Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

forrás: Prím Online, 2022. február 21. 11:19

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

• A „Jobb döntések milliárdjai"(Billions of better decisions) – című tanulmány kiemeli az ipari Internet_of Things (IoT) megoldások szerepét a fenntarthatósági célok elérésében, és rámutat, hogy ezek a megoldások az iparban dolgozók előtt is új döntési lehetőségeket nyitnak meg.  

• A 765 döntéshozó körében végzett nemzetközi felmérésből kiderül, hogy bár 96 százalékuk szerint a digitalizáció „elengedhetetlen a fenntarthatósághoz", mindössze 35 százalékuk valósított meg teljeskörű ipari IoT-megoldásokat. 

• A vállalatok 72 százaléka kifejezetten a fenntarthatósági célok elérése érdekében növeli az ipari IoT-be történő beruházásokat.  

 

A „Jobb döntések milliárdjai: az ipari átalakulás új szükségszerűsége” (angol címe: Billions of better decisions: industrial transformation’s new imperative) című tanulmány az ipari eszközök internetének (IoT) jelenlegi elterjedtségét és az abban rejlő lehetőségeket vizsgálja az energiahatékonyság javítása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a változások ösztönzése terén. Az ABB új kutatásának célja, hogy ösztönözze a vitát az iparban az ipari IoT kihasználásának lehetőségeiről, és képessé tegye a vállalatokat és a munkavállalókat arra, hogy jobb döntéseket hozzanak, amelyek mind a fenntarthatóság, mind a jövedelmezőség szempontjából előnyösek.   

 

 

„A fenntarthatósági célok egyre inkább az üzleti érték és a vállalati hírnév meghatározó tényezői, és az ipari IoT-megoldások egyre fontosabb szerepet játszanak a vállalatok biztonságos, intelligens és fenntartható működésének elősegítésében" – mondta Peter Terwiesch, az ABB Folyamatautomatizálási üzletágának vezetője. „Az üzemi adatok elemző feltárása a kulcsa annak, hogy valóban milliárdnyi jobb döntést hozhassunk az egész iparban, és ezek alapján cselekedjünk, ami jelentős termelékenységnövekedést, alacsonyabb energiafogyasztást és kisebb környezeti terhelést eredményez.”  

 

Az ABB megbízásából készült tanulmány szerint a szervezet „jövőbeni versenyképessége" a legfontosabb tényező – a válaszadók 46 százaléka véli így –, ami miatt az ipari vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Ám miközben a globális döntéshozók 96 százaléka a digitalizációt „a fenntarthatóság szempontjából alapvető fontosságúnak" tartja, a megkérdezett cégeknek csak 35 százaléka valósított meg teljeskörű, ipari IoT-megoldásokat. A gondolkodásmód és a gyakorlat közötti „szakadék” azt mutatja, hogy bár a mai ipari vezetők közül sokan felismerik a digitalizáció és a fenntarthatóság közötti fontos kapcsolatot, a jobb döntések meghozatalát és a fenntarthatósági célok elérését lehetővé tevő, releváns digitális megoldások alkalmazását fel kell gyorsítani az olyan ágazatokban, mint a gyártás, az energetika, az épülettechnológia és a közlekedés.  

 

 

A tanulmány további fő tanulságai:  

• A válaszadók 71 százaléka számolt be arról, hogy a világjárvány következtében a fenntarthatósági célkitűzések nagyobb prioritást kaptak. 

• 72 százalékuk mondta, hogy a fenntarthatóság miatt „valamelyest" vagy "jelentősen" növeli az ipari IoT-re fordított kiadásait.  

• A válaszadók 94 százaléka egyetértett azzal, hogy az ipari IoT „jobb döntéseket tesz lehetővé, és javítja az általános fenntarthatóságot".   

• A válaszadók 57 százaléka jelezte, hogy az ipari IoT „jelentős pozitív hatást” gyakorolt az operatív döntéshozatalra. 

• Az észlelt kiberbiztonsági sebezhetőségek jelentik az első számú akadályt a fenntarthatóság ipari IoT segítségével történő javításának.   

 

Kölcsönösen előnyös, win-win forgatókönyvek az ipari IoT-vel  

Mivel a megkérdezett vezetők 63 százaléka határozottan egyetért azzal, hogy a fenntarthatóság jót tesz vállalatuk jövedelmezőségének, és 58 százalékuk szintén határozottan egyetért azzal, hogy azonnali üzleti értéket biztosít, így egyértelmű, hogy a fenntarthatóság és az Ipar 4.0 erőfeszítések hagyományos prioritásai – azaz a sebesség, az innováció, a termelékenység, a hatékonyság és az ügyfélközpontúság –, egyre inkább összefonódnak, ami előnyös forgatókönyveket tár fel minden vállalat számára, amely a hatékonyság és termelékenység növelésére törekszik, miközben előrelépést tesz az éghajlatváltozás kezelése terén.

