Hét éremmel és három különdíjjal tértek haza a magyar diákcsapatok a RoboCup Junior Európa-bajnokságról

forrás: Prím Online, 2023. június 15. 12:45

Hazatértek a magyar csapatok az idén Horvátországban megrendezett RoboCupJunior Európa-bajnokságról: a rangos ifjúsági robotikai versenyen Baptista Szeretetszolgálat minden Rescue csapata dobogós helyezést szerzett, a legkisebbek kategóriáján belül pedig egy szegedi diákcsapat robotszínháza bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok az elmúlt napokban egy fontos nemzetközi versenyen, a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon bizonyították tudásukat. Magyarországról összesen tizenkét csapat vett részt az Eb különböző versenykatóriáiban, közülük heten szereztek érmet, további három csapat pedig különdíjban részesült.

 

Abán Csaba és tanítványai

 

A robotikai bajnokságok (Eb és Vb) hazai előválogatóit tizenhat éve Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke koordinálja, aki az idei szereplés kapcsán a következőket mondta el: „Nagy örömünkre szolgál, hogy idén minden korábbinál több magyar csapat indulhatott a RoboCup Junior Eb-n. Tapasztalataink szerint a hazai diákok már jóval 10 éves koruk előtt érdeklődnek a robotika iránt, így örvendetesnek tartjuk, hogy idén már 5-9 évesek számára is külön ligát indítottak a horvát szervezők, amelyet épp az egyik magyar, a szegedi csapat nyert meg. A már ilyen fiatalon rutint szerző diákjaink néhány év múlva nagyobb eséllyel indulhatnak a 14 évesnél idősebb gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior világversenyen is.”

 

Özvegy Judit és tanítványai

 

Dobogós az összes magyar mentőrobotos csapat

 

A Rescue robotok kategóriában versenyző csapatok robotjai katasztrófaszimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon mentenek áldozatokat. 2023-ban a Baptista Szeretetszolgálat minden e kategóriában induló csapata dobogós helyezéssel zárta a versenyeket – mentoruk Abán Csaba, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.

 

 

A Rescue Line Entry U14-es kategóriában a Fazekas Kristóf, Tuka Ákos összetételű, 2022-es Európa-bajnok Sensor csapat magabiztos teljesítménnyel, a versenyt végig vezetve szerezte meg az újabb Eb I. helyezést. A Rescue Line liga I. helyezettje lett az AGORA Tudományos Élményközpont A.S.C nevű csapata Debrecenből. Csapattagok: Eigner Bendegúz, Ráthonyi Levente. Mentor: Soha Rudolf Ferenc.

 

A haladó Rescue Line ligában az idei évben először induló, a kategória élmezőnyét tekintve nagyon rövidnek számító, egy évnél kevesebb robotfejlesztési időszakkal rendelkező Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna összeállítású Lightning csapat vett részt. Végig az élmezőnyben versenyezve végeztek a kategória előkelő Eb II. helyén. A Rescue Maze Entry U19-es versenyszámban a még csak 11-13 éves Bagi Péter és Szél Nikolett alkotta Lightning_E csapat tagjai szerezték meg a kategória Eb III. helyét. 

 

 

Szegedi csapat robotszínháza volt a legjobb

 

A bajnokságon OnStage First Steps kategória is indult az 5-9 éves versenyzők számára a Robotszínház mezőnyében: ezt egy szegedi csapat nyerte meg,  Özvegy Judit tanítónő diákjai, a Ritmikus byte-ok végeztek az élen. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapatának tagjai: Nagy Iringó Villő, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Soós Izabella Nóra, Takács Angelika Júlia és Sándor Bence.

 

Az Irinyi Károly Általános Iskola Ve-Do csapata Esztárról a Soccer Entry ligában a II. helyen végzett. Csapattagok: Szilágyi-Nagy Veronika és Zsiga Dóra Eszter. Mentor tanár: Czár Krisztián A CoSpace Preliminary kategóriában a II. helyet szerezte meg a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Dinos nevű csapata. A csapat tagjai: Papik Dalma, Kovács Gréta és Vegera Letícia. Mentor : Pacsuta Tibor.

 

 

A különdíjas csapatok

 

A budapesti Eötvös Gimnázium Kreatív Műhelyének Roboteam csapata OnStage First Steps ligában: Best Innovation különdíjban részesült, míg a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Diákkörének BLM-Starters csapata Soccer Entry ligában Best Hardware Solution különdíjat kapott. Ugyanezzel a különdíjjal ismerték el a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont Agóra Robotics nevű csapatának szereplését is, amely a Rescue Maze ligában indult.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50