Az ESET támogatásával nagyszabású projekt keretében mérik fel a diákok digitális készségeit

forrás: Prím Online, 2022. május 26. 12:10

Értékelések elemzése, összeszerelési útmutatók értelmezése, online menetrendek böngészése és közösségi oldal biztonsági beállításainak ismerete - csupa olyan gyakorlati tudás, melyek oktatását sok szülő várja az iskoláktól. Ezt a tudást méri most fel a visegrádi országok diákjai között az IT Fitneszteszt. A nagyszabású nemzetközi felmérés a Visegrádi Alap támogatásával jött létre, célja pedig, hogy kiderítse, mennyire fejlett digitális készségekkel rendelkeznek a V4-országok diákjai. A projektet itthon az IVSZ koordinálja, támogatóként a kiberbiztonsági szakértő ESET is az ügy mögé állt, hiszen a digitális biztonsággal foglalkozó cég számára fontos, hogy minél több diákot, tanárt, fiatal felnőttet érjenek el és hívják fel a figyelmüket ezen készségek jelentőségére.

Minden korábbi kutatásnál átfogóbban mérik fel Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban élő diákok és fiatal felnőttek digitális készségeit – a felmérés készítői kifejezetten a mindennapi munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálják a projekt keretében, nem pedig az iskolai informatikaórák tananyagát kérik számon a kitöltőkön. A felmérés eredményeiből nem csupán a résztvevők kaphatnak képet digitális készségeik szintjéről, az országos és régiós statisztikák jelentős segítséget nyújthatnak az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőknek is.

 

 

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz.  Külön 20 kérdéses online feladatsor készült az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, míg a középiskolásoknak és egyetemistáknak egy fokkal összetettebb, 25-ös kérdéssort kell majd megoldaniuk. A középiskolai kérdőívet nem csak diákok, hanem bárki kitöltheti, aki kedvet érez ahhoz, hogy próbára tegye digitális készségeit. A felmérés hitelesített része Magyarországon április 6. és július 31. között zajlik, de ezt követően is tesztelhetik magukat az érdeklődők az IT Fitneszteszt oldalán.

 

A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, a csoportmunka-szoftverek és közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik: menetrendeket kell böngészni, alkalmazások biztonsági beállításaiban kutakodni, de még összeszerelési útmutatót is tudni kell értelmezni. Az egyik feladat az ESET Jelszógenerátorával dolgozik, egy másikban online platformba való bejelentkezést kell megoldani a kitöltőknek, akik a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus tanúsítványt kapnak arról, hogy elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen témákban lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra. 

 

 

A teszt kitöltése nagyjából 45-60 percet vesz igénybe. Az 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok és tanárok nyereményjátékban vesznek részt, ahol értékes ajándékokra számíthatnak. Az ESET felajánlásában a résztvevő diákok között 50 darab ESET Internet Security licencet és öt darab VR vidámpark belépőjegyet sorsolnak ki, míg a tanárok között szintén 50 darab ESET Internet Security licenc és öt darab powerbank talál gazdára.

 

És hogy miért tartja fontosnak az ESET a diákok digitális készségének fejlesztését? Az Európai Unió tagállamainak digitális fejlődését nyomon követő és összehasonlító Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) 2021-es adatai szerint Magyarország a megelőző évhez képes két helyett rontott, és a 27 uniós tagállam között a 23. helyen áll. A legalább alapvető digitális készségekkel rendelkező emberek aránya itthon jóval az uniós átlag alatt maradt (49%, szemben az uniós 56%-kal), és a legalább alapvető szoftverkészségek is szerénynek mondhatók. A 16-74 év közötti lakosságnak csupán egynegyede rendelkezik alapszintűnél magasabb digitális készségekkel, ami elmarad az uniós átlagtól (31%). Az ESET elkötelezett abban, hogy a digitális eszközök védelme mellett a felnövekvő generáció figyelmét felhívja a biztonságra és a digitális készségek fontosságára, valamint, hogy erről ismereteket adjon át nekik – ezért állt a cég az IT Fitneszteszt kezdeményezés mögé. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50