Botrány Michael Jackson legújabb CD-je körül

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 27. 17:58
A digitális világ jogi aktivistái a napokban felemelték hangjukat az ellen, hogy Michael Jackson legújabb, Rock Your World címet viselő CD-je nem játszható le a személyi számítógépek CD-ROM meghajtójában. Az angliai Digital Rights cég szakértői szerint a Sony minden határt átlépett akkor, amikor az általa kiadott Jackson CD PC-ken történő lejátszását megakadályozta.
Ez egyébként sokak szerint egy nagyon kétségbeesett és alattomos lépés volt a Sony hanglemezipari részlegétől. Szakértők véleménye szerint az egész dologban az a legaljasabb, hogy a kiadó a CD borítóján egyáltalán nem tüntette fel, hogy a lemez kizárólagosan hifi CD-lejátszókban játszható le, vagyis ezzel megtéveszti a vásárlókat.

"Ebben az ügyben az a legaljasabb, hogy a Sony teljes titokban dobta piacra ezeket a módosított formátumú CD-ket, melyeket a számítógépekbe szerelt CD-ROM-ok képtelenek lejátszani. Az emberek nem is tudják, hogy milyen CD-t vásárolnak" - nyilatkozta Jim Peters, a Digital Rights szakértője.

A kiadó azzal magyarázza a bizonyítványát, hogy kizárólag az ilyen és hasonló lépések segítségével lehet garantálni, hogy a felhasználók a számítógépek segítségével ne rippeljék le a zeneszámokat, és ne másolják le őket a filléres áron kapható írható CD-kre. Feltételezések szerint egyébként a Sony a Macrovision által kifejlesztett SafeAudio védelmi rendszer egyik variánsát alkalmazta a Michael Jackson CD-ken, mely technológia lényege, hogy szándékosan hibás adatokat helyez el az audio-CD-ken. Ezek a hibás adatok a legtöbb esetben azt eredményezik, hogy a CD-ROM meghajtók képtelenek a CD-ken található zenei felvételek lejátszására, bizonyos esetekben pedig csak a hangminőség jelentős mértékű csökkenése mellett képesek lejátszani azokat. Zenei szakértők szerint azonban az ily módon kódolt lemezek annyira meg vannak "fertőzve" szándékosan hibás adatokkal, hogy még a hifi CD-lejátszókban történő lejátszás mellett is csökkenhet a hangminőség.

"Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a kiadók számára manapság már nem a kiváló hangminőség, hanem a CD-k másolhatatlansága és a minél nagyobb bevétel az elsődleges szempont, és ennek a hifi-őrültek minden bizonnyal nem fognak örülni. A kiadók a CD-k hangminőségén kívül még a lemezek tartósságát is feláldozzák a védelmi rendszerek érdekében, és ez szerintem megengedhetetlen" - nyilatkozta Peters.

Kulcsszavak: jog CD-RW +legfontosabb Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50