 

„A Nemzetközi Energiaügynökség** becslése szerint az ipar ma az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint 40 százalékáért felelős," – mondta Terwiesch. „Ha el akarjuk érni az olyan éghajlati célkitűzéseket, mint az ENSZ fenntartható fejlődési céljai vagy a Párizsi Megállapodásban lefektetett célkitűzések, akkor az ipari szervezeteknek fenntarthatósági stratégiájuk részeként digitális megoldásokat kell bevezetniük. Ezeknek a technológiáknak a felkarolása minden szinten – az igazgatótanácstól a létesítményszintig – kulcsfontosságú, és lehetővé teszi, hogy az ipari munkaerő minden tagja jobb döntéshozóvá váljon a fenntarthatósági kérdések tekintetében".  

 

 

Az ABB fenntarthatóságot segítő innovációi  

Az ABB elkötelezett amellett, hogy a technológiával vezető szerepet töltsön be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom és a fenntarthatóbb világ megvalósításában. Az elmúlt két évben az ABB több mint 25 százalékkal csökkentette a saját tevékenységéből származó üvegházhatású gázok kibocsátását. A 2030-ig kitűzött fenntarthatósági stratégiája (Sustainability strategy 2030) alapján az ABB arra számít, hogy az évtized végére teljesen szén-dioxid-semlegessé válik. Ezen kötelezettségvállalás mellett az ABB támogatni kívánja az ügyfeleit abban, hogy évente 100 megatonnával csökkentsék CO2-kibocsátásukat, ami 30 millió belső égésű autó közúti forgalomból való kivonásának felel meg.   

 

Az ABB digitális képességekbe történő beruházásai ennek az elkötelezettségnek a középpontjában állnak. Az ABB K+F erőforrásainak több mint 70 százalékát a digitális és szoftveres innovációknak szenteli. Az digitalizálás terén az élvonalhoz tartozó partnerekkel – köztük a Microsofttal, az IBM-mel és az Ericssonnal – működik együtt, és a partnerek erős ökoszisztémájának köszönhetően a vállalat vezető szerepet épített ki az ipari IoT területén.    

 

Az ABB Ability digitális megoldások portfóliója számos ipari felhasználási esetet tesz lehetővé az energiahatékonyság, az erőforrások megőrzése és a körforgásos működés javítása érdekében, beleértve az állapotfigyelést, az eszközállapot-ellenőrzést- és kezelést, a prediktív karbantartást, az energiagazdálkodást, a szimulációt és a virtuális üzembe helyezést, a távoli támogatást és a kollaboratív üzemeltetést. Az ABB több mint 170 ipari IoT-megoldása közé tartozik például az ABB Ability Genix ipari analitikai és mesterséges intelligencia (AI) csomag, az ABB Ability Energy and Asset Manager, az ABB Ability Condition Monitoring for Powertrains (erőátviteli rendszerek állapotfigyelése) és az ipari robotokhoz tervezett ABB Ability Connected Services. Ha többet szeretne megtudni az ABB Abilityről, látogasson el a https://global.abb/topic/ability/en weboldalra.  

 

E fontos témáról szóló beszélgetés folytatásaként az ABB március 2-án, szerdán iparági webináriumot tart, amelynek középpontjában a digitalizáció és a fenntarthatóság konvergenciája áll, valamint az, hogy az ipari IoT és a kapcsolódó technológiák hogyan segíthetnek az energiatakarékosságban, az erőforrások megőrzésében, valamint a személyzet és a közösségek biztonságának javításában. Molly Wood vezető technológiai újságíró és klímavédelmi befektető fogja vezetni ezt a virtuális panelbeszélgetést, amelyen felsővezetők, bestsellerszerzők és más vezető gondolkodók vesznek részt, hogy feltárják ezt a konvergenciát, és azt, hogy az ipari szervezetek miként segíthetik elő a jobb, fenntarthatóbb döntéshozatalt az egész vállalaton belül.   

 

______________

* ABB "Jobb döntések milliárdjai" című felmérés; 2021. augusztus. A kaliforniai székhelyű IntelliSurvey piackutató cég által végzett felmérést 765 nagy- és középvállalat döntéshozójának részvételével, online, helyi nyelveken végezték Kínában, Olaszországban, Németországban, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A válaszadók 12 ipari szegmensből kerültek ki, köztük az energiaipar, a feldolgozóipar és a szállítás/közlekedés területéről. Az összegyűjtött felmérési adatokat a digitális átalakulás és a fenntarthatóság témakörének szakértőivel készített mélyreható, kvalitatív interjúk egészítették ki. 

** https://www.iea.org/reports/greenhouse-gas-emissions-from-energy-overview/emissions-by-sector#abstract

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05