A felújított mobilokat érintő legfontosabb nemzetközi és hazai trendek

Kütyü Magazin - 2024. május 18.

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024 elején újra növekedési pályára állt az okostelefon-piac: az IDC*  szerint 7,8 százalékkal, a Counterpoint**  szerint 6 százalékkal nőttek az idei első negyedévben a globális készülékeladások az előző év azonos időszakához képest. A piackutatók prognózisai alapján ez idő alatt 289,4 millió-296,9 millió darab új készülék talált gazdára világszerte. Az IDC elemzői arra számítanak, hogy az elmúlt két évben az ellátási problémák majd a bizonytalan gazdasági helyzet nyomán bukdácsoló okostelefon-piac újra magára talál, míg a Counterpoint szakértői hangsúlyozták, hogy a közép- és kelet-európai régió különösen nagy növekedést produkált az egy évvel korábbi állapotához képest.

 

Tízből hét rejoyos telefon magyar eladótól érkezik

Utóbbi a felújított készülékek régiós piacát kedvezően érinti, hiszen azt jelzi, hogy a következő években is kellő utánpótlás állhat rendelkezésre. Ez azért fontos, mert száz itthon eladott készülékre már most is több mint hetven magyar eladótól beszerzett készülék jut a Rejoynál.

Az itthon a Rejoyon keresztül eladott felújított készülékek jelentős hányada magánszemélyektől, és nem céges flottákból származnak – a társaság tapasztalatai szerint a magánszemélyek jobban óvják a készülékeiket, így azoknál a szervizelés és felújítás költsége is alacsonyabb.

Az IDC használt és felújított mobiltelefonokra vonatkozó év eleji kutatása***  szerint közel 10 százalékkal gyarapodott e készülékek piaca, míg a Rejoynál a 2022 őszi induláshoz képest közel duplájára, 96%-kal bővült az értékesített darabszám. 

2023-ban világszerte több mint 282 millió másodpiaci készülék talált gazdára, de az elemzőcég a következő három évre is erős növekedést prognosztizál, melynek nyomán 2027-ben már több mint 431 millió használt és felújított készüléket adnak majd el.

 

 

Hosszabbodik a telefonok életciklusa

Napjainkban a Rejoynál eladásra kerülő felújított készülékek mintegy háromnegyede iPhone, de ez nem az Apple telefonjainak státusztelefon jellegének, hanem a jellemzően öt évnél is hosszabb szoftveres frissítési ciklusnak köszönhető. Az utóbbi években kiadott készülékek számítási teljesítménye már eleve olyan magas, hogy a hardver elavulása miatt egy átlagfelhasználó nem is kényszerül telefoncserére.

Pozitív fejlemény, hogy a szoftveres támogatását a Samsung is bővíti, az idén piacra került Galaxy S24-sorozat készülékeihez már hét év szoftveres támogatást biztosít, ami a Rejoy szerint segíthet erősíteni a márka másodpiaci szerepét.  

Egy másik fontos idei változás, hogy az Apple idén ősztől lehetővé teszi majd****  az iPhone-komponensek újrafelhasználását a független szervizek számára, leszámítva az ellopott vagy elveszített telefonok alkatrészeit.

 

Így fejlődik a Rejoy szervize

Korábban nem volt jellemző a hazai piacon, hogy garanciával kínáljanak másodpiaci okostelefonokat, a garanciavállalással viszont a Rejoy megerősítette a felújított készülékek iránti bizalmat, amelynek másfél évvel a cég magyar piacra lépését követően jelentősen nőtt a felsőkategóriás modellekből felújított példányt választók aránya - tízből három ügyfél rendel ilyet a piactérről.

A több mint százfős szerviz a tavalyi év második felében egy több mint kétezer négyzetméteres laborba költözött, ahol már arra is mód van, hogy ne csak a piactéren való értékesítésre beküldött készülékeket, hanem a beszerelésre váró mobilalkatrészeket is külön csapat tesztelje. Mivel évente tucatnyi új készülékmodell érkezik, az itt dolgozók folyamatos belső képzése is elengedhetetlen még úgy is, hogy egy-egy csapat egy adott folyamatra specializálódik. 

E fejlesztéseknek köszönhető, hogy a Rejoy a hazai induláskor bevezetett 12 hónap helyett most már 24 hónap garanciát biztosít a piacterén keresztül eladott készülékekre, mivel a fellépő hibák aránya nem, vagy alig magasabb csupán az új készülékek átlagánál.

“Az elmúlt években komoly befektetésre vállalkoztunk, időt, energiát és pénzt nem sajnálva kiépítettünk egy Közép-Kelet Európában egyedülálló szervizt, komoly szakmai képzéssel és folyamatokkal annak érdekében, hogy egy egyszerre megbízható és megfizethető alternatívát teremtsünk mindenkinek, aki új telefon vagy tablet beszerzésén gondolkodik” – mondta el Blaumann Bence, a Rejoy.hu ügyvezetője.

_______________________

*https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS52032524

**https://www.counterpointresearch.com/insights/global-smartphone-market-q1-2024/

***https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS51804924

****https://www.apple.com/newsroom/2024/04/apple-to-expand-repair-options-with-support-for-used-genuine-parts/

Vissza