Az ABB 2023. I. negyedévi eredményei

forrás: Prím Online, 2023. április 25. 20:05

„Az ABB erősen kezdte az évet, a legtöbb mutató – köztük a pénzforgalom is –, pozitívan alakult. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy megemeljük 2023-as célkitűzéseinket.” – monmdta Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

• Megrendelések: 9 450 millió $, +1%; összehasonlító alapon* +9%  

• Árbevétel: 7 859 millió $, +13%; összehasonlító alapon +22%  

• Működési eredmény: 1 198 millió $; marzs: 15,2%   

• Üzemi EBITA*: 1 277 millió $; marzs*: 16,3%  

• Alap EPS $0,56; +78% **

• Üzemi tevékenységek cash-flow-ja**** 282 millió $

 

Kulcsszámok

 

*A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a csatolt 2023. I. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.  

**Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt. 

***Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően). 

****Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.  

 

Vezérigazgatói összefoglaló

 

Az első negyedévben erős volt az ügyfelek aktivitása. A tavalyi év összehasonlító alapon mért nagyon magas szintje ellenére 1%-kal növeltük a rendelésállományt (összehasonlító alapon 9%-kal); a négy üzletágból háromban pozitívan alakult a megrendelések bővülése. A Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágban javult ugyan a megrendelések szekvenciális szintje, azonban annak értéke visszaesést mutatott a tavalyi magas szinthez képest, ami az alkatrészhiány miatti elővásárlásoknak volt köszönhető. Különösen erőteljes növekedést tapasztaltunk a Folyamatautomatizálás üzletágban, ahol a megrendelések az utóbbi idők legmagasabb szintjét érték el. Pozitív alapdinamika volt tapasztalható mind a három régióban.  

 

Az előző negyedévhez hasonlóan nem szembesültünk jelentős korlátokkal az ellátási láncban, így jelentősen nőtt a meglévő megrendelések feldolgozásának mértéke és növekedett a vevői rendelések teljesítésének aránya. Az árbevétel erőteljes, 13%-os (összehasonlító alapon 22%-os) növekedést mutatott; összehasonlító alapon kétszámjegyű növekedést regisztráltunk minden üzletágunkban. Az árképzés és a volumenek erőteljes fejlődésének hatása bőven ellensúlyozta az árfolyamváltozásokból eredő negatív hatásokat. Az erős bevételnövekedés ellenére tovább növeltük a meglévő rendelésállományt, a gyorsan számlázható megrendelések aránya (book-to-bill) elérte a 120%-ot.

 

Björn Rosengren

 

Elégedett voltam a megnövekedett árbevételt eredményező operatív lépéseink sikeres végrehajtásával. A működési EBITA-t 28%-kal, 1 277 millió dollárra javítottuk, a haszonkulcs pedig 200 bázisponttal, 16,3%-ra emelkedett. Hosszú évek óta ez volt a legjobb első negyedéves eredményünk.

 

Az erős üzemi teljesítmény mellett a nettó eredményt a mintegy 200 millió dolláros nettó pozitív adóhatás is támogatta, amely a korábbi évek adóügyeinek kedvező rendezéséből adódott, főként az Energetikai Hálózatok üzletág eladásához kapcsolódóan.

 

Örömmel tapasztaltuk, hogy a pénzforgalmunk a tavalyi évhez képest 855 millió dollárral javult, ami összhangban van a várakozásainkkal. A 282 millió dolláros üzemi tevékenységből származó cash flow erős volt az első negyedévben, ami szilárd alapot nyújt az idei év várhatóan jó pénzforgalmi és készpénztermelési teljesítményéhez. Biztos vagyok benne, hogy mérlegünk elég erős lesz ahhoz, hogy támogassa mind az organikus, mind az akvizíciókra alapozott üzleti növekedést, a növekvő, fenntartható részvényenkénti osztalékot, valamint a részvény-visszavásárlásokat, amelyeknek köszönhetően többlet készpénzt fizethetünk a részvényeseinknek. Április elején elindítottuk új, legfeljebb 1 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programunkat, amely 2024 márciusáig tart. 

 

Februárban közzétettük első integrált jelentésünket. A 2022-es fenntarthatósági teljesítményünk számait is bemutató jelentés stabil előrelépést mutat a 2030-as céljaink elérése felé. Kiemelendő, hogy 43%-kal csökkentettük saját üvegházhatású gázkibocsátásunkat, ami összesen 65%-os csökkenést jelent a 2019-es bázishoz képest.

 

 

Ezenkívül új kibocsátáscsökkentési célt határoztunk meg a beszállítói láncunk számára, amely a beszerzési kiadásaink 70%-át kitevő beszállítókra vonatkozik. Folytattuk az ABB körforgásos szemléletének megerősítésére irányuló munkánkat azáltal, hogy világos teljesítménymutatókat határoztunk meg a termék életciklusának minden szakaszára, a tervezéstől az életciklus végéig. A legnagyobb pozitív környezeti hatást úgy tudjuk elérni, ha ügyfeleinknek erőforrás-hatékony termékeket biztosítunk, illetve elősegítjük, hogy a tiszta energia és a hatékonyság iránti igény széleskörű legyen és hosszú távon fennmaradjon.  

 

Az ABB-t 2001 óta jegyzik a New York-i tőzsdén (NYSE); most úgy döntöttünk, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságánál (SEC) kezdeményezzük a törlési folyamat elindítását. Ennek az fő oka, hogy a több platformon folyó digitális kereskedésnek köszönhetően mára megnövekedett a nemzetközi tőkepiacokhoz való hozzáférés. Következésképpen már nem látjuk szükségét annak, hogy három részvénytőkepiacon is jegyezzék a részvényeinket. Amerikai letéti jegyeinket (ADR) 2023. május 23-án (vagy május 23. körül) tervezzük kivezetni a tőzsdéről, és a kivezetés időpontjától kezdve az ABB ADR-eket szponzorált I. szintű programra alakítjuk át. Ez továbbra is lehetőséget biztosít az amerikai befektetőknek arra, hogy ADR-eken keresztül befektessenek az ABB-be. Az ABB részvényei a vállalat múltja és hagyományai miatt továbbra is a SIX Swiss Exchange és a svéd Nasdaq tőzsdén lesznek jegyezve. A New York-i tőzsdéről való kivezetés és a tervezett törlés egy újabb lépés lenne az ABB további egyszerűsítése és hatékonysága felé.

 

Szeretném hangsúlyozni, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk az amerikai piac iránt, ahol 2022-ben a bevételeink 24%-át realizáltuk. Az Egyesült Államok kulcsfontosságú az ABB sikere szempontjából, és az ABB amerikai értékesítésének mintegy 85%-a helyben gyártott termékekből származik. A jövőbeli sikerek támogatása érdekében jelenleg mintegy 170 millió dollárt fektetünk be amerikai létesítményeinkbe, hogy kielégítsük a tiszta energia és az automatizálás iránti növekvő keresletet. 

 

Kilátások 

 

2023. második negyedévében összehasonlító alapon kétszámjegyű bevételnövekedésre számítunk, amely támogatja majd az üzemi EBITA-marzs előző évi szinthez mért javulását. 

 

A 2023-as teljes évre vonatkozóan a jelenlegi piaci bizonytalanság ellenére legalább 10%-os árbevétel-növekedésre számítunk (összehasonlító alapon), és az üzemi EBITA-marzs javulását várjuk az előző évhez képest.

Kulcsszavak: +céginfó ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05