsolatos adatokat és támadási trendekkel kapcsolatos információkat szolgáltat a szenzorok globális hálózata segítségével. A ThreatCloud adatbázis naponta 3 milliárd weboldalt és 600 milliónál is több file-t elemez, 250 milliónál is több kártékony programot azonosít be minden egyes nap.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50