Megjelent a SuSE Linux Firewall virtuális magánhálózatok kiadása

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 22. 08:57
A virtuális magánhálózatok (VPN) elsősorban arra használatosak, hogy vállalatok belső hálózatai egymással biztonságosan összeköthetők legyenek. A távolról "bedolgozást" végzők is VPN megoldáshoz folyamodnak, ha a vállalat belső hálózatának elérése nélkülözhetetlen a távoli munkavégzéshez. A kiemelt ügyfelek, partnerek, beszállítók számára szintén biztosítanak a vállalatok biztonságos hozzáférést bizonyos vállalaton belüli erőforrásokhoz. Az online bankolást is sokszor oldják meg VPN-t használó módszerrel.
A SuSE Linux tűzfalának VPN kiadása képes megoldani a fenti feladatokat, méghozzá egy kifejezetten magas biztonsági szintet képviselve. A SuSE Linux Firewall on CD-re építve a VPN kiadás fontos részét képzik az alkalmazásszintű átjárók, melyek a hardver alapú tűzfalak biztonságát ötvözik a szoftveres tűzfalak rugalmasságával. A vállalat biztonságpolitikájának központi elemeként a SuSE Linux Firewall felügyeli, kontrollálja, analizálja és naplózza a hálózati adatfolyamot.

A SuSE Linux Firewall különlegessége az úgynevezett Live rendszer. Ennek a módszernek a lényege, hogy a rendszer nem települ a számítógép merevlemezére, hanem a CD-ről működik. Ez egy nagy előnyt jelent a biztonság javára, mivel a rendszer a CD-ROM-on nem manipulálható. A tűzfal konfigurácója - mint például a csomagszűrő beállításai - egy írásvédett hajlékony lemezen keresztül jutnak a tűzfalra.

A csomag részét alkotó forráskód speciális igényekre való igazításokat is lehetővé tesz. A csomag második CD-jén a tűzfal-adminisztrációs rendszer (FAS) található, amely akár több tűzfal adminisztrációját is képes intuitív grafikus felületen keresztül ellátni.

A HTTP tartalomszűrő a HTML oldalak hatékony szűrését is felkínálja. A nem kívánt tartalmak így felismerhetők és távol tarthatók a belső hálózattól. A squid névre hallgató nyílt forráskódú programcsomag alapán működő proxy-cache jelentősen megnöveli az internetes munka sebességét, mivel a nem változó oldalakat tárolja, és így azok növelt sebességgel töltődnek be. A rendszernaplózás (syslog), a Postfix alapú levéltovábbítás (mail relay) és a titkosított hozzáférés (ssh) további figyelemre méltó komponensei a tűzfalnak.

A SuSE Linux Firewall on CD a standard kiadás mellett mostantól VPN kiadásban is kapható. A csomag a szoftver mellett 3 CD-t, átfogó dokumentációt, 30 napos telepítési segítséget és 12 hónap szoftverkarbantartást is magában foglal.

Kulcsszavak: Linux security SuSE

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38