Nemzetközi tudományos versenyen szereztek bronzérmet a SZTAKI kutatói

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 7. 17:32

A nemzetközi ICAPS 2021 konferencia keretében szervezett, The Dynamic Pickup And Delivery Problem című nyílt versenyen a Huawei egyik problémájára kellett megoldást nyújtania a csapatoknak. A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) kutatóiból álló Quickest Route („leggyorsabb út”) nevű csapat, Horváth Markó, Kis Tamás és Györgyi Péter a kétezer dollárt érő harmadik helyet szerezték meg.

A feladat egy, a Huawei által megfogalmazott, gyárak közti szállítási probléma megoldása volt, ahol szállítójárművek ütemtervét és útvonalát úgy kellett optimalizálni, hogy a rakományok minél hatékonyabban – azaz minél kisebb késéssel és a lehető legrövidebb úton – jussanak el egyik telephelyről a másikig.

 

A csapat a megoldáshoz felhasználta az INEXT „Kutatások az ipari digitalizáció által nyújtott potenciál minőségi kiaknázására” című, NKFIH által támogatott projekt során szerzett tapasztalatait is. A versenyt a Huawei Noah's Ark mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóintézete támogatta, egy csapat legfeljebb három fős lehetett.

 

A két fázisra bontott versenyre 153 csapat jelentkezett, de a második fordulóban már csak 33 csapat vett részt. Az ötezer dolláros jutalmat jelentő aranyérmet a Shenzhen University diákjait és kutatóit tömörítő SZU-OldDriver nevű csapat vehette át, az ezüstérmes pedig a Tsinghua University Y nevű csapata lett.

 

„Mindig is szerettem volna egy hasonló versenyen elindulni, így örömmel mondtam igent Tamás felkeresésére. Az pedig külön öröm, hogy már az első alkalommal sikerült egy dobogós helyet elcsípnünk" – fogalmazott Horváth Markó, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa.

 

„A verseny nagyon izgalmas és fordulatos volt. Bár több mint két hónapig tartott, csak az utolsó órákban dőlt el a végleges sorrend” – fogalmazott Kis Tamás, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója.

 

„Három-négy éve kezdtük el járműflották ütemezését kutatni, ennek az eredményei eddig főleg publikációk voltak. A verseny egy jó visszaigazolás volt arra, hogy egy új gyakorlati feladaton is eredményesek tudunk lenni” – mondta Györgyi Péter, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa.

 

Az International Conference on Automated Planning and Scheduling (ICAPS) egy évente megrendezett konferencia, mely során az intelligens tervezést és ütemezést segítő technológiák legfrissebb fejlesztései kerülnek előtérbe. A 2021-es ICAPS konferenciát augusztus 2-a és 13-a között tartják virtuálisan a kínai Kuangcsouból.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50