A világ legtávolabbról vezérelt robotja automatizálja Amazónia újraerdősítési projektjét

forrás: Prím Online, 2023. július 10. 11:22

Az ABB Robotics és a Junglekeepers amerikai nonprofit szervezet közös kísérleti projektje demonstrálja, milyen szerepet játszhat a Cloud technológia az újraerdősítés gyorsabbá, hatékonyabbá és méretezhetővé tételében.

Az ABB Robotics támogatja a Junglekeepers küldetését, mely több mint 22 000 hektárnyi amazóniai esőerdő védelmét és az erdőirtás visszafordítását célozza meg. Az úttörő demonstráció keretében egy dzsungelben található laboratóriumban az ABB YuMi kobotjával automatizálták az ültetési feladatokat, ezzel is meggyorsítva a folyamatot, hogy a Junglekeepers önkéntesei értékes idejüket és erőforrásaikat nagyobb hatással bíró feladatokra összpontosíthassák.

 

 

Az ABB RobotStudio Cloud technológia révén az ABB szakértői a dzsungeltől 12 000 km-re található svédországi Västeråsban szimulálják, pontosítják és feltöltik a YuMi dzsungelben végzett feladataihoz szükséges programot – így működtetve a világ legtávolabbról vezérelt robotját.

 

„Az ABB és a Junglekeepers együttműködése megmutatja, miként játszhat a robotika és a Cloud technológia központi szerepet az erdőirtás elleni küzdelemben, mely a klímaváltozás egyik fő okozója” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotics and Discrete Automation elnöke. „A világ legtávolabbról vezérelt robotjával végzett kísérleti programunk segíti a rendkívül monoton feladatok automatizálását, ezáltal az erdőőrök fontosabb feladatokat végezhetnek az esőerdőben; így segítjük őket megóvni a vidéket, ahol élnek.”

 

 

A perui Amazonas-esőerdő egy eldugott térségében található dzsungellaboratóriumban egy YuMi kobotot telepítettek a magültetési folyamat alapvető feladatainak automatizálására; ez rendszerint egy teljes mértékben manuálisan végzett tevékenység. A kobot lyukat ás a talajba, beleejti a magot, a tetejére tömöríti a talajt, végül megjelöli egy színkódolt címkével. A YuMi segítségével a Junglekeepers naponta két futballpályányi területet képes újraerdősíteni az ezt igénylő övezetekben.

 

 

A feladat automatizálásának köszönhetően az önkéntesek értékes idejüket és erőforrásaikat nagyobb hatással bíró feladatokra fordíthatják: a területen járőrözve elriaszthatják az illegális fakitermelőket, oktathatják a helyieket az esőerdők megőrzéséről, és kifejlett facsemetéket ültethetnek.

 

Mivel nehéz olyan embert találni, aki hajlandó egy messzi dzsungelben élni és dolgozni, egy teljesen távvezérelt és autonóm kobot telepítése erre a problémára is megoldást kínál. Telepítését követően a YuMi képes önállóan ellátni feladatait, hibaelhárításra csupán esetileg van szükség.

 

„Mára az amazóniai esőerdő teljes területének 20 százaléka eltűnt; a mai technológia használata nélkül a természetvédelem le fog állni” – mondta Moshin Kazmi, a Junglekeepers társalapítója. „A Yumi telepítése bázisunkra lehetőséget ad erdőőreinknek, hogy új módszerekkel dolgozzanak. Felgyorsítja és kibővíti tevékenységeinket, előmozdítja küldetésünket.”

 

 

Az amazóniai esőerdőket pusztító emberi tevékenység, például a fakitermelés és a mezőgazdasági hasznosítást célzó égetés hozzájárul az éghajlatváltozás pusztító hatásaihoz. Becslések szerint 1985 óta több mint 870 000 km²-t irtottak ki Amazónia esőerdeiből; ez nagyobb, mint Franciaország, az Egyesült Királyság és Belgium területe együttvéve.1 Mivel már több tízmilliárd fát kivágtak, a régió gyorsan melegszik.

 

„Amazónia veszélyben van. Megmentéséhez a technológia, a tudomány és a lokális tudás együttműködésére van szükség. Ellenkező esetben elkésünk. Az esőerdő megmenthető, de össze kell fognunk mindezeket a tényezőket, hogy változást érjünk el” – mondta Dennis del Castillo Torres, a perui Amazónia Kutatóintézet erdőgazdálkodás-kutatási igazgatója. „Nagyon fontos a csúcstechnológia és a természetvédelem összekapcsolása. Sok technológia van, amivel megóvhatjuk az erdőt, ez a robot pedig rengeteget segíthet az újraerdősítés felgyorsításában, azonban nagyon szelektívnek kell lennünk. Olyan területeken kell alkalmaznunk, ahol nagymértékű volt az erdőirtás, hogy gyorsítsuk az újraültetés folyamatát.”

 

A kísérleti projektet az ABB RobotStudio Cloud technológiája támogatja, melynek köszönhetően különböző csapatok világszerte valós időben tudnak együttműködni. A programozás ezen új, távvezérelt módja a rugalmasság új szintjét nyújtja: azonnali finomhangolást tesz lehetővé, nagyobb hatékonyságot és ellenálló képességet eredményez; és a magültetés során sem keletkezik időveszteség. A több mint 25 éves offline programozási tapasztalattal rendelkező RobotStudio a legjobb digitális technológiát kínálja, mely 99%-os szimulációs pontosságot tesz lehetővé a valósághoz viszonyítva. Ezáltal megfeleződhet a robotizált megoldások tesztelésére fordított idő, a gyártási leállás pedig nullára csökken.

 

Az ABB Robotics amazóniai kísérleti projektje előmozdítja a vállalat azon célját, hogy intelligens robotikai és automatizálási megoldásokon keresztül járuljon hozzá a fenntartható átalakuláshoz, támogassa a vállalkozások termelékenységének növelését, a hulladék csökkentését és a hatékonyság maximalizálását. 2022-ben az ABB Robotics együttműködött a tengeri műanyaghulladékot gyűjtő Parley Global Cleanup nonprofit hálózattal személyre szabott dizájntárgyak, például újrahasznosított bútorok létrehozásában 3D additív nyomtatással. A Junglekeepers kérésének megfelelően a RobotStudio Cloud és a YuMi esőerdei kísérleti projektje körülbelül hat hétig fog tartani (2023 májusában és júniusában). A kísérleti program lezárását követően az ABB megvizsgálja a Junglekeepers szélesebb körű támogatásának lehetőségeit, valamint tovább tanulmányozza, hogy robotikai megoldásai és felhőtechnológiái miként játszhatnak központi szerepet a fenntartható átalakulás előmozdításában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50