Még lehet jelentkezni a ProSuli versenyére!

forrás: Prím Online, 2024. január 10. 20:49

Idén is megrendezi diákoknak szóló robotika versenyét a ProSuli. A jelenleg is nyitott nevezési szakaszban még 3 intézmény számára van szabad hely, a szerencsés pályázók automatikusan LEGO robot készletet kapnak, amivel felkészülhetnek a versenyre. A február végi megmérettetésre január 19-ig lehet jelentkezni, és 2024-ben először olyan iskolák is nevezhetnek, akik még nem tagjai a ProSuli programnak. Az idei verseny egyúttal a Robotex International nemzetközi robotika verseny hazai fordulója, így a 30 csapatából kikerülő két győztes csapat kvalifikációt nyer az észtországi megmérettetésre. 

Február végén harmadik alkalommal rendezi meg robotika versenyét a ProSuli, a Yettel digitális oktatási programja. Az eseményen két fős csapatok mérik össze tudásukat két korcsoportban: általános és középiskolás korosztályban. A versenyen 30 csapat indulhat, közülük összesen tizenkettőt a ProSuli támogat robot készlettel. Az eseményen idén először bármely magyarországi iskola – aki jelenleg még nem tagja a ProSuli programnak – nevezhet csapatot, a sikeres pályázók közül pedig hárman egy-egy saját LEGO robotkészletet kapnak, amivel már erre a versenyre is készülhetnek. A három szabad hely kiosztásáról a szervező ProSuli nyilvános sorsolás útján dönt majd. A verseny a törökbálinti Yettel Házban, két korcsoportban zajlik, mindkét korcsoport győztes csapatának jutalma, hogy részt vehet novemberben a 28 ország részvételével, Tallinban zajló Robotex International nemzetközi robotika versenyen, amelyre a részvételt a Yettel biztosítja.

 

 

Évente változó feladatok, bármikor feltűnhetnek új diák programozó-csillagok

 

A tavalyi versenyen úgynevezett “robot sumo” kategóriában mérkőztek meg egymással a diákok, amely során a robotoknak egy 1 méter átmérőjű porondon kellett megküzdeni és a körön kívül juttatni ellenfelüket. 

 

Idén vonalkövetéses megmérettetés lesz a feladat, vagyis a diákok által programozott és irányított robotoknak egy meghatározott, változatos kanyarokkal ellátott vonalpályán kell minél gyorsabban és pontosabban végig haladni. A feladat megoldásához a robotok szenzorokat vesznek igénybe, amelyeket mozgásuk irányításához használnak.

 

 

Aki 2024. január 19-én éjfélig jelentkezik , az részt vesz a robotkészletek sorsolásán. A nyilvános sorsolást január 22-én tartják a szervezők, ekkor derül ki, hogy kik azok a szerencsések, akik saját LEGO robotkészletet kapnak a felkészülésre, az eseményen való részvételre és további oktatási célokra. A csapatok ezt követően egy bő egy hónapos felkészülési időszakban vesznek részt, amelyet az eszközök biztosítása mellett felkészítő anyagokkal is segít a ProSuli szakmai csapata. Akik a sorsoláson nem nyernek, egy következő körben jelentkezhetnek majd a versenyen való részvételre. 

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy „házi” versenyből néhány év alatt egy rangos, nemzetközi megmérettetés hivatalos magyarországi előválogatója lett a ProSuli robotika verseny. A robotok egyre elterjedtebbek a munka világában, a gyártástól a szolgáltatásokig, így a verseny segíthet a diákoknak megérteni ezen eszközök működését és alkalmazását, ezáltal felkészültebben léphetnek ki majd a jövő munkaerőpiacára. Emellett számos olyan készségüket csiszolhatja, amelyekre az élet minden területén szükség van, így fejlődhetnek például a problémamegoldás, a kreativitás, a kritikai gondolkodás és a csapatmunka terén is. De a robotika pusztán szórakoztató és motiváló is lehet, hiszen a robotok izgalmas interaktív eszközök, számos felhasználási lehetőséggel” – mondta Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője.

 

 

„A robotika olyan, mint a LEGO: a végtelen lehetőségek tárháza. A mi különóránkon a gyerekek úgy tanulnak vele, hogy észre sem veszik. A robotokat be lehet vinni bármilyen tanórára, legyen az idegennyelv, irodalom vagy matematika. Így a szakkör egyúttal besegít más órákon is, a gyerekeket pedig rendkívüli módon motiválja a tanulásra” – mondta Fülöpné Kovács Krisztina, a ProSuli 2023-as robotika versenyén debütáló, és első helyet szerző Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium tanára.

 

Az idei ProSuli robotika versenyre az alábbi linken lehet jelentkezni. További információ a versenyről hamarosan a ProSuli weboldalán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50