Mahasz: kampány a CD-másolás ellen

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 29. 07:53
A Mahasz 2001. évi televíziós kampánya e hét végén indul az RTL Klub, a VIVA+ és a Music Television műsorán. A kampány célja, hogy a teljes zenei iparágat súlyosan károsító és egyre nagyobb méreteket öltő "otthoni" másolást próbálja visszaszorítani. A kampány főszereplője "Éva", akinek "eredeti a stílusa… eredeti a szerelése… eredeti CD-t hallgat".
"Az úgynevezett magáncélú másolás természetesen csak részben szolgál magáncélokat, sok esetben az illegális, üzleti célú hamisítás körébe esik, amely ellen a törvény adta eszközök igénybevételével folyamatosan harcolunk. A valóban magáncélra történő, tehát nem anyagi ellenszolgáltatásért folyó másolás azonban szintén olyan tömeges méreteket öltött, amely már igen súlyosan érinti a hangfelvételek "rendes" felhasználását, azaz kereskedelmi forgalomban történő értékesítését. Úgy gondoljuk tehát, hogy a fogyasztó felé is kell és érdemes egyfajta jelzést, üzenetet küldeni. A magáncélú másolatok zömét, a Szonda Ipsos által készített piackutatás adatai szerint, elsősorban a tizen- és korai huszonéves közönség készíti. Ugyanazok a fiatalok, akik igencsak kényesek a külsejükre, ruházatukra, megjelenésükre, lehetőségeikhez képest igyekeznek minőségi, eredeti márkás ruhákban járni, márkás termékeket vásárolni, - hiszen tudják: az eredeti klasszabb, értékesebb - hanglemezek esetében sokszor megelégszenek kópiákkal is. Az ő figyelmüket szeretnénk felhívni arra, hogy az eredeti a hanglemezek esetében is értékesebb, igényesebb a másolatnál" - olvasható a Mahasz website-ján.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) közleményében kiemeli: "Az írható CD-k eladásai robbanásszerűen megnőttek világszerte - az elmúlt két év alatt több mint 250%-kal. Emellett "professzionális" kalózok illegális CD-másolatok millióit készítik. Az internetes kalózkodás és a file-csere virágzik. Kis- és nagylemezek megjelenés előtti, promóciós verziói jelennek meg az interneten. A digitális másolásnak és a tömörítési technológiáknak köszönhetően óriási mennyiségű zenei anyagot lehet tárolni, másolni és tömegesen terjeszteni."

Az IFPI nemzetközi adatokra támaszkodva megállapítja: "Két évvel ezelőtt világviszonylatban minden három eladott zenei CD-re jutott egy digitális másolat. Tavaly ugyanez az arány drámaian lecsökkent 2:1 arányra, természetesen az eredeti hanglemezek rovására. Idén év végére, a becslések szerint az írott zenei CD-k száma világszerte el fogja érni a boltokban eladott CD-k számát. Ez körülbelül évi 2,5 milliárd CD-t jelent. Egy másolt CD természetesen nem jelent egyben egy el nem adott CD-t, de ilyen tömeges méretű másolás és kalózkodás esetében óriási károk keletkeznek a legális hanghordozók piacán."

"Az írható CD-k iránti kereslet (zenei és más célokra egyaránt) két és félszeresére növekedett világszerte, évi 1,9 milliárd darabról 4,8 milliárd darabra, az 1999 óta eltelt két esztendő során. Óvatos számítás szerint ezek 50%-a zenét tartalmaz."

"A kalóz írott CD-k eladásai megtriplázódtak, 2000-ben 165 millió darab fogyott, és hasonló növekedés tapasztalható 2001-ben is. Az írott CD-k egyszerre több kópiát is készíteni képes írótornyokon készülnek, tömeges gyártásuk a 4 milliárd dollár fölötti összforgalmú zenei kalózipart óriási lendülettel viszi előre. A rendőrség és a vámhatóság által lefoglalt kalóz CD-k 2001 júliusáig 200%-kal emelkedtek világszerte az előző év azonos időszakához képest. Ha csak azokat az eseteket vesszük figyelembe, ahol az írott CD-k mellett írásra alkalmas készülékeket is elkoboztak, az IFPI adatai szerint a megadott időszakban 8,3 millió kalóz CD-t foglaltak le, az előző évi 2,8 millióhoz képest."

"Világszerte eddig ismeretlen mértékű csökkenés következett be 2001-ben a zenei eladásokban, az év első felében 5%-os visszaesést jelentettek, és független elemzők az egész évre hasonló nagyságrendekre számítanak. A világ legnagyobb piacain - beleértve az Egyesült Államokat és Nyugat-Európa jelentős részét - ez a visszaesés nagymértékben az illegális CD-másolásnak tudható be."

Kulcsszavak: CD-RW szerzői jog zene jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50