1 százaléknál is alacsonyabb az akadálymentes weboldalak aránya Magyarországon

forrás: Prím Online, 2022. október 4. 11:20

A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül alig több mint 100 rendelkezik úgynevezett Dupla A-hoz közeli akadálymentes minősítéssel. Becslések szerint ma fél és egymillió közé tehető azoknak a száma, akiknek problémát jelent a mindennapokban a honlapok használata, ezért is lenne fontos, hogy a weboldalakat kezelők tudatosabbá váljanak. Az Országos IT Megmérettetésen idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, ami a múlt évi verseny visszajelzései alapján a második legérdekesebb és egyben óriási hiánypótló téma.

Az élet elengedhetetlen részévé vált napjainkra az internet, hiszen gyakorlatilag bármi megoldható online, szinte sehova nem kell elmennünk ahhoz, hogy megkapjuk, megtudjuk, amit aktuálisan szeretnénk. Sőt, egyre gyakrabban fordul elő olyan, hogy bizonyos ügyeket kizárólag online lehet intézni. A legtöbben természetesnek veszik a honlapok böngészését, de méltatlanul kevés szó esik azokról, akiknek a weboldalak használata néha megoldhatatlan gondot jelent.

 

Pulay Gellért, az Országos IT Megmérettetés ötletgazdája elmondta, 1 százaléknál is alacsonyabb az akadálymentes weboldalak aránya Magyarországon. Mindössze 100 körül van azoknak a honlapoknak a száma, amelyek a legmagasabb, AA közeli akadálymentes minősítést tudják hozni. Ebből az következik, hogy a legtöbb webes tartalomhoz és szolgáltatásokhoz sokan nem tudnak hozzájutni.

 

„Hatalmas tévhit, hogy a web-akadálymentesség csak a látásukban akadályoztatott emberek speciális igénye. Rengetegen gondolkoznak úgy, hogy csak a vakokat érinti, és pár ezer ember miatt nem éri meg a weboldalakat, digitális szolgáltatásokat rájuk szabva fejleszteni. Az igazság ezzel szemben az, hogy akár egymillió ember is érintett lehet, hiszen a diszgráfiás, diszlexiás és színtévesztő emberek is akadályoztatva vannak az online világban” – mutatott rá.

 

„Nemcsak a színbeállítások és a fizetési megoldások szélesítése tesz tényleg akadálymentessé egy weboldalt, hanem számtalan más szempontnak is érvényesülnie kell hozzá. Ezek közül sokat lehet szoftveresen ellenőrizni, míg a többit manuálisan kell megvizsgálni az adott honlap esetében” – magyarázta a verseny Akadálymentes weboldalak kategóriájának feladatait összeállító, nemzetközi minősítéssel rendelkező web-akadálymentességi szakértő, Edelényi Zsolt.

 

pixabay.com

 

Az ország egyetlen vak humoristája is a kampány mellé állt

Pulay Gellért szót ejtett arról is, a web-akadálymentesítést illetően megfigyelhető egy általános, csendes háttérbe vonulás, a téma érzékenysége miatt ugyanis sokan nem foglalkoznak vele, kellemetlennek érzik azt. Éppen ezért a kategóriát ezúttal megpróbálták a humor oldaláról megfogni az Országos IT Megmérettetésen, és készítettek egy edukatív videót az ország egyetlen vak humoristájával. Sulyok Péter példája egyben lett vicces és figyelemfelkeltő: rámutat arra, miért egyre inkább nélkülözhetetlen, hogy egy honlap akadálymentes legyen.

 

Amíg a fejlettebb világban már egyre többen és többen szereznek versenyelőnyt akadálymentes weboldalaikkal és alkalmazásaikkal, addig Magyarországon gyermekcipőben járnak az erről szóló ismeretek, ugyanakkor az Országos IT Megmérettetésen egyre népszerűbb ez a kategória, tavaly már több mint 400 versenyző nevezett rá.

 

A téma különös aktualitását adja, hogy néhány hónapon belül nálunk is ratifikálják az Európai Akadálymentesítési Törvényt (European Accessibility Act), amely 2025-re komoly elvárásokat fog támasztani sok weboldallal szemben.

 

Pulay Gellért felhívta rá a figyelmet, hogy idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, de nem feltétlenül szükséges hozzá fejlesztői ismeret, csupán általános informatikai affinitás és a téma iránt való érdeklődés. Sőt, két évvel ezelőtt a kategóriát egy olyan fiatal versenyző nyerte meg, akinek nem voltak mély előismeretei a témában, de nagyon foglalkoztatta a terület és hajtotta a tanulási vágy, ezért a mellékelt segédanyagokat minden forduló előtt alaposan tanulmányozta. További érdekesség, hogy idén egy korábbi látássérült versenyző lektorálta az kérdéseket.

 

A kategória nyertese egy 120 ezer forint értékű utalvánnyal lesz gazdagabb és ezzel összesítettben is bekerülhet a legjobb 100 versenyző közé, ahol újabb esélye nyílik egy még nagyobb nyereményre, ott ugyanis sorsolással döntik majd el, hogy a végső győztessel együtt ki utazhat el Brüsszelbe.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05