Green Fox felmérés: a szoftverfejlesztők előtt kiemelkedő karrierlehetőségek állnak

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 25. 12:43

A Green Fox Academy ismét elvégezte átfogó alumni kutatását, amely többek között rámutat arra, hogy a 3 év IT munkatapasztalattal rendelkező karrierváltók átlagbére átlépi a bruttó 1 millió forintot. Két év szoftverfejlesztői munkatapasztalattal pedig jellemzően már medior pozícióban dolgoznak a bootcampet végzett szakemberek.

A felmérésben részt vevő, junior programozó képzést elvégző hallgatók átlagéletkora 29 év. A karrierváltók legnagyobb arányban gazdasági, illetve humán területen tanultak korábban, a válaszadók több mint 60 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Legtöbben a vendéglátás, az idegenforgalom, illetve az oktatás, kutatás szektorokat hagyják maguk mögött a programozásért. 

 

Fachs Anita

 

„Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogathatjuk a munkaerőpiacot a digitális átállásban. Gyakorlatorientált módszertanunkat ennek megfelelően dolgoztuk ki, amelynek piacképességét alumni kutatásunk is megerősíti. A válaszadók több mint 93 százaléka sikeresen megtalálta a helyét IT területen. Ezek a hallgatók átlagosan 2 hónap alatt már el is helyezkedtek az új munkahelyükön, 85 százalékukat pedig két év után előléptették, így látható, hogy a vállalatok nagyra értékelik a tudásukat” – mondta el Fachs Anita, a Green Fox Academy vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője.

 

A karrierváltás leggyakoribb okaként a kiégést említették a válaszadók. A bootcampet végzett hallgatók közel 40%-a érezte úgy, hogy korábbi munkája nem motiválja, munkakedve és teljesítménye csökkent, emiatt határozott úgy, hogy teljesen új területen próbálja ki magát. Ezenfelül a válaszadók több mint negyede azért váltott a programozásra, mert korábbi képzettségükkel vagy munkatapasztalatukkal nem találtak maguknak megfelelő állást.

 

 

A szoftverfejlesztők számára a munkahelyválasztást az elérhető fizetés és juttatás mellett a munkakör és a feladatok nagyban befolyásolják, de meghatározó tényező még a szakmai kihívás, az innovatív projektekben való részvétel. A rugalmas lehetőségek közül a távmunka, home office lehetősége előkelő helyen van a mérlegelt szempontok között, ezzel szemben a részmunkaidő lehetősége kevéssé volt fontos a felmérésben résztvevők körében. Tízből kilenc programozó szívesen vállalna munkát nemzetközi környezetben, megtartva magyarországi lakóhelyét, míg a válaszadók 8 százaléka dolgozik külföldön.

 

A kutatás a Green Fox Academy magyarországi Junior programozó képzésén 2016 és 2022 júniusa között végzett, és az alumni hálózatba bekapcsolódott 700 fő megkérdezésével történt. Az online kérdőívet 198 válaszadó töltötte ki 2022 júniusában. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05