Átállási buktatók az Axelerónál

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 23. 19:59
„Jelentős rendszerátállást hajtottunk végre ma – mondja munkatársunknak az Axelero műszaki ügyeletese a vonal végén -, s már ez a telefon is jelzi, hogy ez az átállás nem ment zökkenőmentesen. (Hírünk január 22-én este egyszer már kikerült a PO-ra, de az Axelero kommunikációs igazgatójának tanácsaival frissítettük 23-án, reggel.)
Munkatársunknak azért kellett felhívni az Axelero hibabejelentőjét, mert az ADSL Otthon csomagjának bejelentkezését egész nap visszaverte a szolgáltató. Hosszas várakozás után – ami jelzi, hogy nem egyedül telefonált – megtudta: a hajnali átállás következtében már nem használható a usernév után a @matavnet.hu, hanem a cég új nevével megegyező domainre, a @axelero.hu-ra kell azt változtatni.

Ez után már sikerült a bejelentkezés, ám a szolgáltató szervere félpercenként dobta le a kliensgépet. Újabb telefon, amire a műszaki ügyeletes elárulta, hogy ez többeknél előfordult, és ez esetben az Axelero oldaláról kell letölteni és újratelepíteni a WinDSL tárcsázóprogramot.

A dolog itt félbe is maradt, mivel a letöltéshez kapcsolat kellene, ráadásul tartós, ugyanis négy floppynyi a program tömörítve. Ez máshonnan sem telepíthető egyszerűen át, csak olyan helyről, ahol van CD-író, vagy esetleg ha az otthoni gépen és ott, ahol más kapcsolattal hozzáférünk a nethez, van mondjuk ZIP-meghajtó. Munkatársunk épp ezért úgy vélte: mindennek helyes kezelése az lett volna, ha az Axelero e-mailben és szolgáltatói oldalain ELŐRE figyelmezteti ügyfeleit az átállásra, és ELŐRE (vagyis amikor még van kapcsolat) letölteti mindenkivel a tárcsázóprogram új verzióját.

Pohly Ferenctől, az Axelero kommunikációs igazgatójától megtudtuk, hogy mindez azért maradt el, mert az átállásnak nem lett volna szabad ilyen buktatókkal történnie, az előzetes tesztek azt mutatták, hogy a felhasználó csak némi gyorsulást fog érezni, mást nem. Az átállás során megváltozott a hálózat topológiája, bizonyos funkciók a Matávhoz kerültek át, s ebből adódott a name-server probléma, majd a név megváltoztatásából a meghajtóprobléma, ugyanis a régi tárcsázóprogramot éppen a Matávnet/Axelero névváltozáskor upgrade-elték, hogy az új névre is fogékony legyen, s aki ezt nem töltötte le, annak a régi tárcsázóprogramja nemigen emésztette meg a névátállítást.

Időközben az Axelero megoldotta, hogy a matavnet.hu se legyen kitagadva (az ilyen végződésű felhasználókat visszairányították a régi rendszerre), így az átmeneti probléma feloldása az lenne, ha a felhasználók matavnet.hu-s felhasználónév-végződéssel bejelentkeznének, ezt követően letöltenék az új WinDSL-t, majd utána érdemes áttérniük a programra és az új végződésű usernévre, mert így gyorsabb szolgáltatást kapnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59