Teljes a Friss Kakas programja, elindult a jegyelővétel

forrás: Prím Online, 2022. április 12. 21:18

Idén áprilisban első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. Az április 22-24. között a Toldi Moziban zajló vetítésekre és szakmai programokra már elindult a jegyelővétel.

2022-ben megújult formában tér vissza a Kiskakas! A MOME Anim és a Friss Hús csapata által újragondolt, szakmai és retrospektív programokkal színesített Friss Kakas Animációs Filmnapok április 22. és 24. között várja az animációs filmek kedvelőit a Toldi moziban.

 

Az idei Friss Kakason a korábbi hagyományokhoz hűen a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség. Négy olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást. Kádár Melinda diplomamunkája, A forrás és a torony 2020-ban versenyzett, Mostoha Marcell Avant című kisfilmje tavaly kapott díjat Annecy-ban, Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME-diplomafilmje pedig az idei mustrán mutatkozik majd be a nemzetközi közönség előtt. 

 

 

A Friss Kakason ezek mellett sem lesz hiány fesztiválsikereket elért filmekben. Darabos Éva Pá kis panelom!-ját az Ottawai és Barcelonai Filmfesztiválokon is díjazták, de látható lesz Szakály Réka Anna Reduction című, Szarajevóban és Bukarestben is versenyzett MOME-diplomafilmje és a Helfer, melyért Szöllősi Anna a legjobb animációs filmért járó díjat kapta a Hong Kong Art House Filmfesztiválon. A friss alkotások mellett az elmúlt évek legjobb diploma- és vizsgafilmjeit is be lehet majd pótolni a Toldi Moziban. A MOME Anim Klassz vetítéssorozat keretében olyan korábbi sikereket láthatunk újra a nagyvásznon, mint az Oscar-shortlistes Symphony No. 42 (Bucsi Réka), a Cannes-ban Cinéfondation-díjat elnyert A nyalintás nesze (Andrasev Nadja) vagy a több mint 300 fesztiválon vetített, összesen mintegy 120 elismerést begyűjtő Nyuszi és őz (Vácz Péter). 

 

A Friss Kakas szervezői idén a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek: a fesztiválon újra nagyvásznon lesz látható a rendező 1983-ban készült kultikus animációs filmje, a Háry János felújított kópiája. 

 

A filmeken kívül szakmai programok, köztük nemzetközi szaktekintélyek mesterkurzusai várják az érdeklődőket. A meghívottak között van a dán Uri Kranot, aki képzőművészként indulva mára a VR-technológiával történő kísérletezés egyik úttörőjévé vált. A lineáris narratívától az immerzív történetekig című előadása a VR-technológia lehetőségeiről szól. A Toldi Moziban az animációs filmek közösségi finanszírozásáról mesél majd Mikkel Mainz dán filmrendező, aki korábban A tenger dala című Oscar-jelölt alkotáson is dolgozott. A Friss Kakason idén pitchfórumot is rendeznek, a Kakas Pitch keretében előkészületben lévő animációs filmterveket mutatnak be az alkotók.

 

A Friss Kakas célja, hogy összehozza az animációs szakmát és a filmszerető közönséget, és hogy itthon is méltó körülmények között mutassa be a világraszóló sikereket arató magyar animációs filmeket.

 

A rendezvény legtöbb programja ingyenes vagy pedig jelképes árú, 500 Ft-os jeggyel látogatható.

 

A vetítésekre az alábbi linken válthatók jegyek: https://cutt.ly/JFdqMRh

A szakmai programokra pedig itt lehet regisztrálni.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36