Nemzetközileg is elismert innováció alkotója nyerte a HTE Fekete László-díjat

forrás: Prím Online, 2022. november 14. 14:04

Idén harmadik alkalommal hirdették meg a HTE Fekete László-díj pályázatot. A felhívásra rekordszámú pályamű érkezett, a többkörös zsűrizés után azonban végül csak egy nyertes kaphatta meg az impozáns szakmai elismerést és az 1.000.000 Ft-os jutalmat. Scheidler Balázs a fődíjat a minap megrendezett HTE Infokom konferencián, ünnepélyes keretek között vehette át. Munkássága, amellyel az értékelő bizottságot megnyerte, az 1998-ban létrehozott, mára nemzetközileg elismertté vált syslog-ng piacra segítéséhez kapcsolódik, amely egyben a Balabit sikertörténet* alapjait jelentette. A szoftverrel többek között az Airbus, az Amazon Kindle és az amerikai űrügynökség dolgozik. Scheidler ma már projekttanácsadóként, illetve startup befektetőként és mentorként munkálkodik, immáron „Az év innovátora” címet is viselve. 

Fekete László

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és az ICT szakma hazai krémje hozta létre 2019-ben a HTE Fekete László-díjat, a távközlési és informatikai szegmens kimagasló innovátora emlékére. Fekete László nevéhez fűződik a WAP – tehát gyakorlatilag a hazai mobilinternet megvalósítása –, az IPTV bevezetése és a mobiltévé, hogy csak néhányat említsünk. A szakmai elismerésre felhívó pályázat idén rekordszámú innovátort ihletett meg, a jobbnál jobb pályaművek közül pedig minden eddiginél nehezebb volt a választás.

 

– A pályázat során nem magát az innovációs terméket néztük, hanem az azt megvalósító menedzsert, az embert értékeltük. A termék vagy szolgáltatás inkább egyfajta hordozóként szolgált ahhoz, hogy megismerjük a pályázók képességeit, hozzáállásukat. Scheidler Balázs számos innovációval ajándékozta már meg a szakmát, hatalmas eredményeket elérve. Nekünk, értékelőknek is óriási élmény volt vele beszélgetni és megtapasztalni előremutató hozzáállását a műszaki innovációkhoz – mondta el Maradi István, a HTE főtitkára, hozzátéve, hogy Fekete László is büszke lenne Balázs munkásságára.

 

 

Balázs 1995 óta foglalkozik IT-biztonsági rendszerek és kapcsolódó szolgáltatások szoftverfejlesztésével. A syslog-ng szoftvert egy nagyvállalati probléma kapcsán alkotta meg, amely a syslog nyílt forráskódú implementációja Unix és Linux rendszerekhez. Az eredeti rendszernaplózó modellben kiküszöbölte az alaphibákat, majd tartalomalapú szűréssel, gazdag szűkítési és rugalmas konfigurációs lehetőségekkel bővítette, így a cégen belüli divíziók már könnyen hozzájuthatnak a számukra fontos információkhoz. A forradalmi újítást ma már világszerte ismerik: olyan gyártók hasznosítják termékeikben, mint az Amazon Kindle, a BMW és a Splunk, valamint nem kisebb szervezetek dolgoznak vele, mint a NASA, az Airbus és a Twitter. 

 

Scheidler Balázs

– Hatalmas megtiszteltetés a HTE Fekete László-díj! Ez a legszemélyesebb elismerés, hiszen ott van mögötte az emberi történet. Személyes találkozóra a névadóval sajnos soha nem nyílt alkalmunk, de bízom benne, hogy munkásságommal meg tudok felelni az ideának – nyilatkozta Scheidler Balázs.

 

___________________ 

*Egy veszprémi kollégiumból indult kiberbiztonsági nagyágyú, amelyet 5 évvel ezelőtt felvásárolt az amerikai óriás, a One Identity.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55