A digitalizáció javíthatja az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető településeken

forrás: Prím Online, 2022. május 24. 12:41

A közép-, kelet- és dél-európai országokban megkérdezett egészségügyi szakemberek és döntéshozók közel 60 százaléka úgy véli, hogy a digitális egészségügyi megoldások javítanák az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a nehezen megközelíthető területeken. A magyarországi szakemberek szerint a digitalizáció a kórházakban is nagymértékben növelné a folyamatok hatékonyságát – derül ki az EIT Health InnoStars és az Emerging Europe közös felméréséből.

Az EIT Health Európa egyik legnagyobb, egészségügyi innovációt támogató hálózata, amely a köz- és a magánszféra együttműködésén alapul. A szervezet regionális klasztere, az EIT Health InnoStars eseménysorozatot szervezett azzal a céllal, hogy feltárja, hogyan járult hozzá a világjárvány az egészségügyi innováció fejlődéséhez. A Közép-, Kelet- és Dél-Európa 12 országában megrendezett Morning Health Talks eseménysorozat regionális vezetőket ültetett egy asztalhoz, hogy feltérképezzék a digitális egészségügyi megoldásokban rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

 

A Morning Health Talks rendezvények során az EIT Health szakemberei az Emerging Europe című regionális hírmagazin munkatársaival közösen felméréseket és mélyinterjúkat készítettek a régió legfontosabb véleményformálói, politikai döntéshozói, állami vezetői, innovátorai, startup-alapítói, befektetői és egészségügyi szakemberei körében, hogy feltárják, hogyan látják a Covid-19 világjárvány hatását az egészségügy digitális megoldásainak fejlődésére. A kérdések arra is kitértek, hogy milyen megoldásokat vezettek be a válaszadók országaiban.

 

A 2021-ben elvégzett felmérés szerint a válaszadók közel 60 százaléka úgy véli, hogy a digitális egészségügyi megoldások segítettek javítani az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a nehezen megközelíthető területeken és régiókban élők számára – ezt az olaszországi válaszadók emelték ki a leggyakrabban. Magyarországon, Lettországban, Litvániában és Portugáliában a kórházi folyamatok hatékonyságának növelését említették a válaszadó egészségügyi szakemberek a digitalizáció legfontosabb előnyeként.

 

A válaszadók csaknem kétharmada (66,3 százalék) azt is megjegyezte, hogy a Covid-19 világjárvány miatt az országukban bevezetett digitális egészségügyi megoldások legtöbbje virtuális gyógyászati és telemedicina megoldás volt, további 47 százalék pedig arról számolt be, hogy náluk az orvosi nyilvántartások és az időpontfoglalás digitalizálását célzó megoldások bevezetése terjedt el leginkább.

 

 

Az eszmecserék utat nyitnak az innovatív egészségügyi megoldások piaci bevezetése előtt

A világjárvány nyomán sok országban felismerték, hogy a Covid-19-hez hasonló kihívások közösen könnyebben leküzdhetők. A hatékonyság növelése, az egészségügyi innovációs folyamatok felgyorsítása és a költségek csökkentése érdekében szükség volt a kormányok, a tudósok, a vállalkozások, a startupok, a civil társadalom és az egyének együttműködésére.

 

Az EIT Health elősegíti az együttműködést az európai egészségügyi ágazat főbb döntéshozói és szakmai szervezetei között. A szervezet a Morning Health Talks rendezvénnyel kapcsolati hálót és támogató környezetet teremt az egészségügy megreformálásáért tenni akaró ötletgazdák számára Közép-, Kelet- és Dél-Európában. A rendezvények során a szakemberek megvitathatták, hogy mi működött, mi nem, és mely területeken lehet még javítani. Az egymástól való tanulás nemcsak az egyes szervezetek, hanem a helyi közösségek és a polgárok jóléte szempontjából is fontos.

 

“Az EIT Health nemcsak az egészségügy szereplői közötti eszmecserét támogatja, hanem új, innovatív egészségügyi megoldások piacra lépését is. Célunk, hogy katalizáljuk mindazokat az innovációs erőfeszítéseket, amely az otthonápolás, az új terápiák, a gyors diagnosztikai megoldások, a pontosabb sebészeti eljárások, a hatékonyabb fájdalomcsillapítás, a távfelügyelet és a személyre szabott orvoslás révén egészségesebb jövő felé vezetnek, és olyan új technológiák vívmányaira támaszkodnak, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a kiterjesztett valóság, a 3D nyomtatás és a nanotechnológia. Vállalkozásfejlesztési programjainknak köszönhetően 2018 óta az innovatív megoldások mintegy kétharmada jutott el a piaci bevezetés fázisába” – mondta el Tóth Mónika, az EIT Health RIS programjának igazgatója. Az EIT RIS program célja a mérsékelt vagy szerény innovációs kapacitással rendelkező közép-, kelet- és dél-európai országok innovációs teljesítményének növelése. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05