Szén-dioxid-mentes jövőre készül a HEINEKEN

forrás: Prím Online, 2024. január 28. 10:32

A világ több mint 70 országában jelenlévő HEINEKEN sörgyártó a Siemenset választotta partnerének a globális nettó zéró kibocsátási ütemterve megvalósításához, melynek célja, hogy 2030-ra nettó nullára redukálják a közvetlen (Scope 1) és a vásárolt energiából származó (Scope 2) kibocsátásukat az összes gyártóüzemükben. A két vállalat így egy hosszú távú szén-dioxid-mentesítési program keretében, Siemens-megoldásokkal fogja csökkenteni sör-, illetve malátagyártó telephelyeinek energiafelhasználását.

Ehhez elkészítették egy tipikus HEINEKEN sörgyár energiarendszerének virtuális modelljét, és így, digitális iker technológia segítségével elemezték a jelentős energiamegtakarításra alkalmas területeket. Kimutatták, hogy a sörfőzési folyamatokhoz szükséges fűtési és hűtési rendszerek az energiafelhasználás mintegy 70 százalékát adják. Ezek optimalizálásával, a Siemens kalkulációi szerint üzemenként akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás és átlagosan 50 százalékos CO2-csökkentés érhető el.

 

 

Ennek megvalósítása érdekében skálázható, végponttól végpontig tartó Siemens-megoldásokat fognak bevezetni a HEINEKEN gyártóüzemeiben. A dekarbonizációs folyamat során először 15 üzemben fogják ezeket alkalmazni, többek közt a hazai gyártóegységben is.

 

A globális projekt során a digitális ikerszimulációk, valamint az egyes telephelyek működési adatait felhasználva a Siemens emellett megújuló energiával működő hőszivattyúkkal villamosítja majd az üzemekben a fűtési és hűtési folyamatokat, csökkentve ezzel a sörgyár fosszilis energiahordozókra való utaltságát. A rendszert a Siemens Cooling Plant Optimization algoritmusa fogja felügyelni, vezérelni és optimalizálni, amely beépített analitikát használ a telephelyek adatainak elemzésére, ezzel csökkentve az energiaköltségeket, valamint biztosítva a hatékony működést. 

 

A megállapodás része egy ötéves teljesítmény- és felügyeleti szerződés is, amelynek keretében a Siemens a termelőegységek adatain alapuló távfelügyeletet biztosít.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14