Mobil robotmegoldások növelik a termelékenységet a dán KKV-nál

forrás: Prím Online, 2022. április 4. 17:11

A gyártás egyes részfolyamatainak átvilágításával olyan kevésbé hatékony területeket lehet felezni, amelyek automatizálása meghatározó a versenyképesség megőrzésében. Ez történt a dán TN Værktøjsslibning ApS-nál is.

Az átfutási idő javítása és az erőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú a vállalatok számára világszerte.

 

Ez igaz a magas minőségű fémipari forgácsolószerszámokat gyártó dán TN Værktøjsslibning ApS-re is, amely a forgácsolási technológia vezető fejlesztői közé tartozik.

 

A forgácsolószerszámok gyártása számos műveletet foglal magában, amelyeken minden eszköznek keresztül kell mennie, mielőtt a végfelhasználóhoz kerülne. Az idő, a minőség és az ár mind alapvető tényezőnek számítanak. Ezidáig a szakaszos gyártási és logisztikai folyamat azt jelentette, hogy a szerszámokat manuálisan mozgatták az üzemen belül, így az alkalmazottaknak időt kellett tölteni a tételek szállításával, miközben a CNC gép üresben állt. 

 

Miután ezt a rossz kihasználtságot és állásidőt azonosították, a vállalat felvette a kapcsolatot a Techniconnal, egy vezető dán robotikai céggel, amely moduláris és rugalmas automatizálási megoldások tervezésére és fejlesztésére szakosodott Dániában és más országokban működő ipari vállalatok széles köre számára.

 

 

Nagyobb hatékonyság robotizálással

A TN Værktøjsslibning egy olyan mobil megoldást szeretett volna, amellyel optimalizálhatják folyamataikat és csökkenthetik az egységek cseréjére és mozgatására fordított időt.

 

„Találkoztunk a vállalat műszaki igazgatójával, hogy megértsük a kihívást, és nem sokkal azután javaslatokat tudtunk tenni az igényeknek megfelelő automatizált megoldásra” – mondja Thomas Gøtke, a MiR-forgalmazó Technicon értékesítési vezetője.

 

„A megoldást egy MiR250 autonóm mobil robottal és a rászerelt ROEQ márkájú TML200 emelő top modullal hoztuk létre” – magyarázza Thomas Gøtke. „Ezt a megoldást egyszerűen lehet programozni arra, hogy felvegye, elszállítása és leadja az alkatrészeket, biztonságosan és pontosan, egyik munkaállomástól a másikig.”

 

Csakúgy, mint a többi ROEQ top modul, a ROEQ TML200 is rendelkezik a ROEQ biztonság és ROEQ asszisztens szoftverrel, amely teljes mértékben kompatibilis a MiR robot szoftverével. A ROEQ asszisztens alapvető küldetéseket épít fel a robot számára, valamint a robot által használt útvonalat is megállapítja, amivel egyrészt viszonylag egyszerűvé teszi a beállítást, másrészt pedig így a robot biztonságosan és zökkenőmentesen tud közlekedni a gyártási területen.

 

 

Fél nappal gyorsabban teljesített megrendelések

A TN Værktøjsslibning saját igényeihez igazította a megoldást úgy, hogy a top modulra egy, a szállítandó alkatrészekhez megfelelő ketrecet szerelt fel.

 

„És a megoldás igazán bevált” – mondja Steen Rasmussen, a TN Værktøjsslibning műszaki igazgatója. „A ROEQ/MiR megoldás telepítése óta sikerült csökkeni a gyártás átfutási idejét, a rendeléseket körülbelül fél nappal gyorsabban tudjuk teljesíteni.”

 

Idővel a TN Værktøjsslibning tovább tervezi fejleszteni a rendszert, miszerint a robot leadja az árut, és automatikusan a következő állomásra hajt. A lecsökkent átfutási idő termelékenységnövekedést és versenyelőnyt biztosít a vállalat számára, ugyanakkor növeli azt az időt, amelyet a munkavállalók a termelés értéknövelő részére fordíthatnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05