Kitüntette az év informatikai újságíróját a Neumann Társaság

forrás: Prím Online, 2023. november 16. 17:39

Tizenhárom hazai informatikus szakember kiemelkedő munkásságát díjazta a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI a „Neumann után, szabadon” című konferencián. A társaság saját kitüntetései mellett idén a IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat posztumusz ítélték oda „a digitális kultúra úttörőjének”, a nemrégiben fiatalon elhunyt Szedlák Ádám újságírónak.

Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban. Ezért a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-én a megfontolt technooptimizmus jegyében rendezte meg éves konferenciáját. A rendezvény alatt került sor az év informatikai újságírójának járó, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díjának átadására. Továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjai az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak, így a Kemény János-díj, a Tarján-emlékérem, a Kalmár-díj, a Neumann-díj, az Életműdíj és a Társaságért emlékplakett is ezen a konferencián kerültek átadásra. 

 

Az év informatikai újságírója

 

A Neumann Társaság az IVSZ-szel és az Infotér Egyesülettel közösen minden évben egy hazai újságíró munkáját ismeri el a Kovács Attila számítástechnikai újságíró emléke előtt tisztelgő díjjal: az elismerést 2023-ban a közelmúltban elhunyt Szedlák Ádám szabadúszó újságírónak, számos Magyar Narancs, Forbes, és Kreatív cikk szerzőjének ítélték oda.

 

Szedlák Ádám 2008-tól 2013-ig az Origo elismert Techbázis rovatának munkatársa volt. Pályafutását az Origo után a VS.hu tudományos-technikai újságírójaként, majd kulturális rovatának vezetőjeként folytatta. Ez volt az első olyan kultrovat magyarul, amely témái közé tartozónak tekintette a digitális kultúrát. 2016-tól szabadúszóként dolgozott, írásai többek között a 24.hu-n, a Magyar Narancsban, a Forbes magazinban, a Kreatívban és a HWSW-ben is megjelentek. Szedlák Ádám a digitális kultúra meghatározó alakítója, újító szellemiségű egyénisége volt, a tudományos újságírás megkerülhetetlen alakja – emelték ki a laudációban.

 

A Neumann Társaság életműdíjasa

 

2023-ban az NJSZT Dr. Kürti Sándor üzletember és filantróp, eredeti végzettsége szerint vegyipari folyamatok automatizálására szakosodott vegyészmérnök életpályáját ismerte el Életműdíjjal. 1989-ben, testvérével, Kürti Jánossal együtt alapították meg a KÜRT Kft.-t, melyet a mágneses adattárolók javítása és adatmentés céljából hoztak létre. Kürti Sándort a Magyar Mérnökakadémia és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagjává választották, elismerései között szerepel többek között a Széchenyi-díj is.

 

 

Az idei Neumann-díjasok

 

Az NJSZT hagyományosan évente Neumann-díjjal ismeri el azokat, akik kiemelkedő eredményeket értek el a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában és fejlesztésében – az idei évben ketten részesültek ebben az elismerésben.

● Dr. Kató Zoltán – Szegedi Tudományegyetem, TTIK: kutatásai nemzetközi szinten elismertek a gépi látás, távérzékelés, számítógépes grafika és képfeldolgozás területén. Dr. Kató Zoltán az NJSZT Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának (KÉPAF) elnökségi tagja, korábban két cikluson keresztül elnöke is volt.

● Dr. Nemes József – Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, Műszaki Intézet: az NJSZT Vas megyei területi vezetője, emellett a társaság Robotika Szakosztályában is kiemelkedően aktív, robotika versenyszervező. Nemes József kezdeményezésére neveznek el idén Szombathelyen teret Neumann Jánosról a Neumann 120 jubileumi emlékév kapcsán.

 

Az idei Kalmár-díjasok

 

Kalmár-díjban azok a tagok részesülnek, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén kimagasló eredményeket értek el.

● Dr. Gál Zoltán – egyetemi tanár, Debreceni Egyetem Informatikai Kar: főbb kutatási területei a szuperszámítógépek, nagysebességű lokális és városi hálózatok, azok menedzsmentje, optimalizálása és párhuzamos architektúrák. Fontos szerepet vállalt a Nyíregyházi Főiskola és a debreceni egyetemi hálózat kiépítésében. Rendszeres előadója a Networkshop konferenciáknak és a Neumann Kongresszusoknak.

● Prof. Dr. Szénási Sándor – tanszékvezető, Óbudai Egyetem: az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának egyetemi tanára, a Szoftverfejlesztés és Mesterséges Intelligencia Intézeti Tanszék vezetője. Több mint 20 éves felsőoktatási tapasztalatait főként programozási nyelvek, algoritmuselmélet oktatásában szerezte meg. Az NJSZT HPC Szakosztály alapító tagja.

