Új megoldások az emelkedő áramszámlák ellen

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 23. 17:18

A klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, illetve a gyorsan emelkedő energiaköltségek hatalmas terhet jelentenek a háztartások számára, azonban otthonaink intelligenssé és fenntarthatóvá alakításával sokat tehetünk a problémák enyhítésére. Az, hogy pontos képünk legyen arról, hogy hogyan, mikor és hol használjuk az energiát, fontosabb, mint valaha, hiszen az emelkedő áramdíjak miatt a fogyasztók folyamatosan keresik a megtakarítási lehetőségeket. 

A Schneider Electric olyan új megoldásokat mutatott be az egyik legrangosabb ipari kiállításon, a Berlinben megrendezett IFA-n, amelyekkel éves szinten akár több mint 200 ezer forinttal is csökkenhet a háztartások fűtési költsége és minden eddiginél takarékosabban tölthetők otthon az elektromos autók is. 

 

A fenntartható otthonoknak mindenki számára elérhetőnek kell lenniük, nem csak néhány ember számára – vélik a Schneider Electric, az energiagazdálkodás és automatizálás digitális átalakításának vezető vállalatának szakértői. A társaság megoldásai forradalmasítják az otthonok energiafogyasztásának menedzselését, így segítve az éghajlatváltozás és a meredeken emelkedő energiaköltségek jelentette problémák kezelését. Ehhez kapcsolódó idei újdonságaikat a berlini IFA technológiai vásáron mutatták be. 

 

Minden egyben – ezt nyújtja a Wiser applikáció

A hatékony otthoni energiagazdálkodás alapját képezhetik azok a telefonos applikációk, melyek képesek a ház teljes villamosenergia-fogyasztását nyomon követni és az összes készüléket, köztük a legnagyobb energiafelhasználókat felügyelni. Az, hogy pontos képünk legyen arról, hogy hogyan, mikor és hol használjuk az energiát, fontosabb, mint valaha, hiszen az emelkedő áramdíjak miatt a fogyasztók folyamatosan keresik a megtakarítási lehetőségeket. A Schneider Electric Wiser applikációja segítségével például teljeskörű információhoz juthatunk a villamosenergia-felhasználásról, ezáltal adatokkal alátámasztott döntéseket hozhatunk az egyes készülékek használatával kapcsolatban. 

 

 

Az alkalmazás valós idejű képet nyújt az aktuális energiafelhasználásról és a fogyasztás előzményeiről is, így az ingatlantulajdonosok nyomon követhetik a napi költségeket, és az applikáció mesterséges intelligenciával támogatott tippeket és tanácsokat is kínál a leghatékonyabb energiafelhasználáshoz. 

 

A Wiser intelligens fűtésirányítási vezérléssel pedig a lakástulajdonosok távolról felügyelhetik és beállíthatják az otthonuk minden helyiségének hőmérsékletét, és automatikusan csökkenthetik a beállított értékeket a nem használt helyiségekben. A Wiser App segítségével a lakástulajdonosok a fűtést az időjárásnak és a ház szigetelésének megfelelően is módosíthatják – mindez akár évi 540 eurós megtakarítást eredményezhet.

 

Töltés új szinten

Az elektromos járművek töltése rendkívül nagy energiaterhelést jelent tulajdonosaik számára, akár 40 százalékkal is növelheti az otthoni energiafogyasztást. Ugyanakkor már arra is van lehetőség, hogy elkerüljük az egekbe szökő számlákat, és felkészüljünk egy fenntarthatóbb jövőre, mindössze néhány érintéssel egy alkalmazáson. 

 

A Schneider Electric új elektromos autó töltője (EVlink Home Smart) esetében négy üzemmód közül választhatnak a fogyasztók, ezek a "töltés most", "zöld töltés*", "költséghatékony" és "egyéni ütemezés", ráadásul a töltő a Wiser okosotthon rendszerrel is integrálható. A "költséghatékony" üzemmód használatával a Wiser a leghatékonyabb ütemtervet alakítja ki annak érdekében, hogy a legolcsóbb villamosenergia-tarifa alapján töltődjön az e-autó, míg a "zöld töltés" kizárólag megújuló áramforrásokat használ. A Wiser intelligens energiagazdálkodási rendszere automatikusan kiegyensúlyozza a terheléseket, hogy a lakástulajdonosok számára minimális fennakadást és maximális hatékonyságot biztosítson. 

 

Matter-kész megoldások

A Schneider Electric az új okosotthon kommunikációs szabvány, a Matter alkalmazására kész készülékcsaládot vezet be az európai és az észak-amerikai piacokon, ami lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy bármely okos eszközt összekapcsoljanak egy másikkal, függetlenül attól, hogy milyen márkájú vagy honnan vásárolták. Mindez a Matter-ready Wiser Gateway-nek köszönhetően lehetséges. A Matter-ready Wiser Home ökoszisztémán keresztül a lakástulajdonosok mostantól három különböző módon szabályozhatják otthonuk energiafelhasználását: hangvezérlő eszközzel, például az Amazon Alexával, bármilyen típusú kapcsolóval (Matter ready vagy Zigbee tanúsítvánnyal) és a Wiser by Schneider Electric okostelefonos alkalmazással.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05