A Schaeffler megnyitotta az első, tisztán e-mobilitással foglalkozó gyárat Magyarországon

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 17. 18:03

A Schaeffler-csoport nyugat-magyarországi telephelyén, Szombathelyen nyitja meg első, tisztán e-mobilitási komponenseket és rendszereket gyártó telephelyét, amely Magyarországon is az első olyan gyár, ahol kizárólag elektromos motorokhoz készítenek alkatrészeket. A telephely e-moblitási kutatási és fejlesztési központként is működik. Az új létesítmény, amelyet a Német Fenntartható Építési Tanács (DGNB) arany minősítéssel díjazott, jelentős mértékben hozzájárul a Schaeffler 2030-tól kitűzött céljához, miszerint a vállalat világszerte szén-dioxid-semleges termelésre vált.

 

•  A szombathelyi II. üzem az első olyan Schaeffler-gyár, amely kizárólag e-mobilitással foglalkozik

•  Az új üzemben 15.000 négyzetméteren folyik az elektromosmotor-alkatrészek- és rendszerek fenntartható gyártása

•  A létesítmény bizonyítja a Schaeffler elkötelezettségét a fenntarthatóság és az e-mobilitás iránt

 

„Az új szombathelyi üzem mérföldkő a Schaeffler átalakulásában, és egyesíti stratégiai prioritásainkat, az innovációt és a hatékonyságot. Technológiai vállalatként célunk a fenntartható mobilitás formálása gyártóüzemeink globális hálózatának köszönhetően" – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG igazgatótanácsának elnöke.

 

 

A Holnap gyára, ma

A Schaeffler az üzemet a "Holnap gyára" koncepció alapján alakította ki: Szombathely II. telephelyén az innovatív alkatrészek és rendszerek gyártása magas fokon automatizált, és a 15 000m2 gyártási területen elhelyezkedő csarnokok modulárisak, és teljesen digitalizáltak. Az elektromos motorokhoz tartozó álló- és forgórészek (sztátor és rotor) gyártása, valamint a mágnesek integrációs folyamatai a szinkron- és aszinkrongépekhez nagyfokú pontosságot és tisztaságot igényelnek. Az automatizált gyártás és a robotok széles körű használata garantálják a megfelelést ezeknek az előírásoknak. 2023-ra várhatóan évi 800 ezer termék gördül majd le a gyártósorokról a több műszakos munkarendben, 2026 és 2029 között pedig már évi 1,8 millió alkatrész készül az prémium autóipari partnerek számára.

 

"Komoly lépéseket tettünk az e-mobilitás területén és vezető minőségű, ugyanakkor gazdaságos és fenntartható termékeket szállítunk. 2022-től 2-3 milliárd eurós éves rendelésbevételt várunk az e-mobilitás üzletágtól. A szombathelyi gyár és kompetenciaközpont fontos szerepet fog játszani ebben, szorosan együttműködve a Bühlben működő vezető üzemünkkel" – mondta Dr. Jochen Schröder, a Schaeffler AG E-mobilitási részlegének vezetője.

 

A fenntarthatóság, mint fő szempont

A Schaeffler 2020-ban kezdte második üzemének építését Nyugat-Magyarországon, körülbelül három kilométerre az első gyártól, amely 1996 óta működik. Az új üzem fotovoltaikus rendszerekből és a gyár tetejére telepített napelemekből meríti a villamosenergiát, így a Schaeffler évente akár 4000 tonna CO₂-kibocsátástól kíméli meg a környezetet. A tisztított szennyvíz és az esővíz-gyűjtő medence hatékonyabbá teszi a vízfelhasználást. A hőszivattyúk, az intelligens fűtés- és hűtéskezelés, valamint az energiatakarékos LED izzók intelligens vezérléssel, garantálják az energiahatékony működést. A természetközeli szabad terek és az ökológiai tó elősegíti a biológiai sokszínűséget is a területen.

 

 

Képzett munkaerő

A szombathelyi telep, amely már két gyártóüzemből és egy kutatási-fejlesztési központból áll, mintegy 3500 embert foglalkoztat majd összesen. A vállalat már megkezdte a helyi toborzást és 150 új pozícióra várnak jelentkezőket, többnyire a gyártási folyamatokra, valamint a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos területeken. „Jövőorientált befektetésbe fogtunk Szombathelyen, ezúttal másodszorra. A város kiváló üzleti feltételeket biztosít számunkra, továbbá a sokrétű, képzett helyi munkaerő jelentős autó- és egyéb ipari szaktudással járul hozzá a vállalat sikeréhez” – mondta Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria ügyvezető igazgatója. A gyártásban és K+F területen dolgozók többsége részt vesz a németországi Schaeffler Akadámia többhetes képzésein is, hogy a szakértelmüket még tovább feljeszthessék. Ez az Akadémia a kollektív tanulás és hálózatépítés központja, amely képzési modulok széles skáláját kínálja modern oktatási és tanulási módszerekkel.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05