Egyre okosabbak lesznek az otthonaink, amire az építőiparnak is fel kell készülnie

forrás: Prím Online, 2022. december 12. 18:00

Az okosotthon kifejezés azokat a technikai megoldásokat takarja, amelyek egymással együttműködve lehetővé teszik a lakásokban, családi házakban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását a benne lakók kényelme, biztonsága, valamint az épületek energiahatékony üzemeltetése érdekében. 

Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű vállalat, a PlanRadar 12 országra kiterjedő kutatásában azt vizsgálta, hogy az új technológiák elterjedése milyen változásokat hoz, ami tegnap még meghökkentő újdonság volt, hogyan épül be a nem is olyan távoli jövő hétköznapjaiba. Az ügyféligények, az otthon felszereltségével kapcsolatos elvárások átalakulása az építőiparnak is komoly kihívást jelent, amire az egyik lehetséges megoldás a digitalizáció szélesebb körű alkalmazása az ágazatban.

 

planradar.com

 

A PlanRadar csapata három kontinens 12 olyan országában végezte a kutatást, ahol piaci szereplőként is jelen van: az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és az Egyesült Arab Emírségekben. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a jövő okosotthonaiban három tendencia lesz az uralkodó. A vizsgált országok elsöprő többségében, 11-ben a világítási rendszereknél lesz a legfontosabb a fejlett technológiai megoldások alkalmazása, ami nem meglepő, mert így jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani, arról nem beszélve, hogy a jól megválasztott fények erőteljesen befolyásolják a lakók kényelemérzetét, hangulatát. A második helyen az okostermosztátok és a biztonsági rendszerek állnak, a kutatás szerint ezek egyaránt 10-10 országban lesznek meghatározóak az okosotthonok felszereltségében. A különösen Európát sújtó energiaválságban felértékelődött a költséghatékonyan működtethető fűtési rendszerek szerepe, így gyorsabban terjedhetnek el azok a technikai megoldások, amelyekkel mérni és szabályozni lehet az egyes berendezések fogyasztását. Az okos biztonsági eszközök is beépülnek a mindennapokba, a riasztók öt, a kamerák négy, a tűzvédelmi eszközök és az egészségügyi szenzorok négy-négy országban fognak elterjedni a jövőben. A változásokra az építőiparnak is készülnie, kell, folyamatos megújulással, az új technológiák szélesebb körű alkalmazásával.

 

„A PlanRadar csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy új megoldásokkal, felhasználóbarát funkciókkal bővítse az építőipari folyamatok ellenőrzését, nyomon követését szolgáló, a hibajavítás hatékonyságát növelő szoftverünket. A legfrisseb újításunk a QR-kód funkció integrálása, amelynek használatával ügyfeleink időt és pénzt takarítanak meg. A felhasználók a QR-kódot a kamerájukkal vagy a PlanRadar mobilalkalmazással beolvassák, és a kapcsolódó jegy automatikusan megnyílik, ennek köszönhetően még gyorsabbá, egyszerűbbé válik az információk megosztása a projektek szereplői között” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

 

Bár a kutatásban nem szerepeltek az első háromban, a jövőben a szórakozás, valamint a robotok által végzett házi és kerti munka eszközei is fontos szerepet játszanak az okosotthonok kialakításában: 12-ből 8 országban az okoshangszórók, 7-ben a robotporszívók és hűtők, 3-ban a mosógépek és szárítók, 2-benben a robotfűnyírók fognak rohamosan elterjedni. Nem meglepő, hogy az Amerikai Egyesült Államok (Franciaország társaságában) az otthoni okoseszközök iránti érdeklődés tekintetében az első helyen áll, a listát Szlovákia zárja.

Kulcsszavak: okosotthon PlanRadar

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09