6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

forrás: Prím Online, 2021. december 17. 11:12

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

Ennek természetesen van alapja, de azért nem kell az ördögöt a falra festeni. Hoztunk is neked 6 tippet, amivel elkerülheted, hogy idő előtt cserélni kelljen az okostelefonok akkumulátorát.

 

Hány százalékon legyen az akksi, amikor töltöd?

 

A lítium-ionos áramforrások esetén kb. 50% körül érdemes elkezdeni a töltést, ez a legoptimálisabb. Viszont az is elmondható, hogy a legjobb az, ha nem nem hagyod 100%-ra visszamenni, hanem csak kb. 80%-ra. Amellett, hogy a teljes pótlás, úgy a teljes lemerülés sem ideális a hosszú élettartam szempontjából. A legideálisabb, ha folyamatosan 40% és 80% között tartod a töltöttségi szintjét.

 

Ne hagyd egész éjszaka töltőn a telefonod!

 

Ezt a kérdést részben már megválaszoltuk az előző pontban, eleve nem a legjobb, ha teljesen feltöltjük a készülékünket. De legalább a legtöbb új okostelefon van olyan intelligens, hogy a 100%-os szint elérésénél megállítja a töltési folyamatot. Továbbá ha egy kevésbé jól szellőző tokban van a telefon, akkor úgy egy nagyobb árampótlás során eléggé felmelegedhet az egész. Ez pedig ismét csak nem tesz jót az élettartamának.


Gyors töltés mehet?

 

Mehet, de csak ha muszáj. Ha folyamatosan csak a gyorstöltést használjuk, azzal hamarabb elhasználódik majd az akksink. Ezért érdemes vészhelyzetben ezt, ha van sok időnk, akkor pedig a töltés lassabb módját választani.

 

A hőmérséklet befolyásolja a mobiltelefon akkumulátorának élettartamát?

 

De még mennyire! Sem a túl magas, sem a túl alacsony hőmérséklet nem ideális számára. Épp ezért nem érdemes nyáron a tűző napon hagyott autóban tárolni a mobiltelefonunkat. De ha a tengerpartra megyünk, akkor sem érdemes a tűzforró homokba dobni a készülékünket. Ugyanígy kerüljük a hűtőben tartást, és télen se a hóvárunk falába vájt mobiltartót használjuk.

 

Mennyit is bír egy akksi?

 

A mai lítium-ion akkumulátorok, amik belekerülnek a telefonokba, legalább 500 ciklusig bírják, de akár tovább is. Nagyságrendileg 1-2 évre vannak tervezve. Ha a tiéd elérte a ciklusai végét, és cserélned kell, akkor a CoolMobile.hu-nál megveheted új akkumulátorod.

 

Mindegy milyen töltőt használunk?

 

Hacsak teheted, akkor a gyári töltőt részesítsd előnyben, mert annak garantáltan megvan a megfelelő minősítése. Ha másikat szeretnél használni, akkor előtte érdemes meggyőződni, hogy a készüléked gyártója jóváhagyta-e, javasolja-e az adott töltőt.

 

Ha nem használod a telefont

 

Nem szabad túl sokáig teljesen lemerülve tartani a lítium-ionos akkumulátorokat, mert akár teljesen használhatatlanná is válhatnak. Ennek oka, hogy egy idő után képtelen lesz megtartani a töltést. Ha nem használod egy ideig, akkor érdemes 50% körüli töltéssel eltenni.


 

Kulcsszavak: akkumulátor mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05