Szupercsapatban lett első a magyar minikaticás csapat a RoboCup Junior 2023 világversenyen

forrás: Prím Online, 2023. július 13. 12:50

Az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés után a magyar diákok a RoboCup Junior Bordeaux-ban 2023. július 4-10. között megtartott világversenyén is bizonyítottak: a megmérettetésen a Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapata a Rescue Line kategóriában ért el második helyezést. A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a  szuperteam-ek 7-es mezőnyében az OnStage ligában: a 22 egyedi csapatból alkotott mezőnyben hatalmas sikert aratott a magyar csapat robotkaticás showja.

Az 1997-ben Japánból indult RoboCup kutatási projekt keretében zajló RoboCup Junior napjainkban, kategóriáját tekintve a világ legnagyobb robotikaversenye, amelynek szervezői minden korosztályban a legmagasabb technológiai szint alkalmazásával ösztönzik a tudomány fejlődését. 

 

Idén, az előző évekhez képest jelentősen nőtt a magas technológiai szintű robotok száma, ezáltal a RoboCup Junior eddigi legerősebb mezőnye gyűlt össze, de a Baptista Szeretetszolgálat Lightning nevű csapata így is képes volt a második helyet megszerezni.

 

Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna a legeredményesebb európai csapatként magabiztosan tartotta helyezését mindhárom versenynapon, megszerezve a Rescue Line Individual Team kategóriájának 2. helyét. A mentési kategóriákban induló robotok előre ismeretlen katasztrófa-szimulációs környezetben, kizárólag szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. 

 

A sikerük kvalitását tovább növeli, hogy a kategóriában nagyon fiatalnak számító csapatként, még csak az első évüket töltik a Rescue Line U19-es korosztályú mezőnyben. A csapat felkészítője és mentora, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt. 

 

 

A HU-More-Bot nevű nyíregyházi diákcsapat tagjai (Fenyvesvölgyi Zétény, Szalacsi Máté, Virgo Sámuel) az idén 66 éves szegedi Katicabogár robot emléke előtt tisztelegtek a bordeaux-i világversenyen előadott produkciójukkal, méltatva dr. Muszka Dániel szegedi matematikus akkori világraszóló teljesítményét a francia publikum előtt. A HU-More-Bot diákcsapat felkészítő tanára Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szakosztályvezetője, a RoboCupJunior hazai nemzeti képviselője volt, a csapat mentora Szalacsi Roland. 

 

“A Szegedi Katicabogár a magyar informatika, robotika jelképe, egyben az eredeti robotállat a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításának a legnépszerűbb tárgya. Nagyon örülünk, hogy a nyíregyházi csapattal e legendás tárgy és alkotója előtt tiszteleghettünk - és a világverseny résztvevői értékelték a csapatunk előadását” – kommentálta az idei versenyt Simon Béláné dr. Balogh Ágnes tanárnő, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke. 

 

A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a  szuperteam-ek 7-es mezőnyében (22 egyedi csapatból alkották) az OnStage ligában. Ezek alapján pedig a közös produkcióban is jól szerepelt a szegedi Katica-robot nyíregyházi miniváltozata, a miniKatica.

 

Derekasan helyt álltak a Rescue Maze ligában a Debreceni AgoraRobotics csapat tagjai is, akik a 25-ös mezőnyben a hetedik helyen végeztek. A Nyíregyházi SzC. Széchenyi István Technikum és Kollégiumának két csapata Rescue Major Ligának egy utánpótlást nevelő alligájában, az RMRC-ben (Rapidly Manufactured Robot Challenge) indultak, számukra már egyenes az út a felnőttek ligájába 19. életévük után is. A Kókány Corporations nevű csapat a 7. helyet, a Széchenyi Robotics nevű csapat pedig a 5. helyezést érte el.  

 

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50