Magyar cégek vezetik a közép-európai Fast 50 rangsorát

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 12. 20:46
A Deloitte & Touche Central Europe elkészült a gyorsan növekvő, közép-európai technológiai cégek „Fast 50 Technológiai Cégek Közép-Európában” elnevezésű rangsorával, amely a Deloitte & Touche második, a technológiai iparágat vizsgáló felmérésén alapul.
A felmérés része a Deloitte & Touche Tohmatsu, a világméretű szolgáltató vállalat azon törekvésének, hogy felkutassa a kiemelkedően gyors ütemben növekedő technológiai cégeket. A rangsor a cégek elmúlt három évben elért bevételeinek százalékos arányban mért növekedésén alapszik. Az idei verseny győztese a Hírek Média és Internet Technológiai Kft., egy online média-, kommunikációs és e-kereskedelmi szolgáltató, amely az 1998-2000-es időszakban 1853%-os növekedést ért el. 1223%-kal második helyezett lett a Sense/Net, amely szintén egy magyar cég, és vállalati internetmegoldások szállításával foglalkozik. Előkelő helyen áll még a cseh Internet Info, amely internetes szerverekkel foglalkozik, (1137%); a magyar i-Cell, egy logisztikai flottakövető rendszereket szállító cég (1126%); és a cseh e-szolgáltatásokkal foglalkozó ET Netera, amely az információs technológia hasznosításában segít az ügyfeleinek (857%).

A Deloitte & Touche Fast 50 programját először 1995-ben Kaliforniában, a Szilícium-völgyben indították el. Azóta más Deloitte & Touche-irodák is bekapcsolódtak a programba szerte a világon, köztük Ausztrália, Kanada, Hollandia és az Egyesült Királyság irodái.

A rangsorban való szerepléshez a cégeknek a következő feltételeknek kellett megfelelniük:

Magas színvonalú technológiai megoldások fejlesztésével és azok előállításával foglalkozik.

Már legalább három éve működik.

Független tulajdonosi struktúra, amely kizárja a többségi külföldi tőkét.

Ezeket a feltételeket alapul véve a Fast 50 közép-európai listája 200 vállalat körében elvégzett részletes kutatási eredményeket tartalmazza. A 200 vállalatot előzetesen 10 ezer lengyel, magyar, cseh, szlovák, lett, litván és észt cég közül választották ki. A Fast 50 rangsorában szereplő technológiai vállalatok mind vezető szerepet töltenek be a technológia fejlesztések és növekedés terén Közép-Európában.

A felmérés a közép-európai, a technológiai fejlesztések szempontjából fontos üzleti környezet következő jellemzőire enged következtetni:

Közép-Európában a legtöbb gyorsan növekvő vállalatnak kevés a tőkéje, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tudásbázisa sokkal fontosabb, mint a tőke mennyisége.

A technológiai vállalatok többségének tőkéje nem éri el az 1 millió amerikai dollárt.

A vállalatok kétharmada a következő három évben külső (idegen) tőke bevonását tervezi.

A legtöbb vállalatnak 1-5 millió dollár közötti összegre van szüksége a növekedése finanszírozásához.

A technológiai vállalatok számára az értékesítés, a marketing és a termékfejlesztés jelentik a legnagyobb kihívást.

A megfelelő munkaerő és a tőke hozzáférhetősége szintén gondot jelent sok gyorsan növekvő cég számára.

John Wilson, a Deloitte & Touche Central Europe Fast 50 programjának koordinátora szerint „az idei Fast 50-nyertesek ragaszkodtak az alapkoncepciójukhoz és üzleti modelljükhöz, nem váltogatták üzleti filozófiájukat aszerint, hogy aznap éppen merről fúj a szél. Ennek eredményeképpen tisztában vannak saját piaci értékükkel, és sikerült elkerülniük azt a pusztítást, amit az 'új gazdaságban' működő nyugati társaik pénzfaló magatartása okoz”.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09