Együttműködési megállapodás a MINDS Park létrehozására

forrás: Prím Online, 2023. november 29. 12:55

Az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatása, valamint az azokhoz kapcsolódó fejlesztések elősegítése áll annak az együttműködési megállapodásnak a középpontjában, amelyet Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese írt alá a Hungaroringen 2023. november 28-án. 

A partnerek a dokumentumban kinyilvánították szándékukat egy, a kelet-közép-európai régióban egyedülálló járműipari, autó-motorsport-technológiai és tudományos központ, a MINDS Park létrehozására.

 

A MINDS Park név a Motorsport Innovációs és Fejlesztési Tudományos Park angol nyelvű elnevezésére (Motorsport Innovation and Development Science Park) utal. Az együttműködő felek ezt a Hungaroring területe mellett, közvetlen pályakapcsolattal hoznák létre. Céljuk a hazai járműipari képzések és kutatások színvonalának emelése, valamint magas hozzáadott értékű fejlesztési tevékenységek hazánkba csábítása. A MINDS Park az innovációk és a kutatás-fejlesztések előmozdításához, valamint új mentori és felsőoktatási programok megteremtéséhez is hozzájárulhat az autó- és motorsport területén.

 

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója és prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese írta alá az együttműködési megállapodást. (Fotó: Adorján András)

 

„Az autó-motorsport magában hordozza a folyamatos technikai fejlődést, amely előbb-utóbb az utcai járművekben is megjelenik, a közúti közlekedést is biztonságosabbá, gördülékenyebbé teszi. Ezért a Hungaroringnek az autósport hazai fellegváraként, a sebesség birodalmaként kötelessége az olyan innovatív projektek mellé állni, mint amilyennek a MINDS Park ígérkezik. Részt vettem a Széchenyi István Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szerencsém volt bepillantani abba az értékes és nagyon sok mindenre kiterjedő munkába, ami az intézményben zajlik, így biztos vagyok abban, hogy ez a küldetés sikerre van ítélve” – emelte ki Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Az eseményen Kiss Norbert ötszörös kamion-Európa-bajnok elmondta, közel áll hozzá a tervezett fejlesztés. (Fotó: Adorján András)

 

„A MINDS Park infrastruktúrájának, épületeinek és eszközparkjának kiépülése újabb lehetőséget biztosíthat az együttműködésre a Széchenyi István Egyetem, az autó- és motorsport, valamint a piaci szféra között. A vállalatokkal és a gazdaság más szereplőivel való még szorosabb partnerség révén tovább erősödhet a nemzetgazdaság versenyképessége, és mindez hozzájárulhat ahhoz is, hogy az egyetem a közép-európai térség egyedülálló járműipari tudásközpontjává váljon” – fogalmazott prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is kipróbálta a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) e-sport-szakosztályának szimulátorát a helyszínen. (Fotó: Adorján András)

 

„Ahhoz, hogy egyetemünk helytálljon a nemzetközi színtéren, fontos tudományos versenyképességünk professzionális erősítése, amit nagymértékben támogat a Hungaroringgel való együttműködésünk. A felsőoktatási világranglisták alapján a világ legjobb öt százalékába tartozó intézményünk járműipari képzéseivel, világszínvonalú hallgatói versenycsapataival szorosan kapcsolódik az autó-motor sporthoz. Ezeket a tevékenységeket szintén segítheti a MINDS Park kimagasló infrastruktúrája. A park emellett az élenjáró technológiák kutatás-fejlesztését, innovációját is szolgálhatja megoldandó, valós feladatok biztosításával” – mondta prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50