Videokamerák DVD-RAM/R meghajtóval

Tóth Kristóf, 2002. január 13. 11:54
A Hitachi a legújabb digitális videokameráiba DVD-RAM/R meghajtót épített annak érdekében, hogy a felhasználók minél hosszabb videókat tudjanak rögzíteni.
Az egyre kisebb méretű digitális videokamerák egyre jobb minőségű felvételek készítését teszik lehetővé, ami egyben azt is jelenti, hogy mind nagyobb kapacitású adattároló megoldások alkalmazására van szükség. A Hitachi úgy határozott, hogy a legújabb készülékei esetében - általa már eddig is alkalmazott - DVD technológiákat használ fel annak érdekében, hogy a videók tárolása az eddigieknél hatékonyabb legyen. Az új kamerák a DVD-R és a DVD-RAM előírásokat is támogatják. A cég szerint a DVD-R lemezek könnyedén lejátszhatók a DVD-ROM meghajtók vagy az otthoni DVD lejátszók segítségével, és körülbelül 30 percnyi, kiváló minőségű video tárolására adnak lehetőséget. A körülbelül 100 ezerszer újraírható DVD-RAM lemezek révén pedig a kamerákkal elvégzett szerkesztések elmentésére is van mód. A Hitachi szerint egy DVD-RAM diszken 40 percnyi nagyon jó minőségű vagy két órányi átlagos minőségű videó tárolható. Az új videokamerákkal rögzített anyagok USB interfészen keresztül tölthetők át a számítógépekre, amelyeken komolyabb szerkesztések is elvégezhetők a mellékelt szoftverek segítségével. Ezt követően a videók akár vissza is tölthetők a kamerákra, és elmenthetők a különböző DVD lemezekre.

A Hitachi összesen három új DVD-íróval rendelkező digitális videokamerát mutatott be. A DZ-MV200A modell 12-szeres optikai és 240-szeres digitális zoommal rendelkezik. Egy 680 Kpixeles CCD-t tartalmaz, és egy 2,5 colos LCD kijelző is megtalálható rajta. Az áprilisban piacra kerülő 900 dolláros kamerához Li-Ion akkumulátor és távirányító is jár. Ugyanekkor fog megjelenni az 1000 dollárba kerülő DZ-MV230A típusú készülék is, amelyben már egy 1,1 Mpixeles CCD található. A Hitachi legújabb videokameráinak legnagyobb teljesítményű változata a DZ-MV270A, amely a DZ-MV230A típusra épül. Viszont 3,5 colos LCD kijelzővel rendelkezik, és egy S-Video csatlakozó is megtalálható rajta. Ezek mellett támogatja a nagyobb adatátviteli sebességet lehetővé tevő USB 2.0 interfészt is. A júniusban piacra kerülő csúcsmodell 1300 dollárba fog kerülni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14