A Philips beperelte a nagyobb alaplapgyártókat

Tóth Kristóf, 2001. október 20. 22:10
A nagyobb tajvani alaplapgyártók közé sorolt Asustek Computer, Micro-Star International (MSI) és Abit Computer cégek vezetői meglepve vették tudomásul, hogy a Philips által a New York-i bíróságra október 17-én beadott szabadalomsértési peranyagban az ő cégeik is fel voltak sorolva.
Az érintett alaplapgyártó cégek elmondása szerint a Philips semmilyen előzetes értesítést vagy figyelmeztetést nem nyújtott át a számukra, a peranyagból annyi azonban már kiderült, hogy a Philips az említett cégek amerikai leányvállalatait kívánja beperelni.

A tajvani cégeket tehát teljesen váratlanul érte a Philips pereskedése, így a cégek jogi képviselői most kezdik csak átvizsgálni, hogy pontosan mi is áll a Philips peranyagában, majd ezután megvizsgálják az esetleges jogi válaszlépések lehetőségeit. Ezzel párhuzamosan az említett három alaplapgyártó bejelentette, hogy a pereskedés következtében partnereik egyetlen szállítmányt sem mondtak vissza, és terveik szerint a Philipsszel folytatandó peres ügyeik semmilyen hatással sem lesznek gyártósoraik működésére, vagyis az élet rendesen megy tovább.

A Philips nyolc nagyvállalatot perel az amerikai leányvállalataikon keresztül, mondván, azok több esetben is megsértették a Philips I2C (Inter-Integrated Circuit bus) technológiájára vonatkozó szabadalmi jogokat. A Philips által perelt cégek a következők: LSI Logic, Atmel, Maxim, Dallas Semiconductor, Semtech, valamint a már említett három tajvani alaplapgyártó óriáscég, az Asustek Computer, a Micro-Star International (MSI) és az Abit Computer. A per középpontjában álló I2C technológiát egyébként az egyedi IC-k, azaz integrált áramkörök csatlakoztatásánál használják a gyártók. A beperelt cégek természetesen tagadják, hogy megsértették volna a Philips szabadalmi jogait, és a legtöbb szakértő is értetlenül áll azelőtt, hogy a Philips vajon mit szeretne elérni ezzel a világméretű pereskedéssel.

A Philipsnek egyébként nem ez az első, I2C technológiával kapcsolatos peres ügye, hiszen tavaly októberben beperelte az Analog Devices, a Cirrus Logic, a Cypress Semiconductor, a Fairchild Semiconductor és a Linear Technology and Standard Microsystems (SMSC) cégeket is. Szakértők szerint egyébként nagyon könnyen fel lehet fedezni némi hasonlóságot a mostani Philips-ügy, valamint az Intel és a VIA között folyó pereskedés között. Nevetséges, de lassan már ott fogunk tartani, hogy a kerék feltalálójának leszármazottjai beperlik majd az összes autógyártót, bicikligyártót és így tovább szépen sorban az összes érintettet. :)

Kulcsszavak: Philips Abit ASUS jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36