 

 

 

Az idei Kemény János-díjasok

 

Kemény János az amerikai Dartmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

● Dr. Bognár Gergő – ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének adjunktusa: doktori tanulmányainak megkezdése óta folyamatos és eredményes kutatómunkát végez. Eddig 14 publikációja jelent meg, amelyekre 79 hivatkozás történt. Tevékenysége példaként szolgálhat a fiatal informatikusok számára.

● Dr. Odry Ákos – Szegedi Tudományegyetem: kutatómunkáját 2015 óta aktívan folytatja, fő kutatási területe a robusztus szenzorfúziós módszerek alkalmazása mobil robotok lokalizációjában. A publikált tanulmányai új módszereket mutatnak be a külső zavarások mérésére, és javasolják a mérési módszerek beépítését adaptív állapotbecslő keretrendszerbe, mesterséges intelligencia módszerek alkalmazásával. 2020 óta tagja a Magyar Fuzzy Társaságnak, míg 2021 óta titkári szerepet tölt be az MFT-ben.

● Dr. Tiba Attila – Debreceni Egyetem: jelenlegi kutatási területei a digitális képfeldolgozás, gépi tanulás és nagy mennyiségű adat feldolgozása. Számos aktuális problémával foglalkozik, és releváns kutatói munkát végez. Ezen túlmenően aktív a tudományszervezés terén is. TDK témavezetőként kiemelkedő szerepet vállal a fiatal kutatók fejlődésében, és lelkesen támogatja a hallgatók Tudományos Diákköri (TDK) szereplését.

 

 

A Tarján-emlékérem idei díjazottjai

 

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza.

● Abán Csaba – Baptista Pedagógiai Intézet: Az NJSZT Robotika Szakosztály alelnöke, évek óta a Neumann Társasághoz kötődő Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáinak szervezője, és emellett kiemelkedő eredményeket elérő felkészítőtanár. Diákjai töretlenül nyernek jelentős díjakat, ezzel erősítve Magyarország hírnevét a RoboCupJunior világversenyen.

● Görbe László – Piarista Rend Magyar Tartománya: több évig volt a Budapesti Piarista Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium igazgatója. Nevéhez fűződik az első magyar középiskolai informatikatanárról, Kovács Mihály életéről írt monográfia, amely hozzájárult ahhoz, hogy Kovács Mihály nemcsak a piarista pedagógiában, de a magyar informatikatörténetben is elfoglalja az őt megillető helyet.

● Nikházy László – ELTE Informatikai Kar: a teljes magyar informatikai diákolimpiai csapatot tanította, készítette fel a válogatóversenyre, a különböző nemzetközi olimpiákra, nemzetközi megmérettetésekre. Kiemelkedő tagja volt a hazai rendezésű 2023-as IOI Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szakmai vezetésének, az ő vezetésével összeállt csapat beüzemelte, kitapasztalta és tesztelte a nemzetközi informatikai diákolimpiákon használt értékelő szoftvert. Részt vesz az NJSZT által szervezett versenyek feladatainak kitalálásában, a tesztadatok elkészítésében és lektorálásában.

 

Társaságért emlékplakett

 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az emlékplakettel kiemelkedő munkát végző munkatársak több éves áldozatos munkájának elismerését fejezi ki.

● Dettai Eleonóra – könyvtáros, Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórum projekttitkár: tevékenységével jelentősen hozzájárul az Informatikatörténeti Adattár (itf.njszt.hu) virtuális gyűjtemény fejlesztéséhez és naprakészen tartásához.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már több millió európai Samsung felhasználó veszi igénybe az új One UI 6.1 frissítéssel érkezett Galaxy AI funkciókat

A One UI 6.1 frissítéssel még több eszközön váltak elérhetővé a Galaxy AI funkciók, amelyekkel a Samsung elsőként a – 2024 februárjában megjelent – Galaxy S24 készülékeket látta el. A szoftverfrissítés a Galaxy S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 és Tab S9 szériát érintette, az AI funkciók márciustól egyre több készüléken váltak elérhetővé, amelynek köszönhetően Európa-szerte több millió felhasználó tapasztalja meg a Galaxy AI élményt.

2024. április 30. 19:43

Adatbiztonsági frissítést adott ki az ASUSTOR

Az ADM 4.3 az adatbiztonságra összpontosít. A zsarolóvírusok és más rosszindulatú programok terjedésével az ADM 4.3 megerősíti védelmét és hivatalossá tesz számos új adatbiztonsági funkciót.

2024. április 30. 18:00

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Az ABB Santa Palomba-i gyártóüzeme évi 675 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását

Az ABB áram-védőkapcsolók (AVK/FI-relék) és árammérők olaszországi, Santa Palomba-i gyártóüzeme évente 675 tonnával csökkenti CO2-kibocsátását. A meglévő megújuló energiaforrások mellett egy új fotovoltaikus rendszer biztosítja a telephely energiaellátásának negyedét. 

2024. április 30. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14