Fiatal klímahősöket látott vendégül a Microsoft budapesti székháza

forrás: Prím Online, 2022. november 17. 12:38

Fenntartható adatközpontok, mesterséges intelligencia, a zéró kibocsátást támogató eszközök és szolgáltatások, a karbonsemlegesség szolgálatába állított gépi intelligencia, – csak néhány azon témák közül, amelyeket megismerhettek azok a diákok, akik november 15-én látogattak el a Microsoft budapesti székházába az UNICEF Klímahősök “Gyárlátogatás” programjának keretében.

Tartalmas és izgalmas délelőttöt tölthettek a Microsoftnál egy budapesti gimnázium diákjai, ahol betekintést nyerhettek egy átlagos munkanapba, illetve azokba a cég által kínált megoldásokba, amelyek zöldebbé, fenntarthatóbbá, egészségesebbé teszik a mindennapokat, ezzel együtt pedig a munka hatékonyságát is növelik. Szó esett többek között a mesterséges intelligencia használatáról a biodiverzitás megőrzése érdekében, adatközpontokról, amelyek teljes mértékben a fenntarthatóság jegyében működnek, valamint arról is, hogyan segíti a Microsoft az ügyfeleit, hogy fenntarthatóbb módon végezhessék a munkájukat.

 

 

A jövő: karbonsemlegesség, mesterséges intelligencia és a HoloLens 2

 

Szabó Péter, a Microsoft ügyvezető igazgatója üdvözlő szavaiból kiderült, a Microsoft 2020-ban megerősítette vállalásait, amelynek részeként a vállalat az évtized végére karbonsemlegessé teszi a működését, és a körkörösség elve alapján nullára csökkenti hulladékkibocsátását a tudatos anyagválasztás, a gondos tervezés és az újrahasznosítás révén. Mindemellett a Microsoft 2030-ra vízpozitív vállalat lesz, azaz nagyobb mennyiségű tiszta vizet juttat vissza a környezetbe, mint amennyit a működése során felhasznál. Szabó Péter bemutatta a Microsoft legmodernebb adatközpontjának működését is: a létesítmény a fent említett elveknek megfelelően már zéró szén-dioxid- és hulladékkibocsátással működik, és megfelel a vízgazdálkodási célkitűzéseknek is.

 

Kamasinszki Rita, a Microsoft nagyvállalati üzletágának igazgatója azt ismertette gyakorlati példákon keresztül, hogy a Microsoft milyen módon nyújt segítséget ügyfeleinek a fenntartható működésben. A vállalat számos informatikai, pénzügyi, energetikai szolgáltatóval együttműködve olyan, a Microsoft-technológiáin alapuló, testreszabott fenntarthatósági megoldásokat kínál, amelyek az autóipartól a mezőgazdaságon, az ingatlangazdálkodáson át a kiskereskedelemig szinte bármilyen ágazat működését képesek optimalizálni, ezáltal hozzásegítve őket a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

 

Tóth András regionális marketingkommunikációs szakember pedig arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia miként állítható a környezeti fenntarthatóság szolgálatába. Az edge computing és az AI technológiáinak beépítésével a legmagasabb szintre fejleszthető az adatelemzés, a vizualizáció, vagyis az adatok analízise és értelmezése a hatékonyság növelése érdekében, valamint a virtuális modellezés, amelynek segítségével jelentősebb energiafelhasználás nélkül tesztelhetők a különböző munkafolyamatok.

 

Az előadók sorát Baranyi Szabolcs, a felhőmegoldások mérnöke zárta a HoloLens 2 bemutatásával. A HoloLens 2 a Microsoft egyik legfrissebb fejlesztése: a Windows 10 operációs rendszeren futó holografikus szemüveg új távlatokat nyit a munkavégzés terén, hiszen az eszköz viselője a mixed reality (kevert valóság) révén egyszerre láthatja a valós és a virtuális világ elemeit.

 

 

 

Klímakonferencia az ifjú Klímaősöknek

 

„Kreativitás, segíteni akarás, tettvágy – ezek jellemzik azokat a mai fiatalokat, akik reményeink szerint minél nagyobb számban csatlakoznak majd az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez. A Microsoftnál már jó ideje látjuk azt a tendenciát, hogy az iskolapadon túl is egyre több diák mutat érdeklődést a digitális technológia, a kódolás és a mesterséges intelligencia iránt. Reméljük, hogy a Klímahősök programban résztvevő fiatalok bebizonyítják, minden esélyük megvan arra, hogy egyszer majd felnőttként is a technológia legmodernebb eszközeivel dolgoznak a fenntarthatóságért, épp ezért a Microsoft örömmel karolja fel ezeket a tehetségeket” – mondta Szabó Péter, a Microsoft Magyarország igazgatója.

 

A Klímahősök kezdeményezés következő programjaként 2022. november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján az UNICEF Fiatal Nagykövetek együttműködésével kerül sor az eddigi legnagyobb, 12-25 év közötti fiataloknak szóló hazai klímavédelmi konferenciára a Telekom székházában. A rendezvényen a környezetvédelemben, a fenntarthatóságban és a klímavédelemben kompetens szakemberek, véleményvezérek interaktív előadásait, kerekasztal-beszélgetéseit tekinthetik meg az érdeklődők. A konferencia házigazdáiként és az egyes előadások moderátoraiként a Fiatal Nagykövetek képviselik majd az ifjú korosztályok hangját az eseményen. A Klímakonferencián a Microsoft részéről Szabó Péter ügyvezető igazgató, Mátrai Zsuzsanna Zsófia, Közép-Kelet Európa kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója és Petra Čiček, a vállalat közép-kelet-európai fenntarthatósági igazgatója vesz részt előadóként.

 

Az UNICEF Klímakonferenciáján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt IDE kattintva lehet elvégezni.

 

A Klímakonferenciával kapcsolatos minden tudnivaló és a részletes program az esemény Facebook-oldalán érhető el.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09