A Microsoft meghódítja Hollywood-ot

Tóth Kristóf, 2002. február 5. 06:58
A redmondi (Washington) központú óriáscég a közelmúltban internetes pozíciójának megerősítéséért nem mást tűzött ki céljául, minthogy a társaság szoros együttműködési megállapodásokat köt a szórakoztatóipari- és médiaóriásokkal.
A társaság ez irányú erőfeszítéseinek legújabb eredményeképp hétfőn aláírt egy szerződést az NBC-vel, amelynek értelmében az utóbbi cég két televízió showműsorának hivatalos weboldala a Microsoft-féle MSN portálon kap helyet. A Microsoft MSN a megállapodás alapján maga fogja elkészíteni, működtetni, illetve népszerűsíteni a "The Tonight Show With Jay Leno", illetve az "Access Hollywood" című showműsorok hivatalos weboldalait. Az Access Hollywood weboldal, amely már jelenleg is elérhető az internetezők számára, többek között videoklipeket, filmelőzeteseket, illetve szórakoztatóipari híreket fog tartalmazni. A Tonight Show weboldala valamikor a tavasz folyamán készül el.

A mostanihoz hasonló szerződések az elemzők szerint igen nagy jelentőséggel bírnak a Microsoft számára. A szoftveróriás célja, hogy a társaság domináns szerepet szerezzen az interneten, amely érdekében a Microsoft olyan tartalomszolgáltatókhoz fordul, mint a nagy filmstúdiók, illetve a televízióhálózatok. A partnercégek által szolgáltatott internetes tartalmak lehetővé teszik a Microsoft számára, hogy a társaság még több látogatót csaljon az MSN weboldalaira, és népszerűsítse webes szolgáltatásait.

A Microsoft az NBC-vel kötött szerződéstől függetlenül azt is bejelentette, hogy a General Electric, Kimberly-Clark, McDonald's, Office Depot, Universal Pictures, illetve Xerox cégek reklámozzanak a 2002-es Téli Olimpia hivatalos weboldalán. A Microsoft, illetve az NBC még júliusban szerezték meg a jogot a 2002-es téli olimpiai játékok hivatalos weboldalának elkészítésére és működtetésére.

Az új partnerek megszerzése egyértelműen ellentámadást jelent a rivális médiaóriás AOL Time Warner közelmúltbeli lépéseire. A Microsoft ütőkártyája a világ legnagyobb médiatársaságával szemben elsősorban az, hogy a társaságot a leendő partnercégek az AOL Time Warnerrel ellenben nem tekintik konkurenciának. A Microsoft eddigi legjelentősebb, médiaipari együttműködési szerződését a Walt Disney-féle ESPN.com-mal kötötte még tavaly szeptemberben. A szoftveróriás saját, MSN portáljának sportcsatornáján kiemelt figyelmet szentelt az ESPN-nek, amelyért cserébe az ESPN elérhetővé tett olyan MSN szolgáltatásokat weboldaláról, mint például a Hotmail, vagy az MSN Search.

A hétfőn megkötött Microsoft - NBC szerződés értelmében az új weboldalakat mindkét érintett tévéműsor népszerűsíteni fogja adásidőben, az MSN pedig kiemelt linkeket helyez internetoldalára, amelyről a felhasználók könnyen elérhetik a két tévéműsor hivatalos honlapját.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09