A Globalstar csődöt jelent, de nem megy tönkre

Hűvös Imre, 2001. november 15. 10:21
Legalábbis ezt állítják a cég nevében nyilatkozók. A vállalat még az idén csődöt jelent. A csődvédelem célja, levegővételi idő a 3,3 milliárd dolláros adósság átstrukturálására.
A kilencvenes évek közepétől kezdve egyre másra születtek bejelentések globális műholdas mobiltelefon-rendszerek létrehozásáról. Mint ismeretes, a hajszát 1998-ban az Iridium indította el mindük közül legambiciózusabb, 5 milliárd dolláros projektjével. Kilenc hónappal később a cég csődeljárást kért, a vesztesége addigra 7 milliárdra nőtt. Már készültek megsemmisíteni a műholdflottát, amikor 2000 novemberben létrejött a megmentő üzlet, az Iridium Satellite LLC 25 millió dollárért megvette az eszközöket. A veszteséget leírták, a Boeing vállalta az űreszközök fenntartását, a Motorola pedig továbbra is szállít földi eszközöket, kereskedelmileg megfelelő áron. Az új cég a globális konzorciumok adatátvitelének kiszolgálását célozta meg.

Hasonló, bár olcsóbb projektekkel állt elő az amerikai Globalstar csoport (Loral, Qualcomm, Alcatel, Deutsche Aerospace és mások) és az Inmarsat érdekeltségű ICO Global (Inmarsat, Comsat, GM Hughes, KDD, Ericsson, Singapore Telecom és mások).

Az ICO az Iridiuméhoz hasonló sorsra jutott. Űreszköze még egy sem volt fenn, amikor az Iridium példáját látva befektetői megvonták tőle a bizalmukat. Egy új befektetői csoport lehelt bele új életet. A Boeing ez év június 19-én lőtte fel a 15 tagúra tervezett flotta első műholdját. A szolgáltatás az internetes adatátviteli lánc részeként várhatóan 2003-tól fog funkcionálni, 3. generációs átviteli sebességgel.

A Globalstar szolgáltatása 2000 legelején indult, és ő is bírta a legtovább. Olcsóbb és kisebb berendezései csak annyi veszteséget termeltek, hogy eddig, ha napról napra is, de élt. „Global” jelzője ellenére a lefedettsége eleve csak egy kisebb, körülbelül Észak-Amerikától a Tűzföldig terjedő szélességű, föld körüli övet fed le. Ami eddig életben tartotta, az nem az 58 600 maroktelefonos előfizető, hanem a kereskedelmi adattovábbítás földi feladóállomásai között.

Ez év elején a cég beszüntette az adósság törlesztését, új vezetést nevezett ki és a létszámát 400-ról 125-re csökkentette. Külső céget szerződtetett az adóssága menedzseléséhez.

Most napvilágra került a hír: még az idén csődöt jelentenek. A csődvédelem célja, levegővételi idő a 3,3 milliárd dolláros adósság átstrukturálására. Az adósságok elsősorban a részvényesekkel és a berendezésszállítókkal szemben állnak fenn. A cég szóvivőjének állítása szerint bezárásról nincs szó, mert már záró stádiumában van a hitelezőkkel folyó tárgyalássorozat. A formális csődvédelmi kérelmet megelőző bejelentés éppen azért született, hogy a szállongó hírek ellenére meg tudják tartani a felhasználók bizalmát. A készülő megegyezés szerint a részvényesek és a hitelezők az adósságuk fejében törzsrészvényeket kapnak, az alkudozás éppen ezeknek az elosztásáról folyik.

A korábbi racionalizálási intézkedések, bár szerényen, de hoztak eredményt. Szemben a tavalyi harmadik negyedéves, 219 millió dolláros, veszteséggel idén ez a szám 129 millió dollár.

Az adósság csökkentése után, reményeik szerint, képesek lesznek lejjebb vinni az előfizetés árát, hogy növekedjék a jelenlegi, több mint szerény előfizetői szám.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36