Milyen következménye lehet a túlzott kütyühasználatnak?

forrás: Prím Online, 2023. június 26. 11:18

Egy átlagos felnőtt ember például napi 3 óra 15 percet tölt mobilozással, egy „Y” és „Z” generációs gyermeknél ez az idő 5 óra 42 perc. A sok ideig tartó, nem megfelelő kéztartással végzett kütyühasználat (a kisebb eszközöket két kézzel érdemes tartani, illetve két hüvelykujjal érdemes rajtuk pötyögni – ez kevéssé terheli egyik, vagy másik kezet) akár még deformitásokat is okozhat a kézen (pl.: smartphone pinky). 

Az agy működését a kéz megmozgatása befolyásolja a legnagyobb mértékben, melyből jól látható, hogy a kéz differenciált mozgatása nagy hatást gyakorol az agyra. Puskás Kriszti a kezek rekreációjával foglalkozik. Története kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a fél éves kislányával kézjelek segítségével szeretett volna kommunikálni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy másfél éves korára közel százhúsz féle dolgot tudott kifejezni a jelek segítségével.

 

– Mára elmondhatom, hogy az emberi mozgást bontottam elemeire nemzeti és nemzetközi kutatási anyagok alapján, melyre alapozva létrehoztam egy webes alkalmazást. A rendszerben jelenleg 166 féle szűrő található, amellyel teljesen egyénre lehet szabni a finom- és nagymozgásos fejlesztéseket. Eddig öt hazai egyetemen kaptam lehetőséget, hogy bemutassam kézjeles kommunikáció módszerem meghívott előadóként. Az intézmények közül három pedagógiai, kettő pedig orvostudományi. Jelenleg a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karával együttműködve vizsgáljuk a módszer hatékonyságát értelmileg akadályozott gyermekek fejlesztése kapcsán – kezdte Puskás Krisztina Katalin, kézjeles kommunikáció oktató (tevagyajel.hu), aki arra is kitért, mi az, ami igazán különlegessé teszi ezt a módszert?!

 

Puskás Krisztina Katalin

 

– A magyar jelnyelv 54 db kézformából épül fel, míg én jelenleg 169 db kézformával dolgozom. A digitalizáció térhódításával egyre több gép vesz minket körül. Ezeket a gépeket jellemzően nyomkodással tudjuk működtetni, melynek során igen kevés kézformát (3-5 db) használunk. Az online világ egyre több életterületet felölel: a tanulás, a munka, a levelezés, a játék, a pihenés, az értekezlet, a vásárlás, a művészet, a hírek, a közösségi élet, a mozi, az ügyintézés, a koncert, a randi, a színház, a hobbi mind áttevődik a digitális térbe. Egy statisztika szerint egy átlagos ember napi 150x veszi kezébe a telefonját, és 1500x néz rá. Belegondolt már abba, hogy ennek milyen következményei lehetnek?

 

A kézjeles kommunikáció módszerének részét képezi egy mérőrendszer, mellyel meg lehet mérni az emberi finom- és nagymozgás eltéréseit. Az elmúlt fél évben több mint 100 mérést végzett el Puskás Krisztina Katalin, és mint mondja, sajnos az eredmények elég rosszak. 

 

– Sok esetben már úgy indul a felmérés, hogy még semmilyen gyakorlatot nem végeztünk, de az illető már mondja, hogy neki rendszeresen szokott fájni a keze. Egy különösen kirívó esetet is találtam, ahol egy 4 gyermekes édesanya már a kis- és gyűrűsujját sem tudta hozzázárni a többi ujjához, és a szomorú az egészben az, hogy mind a 4 gyermekénél eltérést mutat a kisujj. A 4 gyermek közül egy ADHD-s és egy autista. Az ADHD-s kislány nem tudja szembefordítani a hüvelykujját a többi ujjával, ami nagyon megnehezíti az 1 éves korban követelménynek számító csippentő fogás kivitelezését. 

 

– Ha a kézmozgás nagyon lekorlátozódik, akkor az várhatóan nem tesz jót az agyi folyamatoknak sem. Egy saját kutatás keretében kimutattuk a Graphopen Kft.-vel, hogy csupán 2 perc úgynevezett kézformatorna végzésével már gyorsítható és céltudatosabbá tehető az írás. Fontosnak tartom azt, hogy a fenti információk bekerülhessenek a köztudatba, és így nagyobb figyelmet kaphasson a differenciált kézmozgás fontossága – hangsúlyozta a szakember.

Kulcsszavak: okostelefon kütyü

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50