Felfüggesztette a letöltéseket a KaZaA

Tóth Kristóf, 2002. január 18. 22:44
A KaZaA a holland bíróság határozatáig ideiglenesen felfüggesztette azonos nevű fájlcsereszoftverének letöltéseit, amelyet a felhasználók zenefájlok online másolására használnak.
"A KaZaA Media desktop szoftver letöltését ideiglenesen és önkéntesen felfüggesztettük, mivel a társaság a holland bíróság január 31-i döntésére vár" - áll az amszterdami központú KaZaA BV weboldalán. Tavaly november végén egy holland bíró a fájlcsere-hálózaton folyó illegális zene- és videofájl-másolások miatt elrendelte a KaZaA szolgáltatás leállítását.

A KaZaA BV szolgáltatása a szintén holland FastTrack technológiájára épül, amelyet a Grokster és Morpheus hálózatok is alkalmaznak. A KaZaA és FastTrack társaságokat egyaránt a 35 éves, svéd származású Niklas Zennstorm alapította és vezeti. A KaZaA, Grokster és a Morpheus-féle Music City ellen a közelmúltban jogi támadást indított az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA - Record Industry Association of America) és az Amerikai Filmstúdiók Szövetsége (MPAA - Motion Picture Association of America).

A szövetségek szerint a szolgáltatások lehetővé teszik a felhasználók számára a zenefájlok és filmek illegális terjesztését az interneten keresztül. A RIAA tavaly egy hasonló perrel elérte, hogy a Napster leállítsa tízmilliók által használt zenefájl-szolgáltatását.

A KaZaA a bíróság novemberi döntését követően elmondta, hogy a P2P (Peer-to-Peer - egyenrangú hálózat) alapokon nyugvó fájlcsere-szolgáltatást nem tudja leállítani, mivel az a társaság felügyelete, illetve központi szerver nélkül működik, és a KaZaA-nak nincs információja a felhasználókról. A társaság ennek megfelelően nem tud eleget tenni a rendeletnek.

Kulcsszavak: Napster jog RIAA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59