A Deutsche Telekom IT még magasabbra teszi a lécet a DevOps-transzformációban

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 9. 12:50

A Deutsche Telekom IT (DT-IT) bejelentette, hogy J’DIS – Just Developers Doing Incredible Stuff (szabad fordításban: mérnökök, akik rendkívüli dolgokat alkotnak) – néven nemzetközi informatikai mérnöki munkacsoportot hoz létre az Amazon Web Services (AWS) támogatásával. A Budapesten induló programmal a DTIT gyorsabban tölthet majd fel teljes, ún. funkcióközi műszaki termékfejlesztési csapatokat, amelyek feladata az adott ágazatban vezető, komplex alkalmazások készítése, automatizálása és üzemeltetése lesz. Az első újonnan toborzott szakértői csoport novemberben kezdi meg a munkát egy egyedülálló, Mesterséges Intelligencia alapú ügyféltámogatási megoldáson, amely 65 millió ügyféllel köti majd össze a Deutsche Telekomot.

Az AWS támogatásával a DTIT által indított J’DIS program új alapokra helyezi a DevOps-csapatok teljes életciklusát, a toborzástól, a csapatalakításon át, a teljesítmény és a teljesítési sebesség maximalizálásáig. A J’DIS keretében szoftvermérnökökből, DevOps-mérnökökből és Scrum Masterből álló nyolcfős egységek jönnek létre. A J’DIS programba való bekerüléshez mindegyik szakértő átfogó szakmai és kulturális interjún vesz részt, és felvételük után az első kilenc hónapban AWS-szakértők kísérik majd őket. A DTIT az újonnan létrejövő csapatoktól nemcsak azt várja, hogy saját termékeiket sikerre vigyék, hanem azt is, hogy a korszerű mérnökinformatika éllovasai legyenek a telekommunikációs ágazatban.

 

„Reményeink szerint az újonnan bevezetett toborzási és csapatépítési előírásoknak köszönhetően olyan jelentős mértékben növekszik majd az agilitás a Deutsche Telekomnál, hogy hatására az ügyfélélményben is kézzelfogható javulás tapasztalható majd. Az Amazon már bevált mérnöki és üzemeltetési gyakorlatainak bevezetésével még zökkenőmentesebb szolgáltatást, valamint gyökeres változást hozó megoldásokat tudunk majd nyújtani ügyfélkörünknek” – nyilatkozta Dr. Peter Leukert, a Deutsche Telekom informatikai igazgatója.

 

„Alig várjuk, hogy összegyűjthessük a legjobban képzett magyarországi szakembereket a DTIT-nél. J’DIS-csapatainkat a régió legtehetségesebb szoftvermérnökei alkotják majd, ezáltal minden eddiginél gyorsabban hozhatjuk létre a leginnovatívabb termékeket” – mondta el Cseresnyés Örs, a DTIT alelnöke, a Deutsche Telekom IT Solutions Hungary részéről.

 

 

„A J’DIS kezdeményezés újabb példája annak, hogy a Deutsche Telekom élen jár és irányt mutat az innovációban. A DTIT és az AWS J’DIS programjában a magyarországi együttműködés rendkívül kedvező hatással lesz arra, hogy a legjobb szoftverfejlesztő mérnököket választhassuk és képezhessük ki, képességeiket pedig a Deutsche Telekom informatikai szakterületén belül különféle projektekben kamatoztathassuk. A J’DIS projekttel biztosítható, hogy a DTIT jól képzett szakemberekkel rendelkezzen, akik a felhőszolgáltatások lehető legszélesebb köréhez férnek hozzá, valamint a legjobb teljesítményt nyújtva és a legnagyobb fokú biztonságot szavatolva páratlan ütemben viszik előre az innovációt” – fejtette ki Fabio Cerone, az AWS telekommunikációs ügyfelekért felelős igazgatója.

 

A program nyári budapesti indulását követően az első J’DIS-szakemberek 2021 novemberétől egy Mesterséges Intelligencia fejlesztési projekten dolgoznak majd, szintén Budapesten. Feladatuk olyan, VASP-ra (Voice Application Service Platform, hangalapú alkalmazási szolgáltatásplatform) épülő komplex ügyfélszolgálati megoldás létrehozása lesz, amely egyszerre több platformon, így Messengeren és WhatsAppon is működik. Ez a platform alkotja majd azt az egyetlen legnagyobb kapcsolatfelvételi felületet, amelyek keresztül a Deutsche Telekom ügyfelei támogatást kérhetnek.

 

Az új J’DIS-csapatok feladata lesz még a DTIT-n belül olyan összetett technológiai kihívások megoldása, mint a monolitikus alkalmazások mikroszolgáltatásokra történő bontása, korábban leküzdhetetlennek vélt problémák megoldása a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével, a szoftverszolgáltatási folyamat automatizálása CI/CD (folyamatos integrálás/teljesítés) révén, valamint alkalmazások ellenállóvá és hibatűrővé tétele a legkorszerűbb felhőinfrastruktúra kínálta lehetőségek kiaknázásával.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05