Booking.com botrány: Ezért lehet jobb a közvetlen foglalás

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 8. 18:46

A nemrégiben kirobbant booking.com botrány sokak szemét felnyitotta arra, hogy mennyire fontos a közvetlen foglalások előnyeinek megértése. A botrány nem csak a szállásadókat érintette, hanem a vendégeket is, akik a közvetítőkön keresztül foglaltak szállást. De mi is történt pontosan, és hogyan érinti ez a vendégeket?

A Booking.com, mint egyik legnagyobb nemzetközi szállásszervező cég, hetek óta óriási összegekkel tartozik partnereinek. Sok szállásadó jelentős összegeket veszített, és a kifizetések késése miatt anyagi nehézségekkel küzdenek. A cég a fizetési rendszer karbantartására hivatkozva késlelteti a kifizetéseket, ami komoly bizalmi válságot okozott a szállásadók és a vendégek között.

 

Tóth Mihály, a Club Tihany Resort marketing vezetője a következőket nyilatkozta: "A vendégeink közel egyharmada érkezik közvetítőkön keresztül, amely egy jó arány a teljes vendégforgalmunkat nézve. A minket választó évi 40.000 vendégből így közel 13.000 fő érkezik a booking.com vagy a szallas.hu felületeiről." Ez a szám jelentős, és rámutat arra, hogy mennyire fontos a közvetítők szerepe a szállásadók számára.

 

Ugyanakkor Tóth Mihály hozzátette: "A weboldalunkon közvetlenül foglaló vendégek több kényelmi szolgáltatás közül is választhatnak, amellett, hogy árgaranciát vállalunk arra, hogy a teljes szobakínálatból nálunk találják mindig a legjobb árakat. Nagyon fontosnak tartjuk azonban, hogy a vendégeink minden esetben azt érezzék, hogy szeretettel látjuk őket. Ezért mindenki számára díjmentesen elérhetőek az animációs programok, az esti zenés műsorok, és a színpadi események egyaránt."

 

Freepik.com

 

Nem csak anyagi előnyei lehetnek

 

A közvetlen foglalások előnyei tehát nem csak anyagiak, a vendégek ugyanis ezáltal közvetlen kapcsolatot létesíthetnek a szállásadóval, ami lehetővé teszi az esetleges félreértések elkerülését, valamint különleges kérések vagy módosítások gyors és rugalmas kezelését. Ezen kívül a közvetlen foglalások gyakran különleges ajánlatokhoz vagy extra szolgáltatásokhoz is hozzáférést biztosítanak, amelyek nem érhetők el a közvetítőkön keresztül.

 

Nem az első eset

 

Nem ismeretlen a helyzet, hogy egy nagy nemzetközi utazásszervező cég bajba kerül, és ezzel megkárosítja a partnereit. Az egyik legjelentősebb példa erre a Thomas Cook, amely a legrégebbi brit utazási iroda volt. Több százezer utast érintett, amikor 2019-ben azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. Az 1841-es alapítású, megszűnésekor 178 éves cég a világ legrégebbi utazási irodájaként volt ismert, és világszerte több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

 

"A Thomas Cook a mi szállodánk felé sem tudott elszámolni, így a mai napig több tízmilliós rendezetlen helyzetet hagyott maga után. A mostani, és az akkori helyzet is mutatja, hogy attól, hogy nagy és nemzetközi egy utazásszervező, az még nem garancia arra, hogy nem hozza nehéz helyzetbe az utasokat és a szállásadókat, ugyanis mi akkor is kiszolgáljuk a vendégeinket, ha nem érkezik be a partner felől az általuk befizetett összeg." – mondta el Tóth Mihály.

 

A most zajló booking.com botrány a marketing vezető szerint rávilágított arra, hogy mennyire fontos a közvetlen foglalások előnyeinek megértése és kihasználása. A szállásadók és a vendégek egyaránt profitálhatnak a közvetlen foglalásokból, és elkerülhetik a közvetítőkön keresztüli foglalásokkal járó kockázatokat és korlátozásokat. A jelenlegi helyzet tanulságai remélhetőleg hozzájárulnak a szállásadók értékesítési stratégiáinak újragondolásához és a vendégek tájékozódásához a legjobb foglalási lehetőségekről.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50