DSLAM: információhiány

Bizonytalanok az ADSL-szolgáltatók

Szalay Dániel, 2002. január 31. 23:25
Mint arról a Prím Online-on korábban már többször is beszámoltunk, a Matáv Rt. DSLAM-kapacitásproblémái miatt az internetszolgáltatók csak késve tudják kiépíteni az aszimmetrikus digitális előfizetői vonalakat Budapesten. A távközlési óriás sajtóosztálya megkeresésünkre nem kívánt reagálni. Valamennyi ADSL-szolgáltatót, így például a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero előfizetőit is érinti a probléma, ami miatt a cégek szakemberei ADSL-összeköttetéseket csak késve tudnak kiépíteni a fővárosban.
"Sajnos még mi sem rendelkezünk az ígért információval. Mihelyst konkrétumokkal tudunk szolgálni, értesíteni fogjuk önt" - tudatta az ADSL-szolgáltatást tavaly év végén megrendelő előfizetővel az Interware ügyfélszolgálatának munkatársa a minap, miután a korábbi ígéretekkel ellentétben nem kapott tájékoztatást a múlt hét végéig a kiépítés pontos dátumára vonatkozólag.

A Matáv mint alvállalkozó miatt nem tudnak garanciát vállalni a megrendelt szolgáltatások kiépítésének pontos időpontjára vonatkozólag azok az internetszolgáltatók, amelyek ADSL-t hirdettek leendő előfizetőiknek. Az Interware ügyfélszolgálatán például korábban azt a tájékoztatást adták, a múlt hét végéig tájékoztatják az előfizetőket a kiépítés pontos dátumáról. Ám ez a mai napig nem történt meg. A cég ügyfélszolgálatától a hét elején azt a tájékoztatást kaptuk, még azt se tudják megmondani, hogy mikor kezdik meg a kiépítéseket. Egy hétfői e-mailben az áll: "A Matáv ígérete szerint a napokban fog egy adatbázist a rendelkezésünkre bocsátani, melyben már időpontszerűen meglesznek a kiépítési dátumok".

A fővállalkozóként az ADSL-szerződéseket megkötő internetes cégek kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Az Interware Rt.-nél például decemberben több mint 1000-en rendelték meg a szolgáltatást - tudatták annak idején közleményben. Ehhez a megrendelőknek azonnal be kellett fizetniük az első havi szolgáltatási díjat, ám sokan a kiépítés dátumáról még a mai napig sem kaptak értesítést. A megrendelt internetkapcsolatokat hamarosan kiépítik, csak késedelemről van szó - nyugtatgatott az Interware ügyfélszolgálatának munkatársa, Molnár Edina. A fővállalkozó weboldalán egyébként semmilyen érdemi információ nem található a kiépítéssel vagy a késéssel kapcsolatosan, sőt továbbra is hirdetik az aszimmetrikus kapcsolatot tartalmazó szolgáltatási csomagokat. (Ez szintén nem Interware-specialitás, az ADSL-cégek oldalain egyáltalán nincs tájékoztatás a bosszantó késedelmekről.)

Az előfizetői szerződésekben egyébként az áll, hogy aláírásuktól számított 45 napon belül kell kiépíteni a vonalakat, a szerződések ellenkező esetben hatályukat vesztik. Igaz, a megállapodás egyik pontja az a kitétel is, hogy a szerződés bármely rendelkezése a felek egyező akarata esetén módosítható, így pánikra semmi ok.

Axelero

Kíváncsiak voltunk, vajon a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero előfizetőit is érinti-e a probléma. Az Axelero ADSL-megrendelőit is érinti a DSLAM-hiány, pont úgy, mint az összes többi szolgáltatót - tájékoztatott Pohly Ferenc, az Axelero Internet PR-igazgatója. Így tehát nem arról van szó, hogy saját cégét előnyben részesítené a telefontársaság a liberalizáció hajnalán.

DSLAM

  • A DSLAM, teljes nevén Digital Subscriber Line Access Multiplexer a telefontársaság központjában elhelyezett eszköz, mely az előfizetők vonalait egy darab nagy sebességű ATM vonalra kapcsolja. Amikor a távközlési szolgáltató digitális jelet kap, egy ADSL modem és egy POTS splitter szétválasztja a hang- és az adathívásokat. A hanghívásokat a PSTN-nek továbbítja, míg az adatokat a DSLAM egységnek.

A Matávnál nem reagáltak megkeresésünkre, így arról továbbra sem tudjuk tájékoztatni olvasóinkat, hogy mikor juthatnak a tavalyi évben megrendelt aszimmetrikus digitális előfizetői összeköttetéseikhez, vagyis az ígért nagy sávszélességű internetkapcsolathoz. Az esetről a cég weboldala szintén nem ad információt az ügyfeleknek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36