Kell-e laptopot biztosítaniük a cégeknek otthoni munkához?

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 7. 14:19

Ugyan a koronavírus-járvány nehezén remélhetőleg már túl vagyunk, minden jel arra utal, hogy a home office egy darabig még velünk marad. Hibrid munkavégzés esetén a munkáltatónak nem minden esetben kell számítógépet biztosítani a munkavállalói számára, pedig az kölcsönösen előnyös mindkét fél számára. Tóth Roland, a Furbify munkatársa arról beszélt, ha összekeverednek a dolgozó privát dolgai a céges ügyekkel, az sosem vetít előre semmi jót, a vállalati laptopok pedig általában jóval gyorsabbak, mint egy otthoni gép, így azzal a munkát is gördülékenyebben lehet végezni.

A világjárvánnyal összefüggő veszélyhelyzet megszüntetésével 2022. június 1. napjával hatályba léptek a munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó módosításai, annak munkavédelmi és adójogi változásaival együtt. A megváltozott szabályok a „home office” gyakorlati megjelenését hivatottak visszatükrözni a jogszabályokban, ahol a jogalkotók kitértek a munkavállalók eszközhasználatára is.

 

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a felek megállapodása alapján a távmunkát a munkavállaló az általa biztosított munkaeszközzel végezze, azonban ebben az esetben a munkáltatónak kockázatértékelés elvégzése során kell meggyőződnie a munkaeszköz egészséget nem veszélyeztető és biztonságos állapotáról. A munkaeszköz egészséget nem veszélyeztető és biztonságos állapotának fenntartásáról pedig a munkavállaló köteles gondoskodni.

 

Ennek értelmében amennyiben a munkavállaló saját eszközzel szeretne dolgozni, azt megteheti előzetes jelzés alapján, de főszabály szerint a távmunkavégzés a munkáltató által szolgáltatott számítógépen történik.

 

 

Tóth Roland, a Furbify munkatársa rámutatott, minden cégnek érdeke is, hogy biztosítson a dolgozóinak a home office-hoz legalább egy korszerű laptopot.

 

Tóth Roland

„Amikor valaki saját gépet használ munkavégzésre, akkor számos adatbiztonsági probléma merül fel. A munkavállaló privát dolgai, a családi fotóktól a különböző szerződésekig összekeverednek a vállalati adatokkal, melyek ennek nyomán akár veszélybe is kerülhetnek. Nem biztos, hogy otthonra csúcsgépet vásárol mindenki magának és a vírusirtásra sem feltétlen fordítanak kellő figyelmet” – mutatott rá.

 

Ellenőrizni is könnyebb a munkavállalót

A szakember hozzátette, a cégek szakértői gárdája által megrendelt és a kellő szoftverekkel ellátott gépek a legtöbbször gyorsabbak, mint az otthoni konzumer laptopok. Ezáltal a munkavállalók gyorsabban is tudnak dolgozni és ők sem keverik így össze a magánéletet a munkával, jobban oda tudnak fókuszálni a napi teendőkre.

 

A június elején hatályba lépett törvény egyébként azt a veszélyhelyzet alatt irányadó átmeneti rendelkezést is véglegesíti, miszerint eltérő megállapodás hiányában a munkáltató az ellenőrzési jogát távolról számítástechnikai eszköz alkalmazásával gyakorolja. Ehhez feltehetően külön szoftverre van szükség, ami lehetővé teszi a munkavállaló munkavégzésének távoli ellenőrzését. Tóth Roland felhívta rá a figyelmet, ez is jóval egyszerűbben oldható meg akkor, ha a cég számítógépéről van szó, hiszen az alkalmazottak nem minden esetben örülnek neki, ha megfigyelő rendszert telepítenek a laptopjaikra.

 

A Furbify munkatársa azt is megjegyezte, a vállalatok sokat tehetnek a környezetért is, ha felújított laptopot vásárolnak a munkavállalók számára. A felújított laptop könnyen beilleszthető, innovatív megoldást jelent, amely támogatja a fenntartható jövőért vívott harcot.

 

„Ma már töredék áron tudunk magas minőségű, strapabíró laptopot vagy PC-t vásárolni. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a felújított laptopok piaca, nem hiába. Egy felújított prémium kategóriás laptop vásárlásával akár 75%-ot is spórolhatunk egy újhoz viszonyítva. A felújított műszaki eszközök piaca és ismertsége nyugaton több évtizedes múlttal rendelkezik. Magyarországon ez a jelenség némi késleltetéssel jelentkezett. Vásárlóink közül még kevesen, de napról napra többen mondják azt, hogy a fenntarthatósági tényező is közrejátszott a döntéshozatalban” – zárta gondolatait.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05