CDROMCENTRAL: ha égsz az égetéssel!

Zsadányi Pál, 2002. február 10. 10:40
Már megint nem sikerült a CD-égetés? Mi az, hogy UDF, Joliet, meg egyéb ilyen paraméterek? Talán fordulj a CDROMCENTRAL fórumához! Mit is tud ez a most fölfedezett hálószem?
Az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága számomra a puritánság és a reklámmentes övezet. Igazán üdítő, hogy semmi nem akasztja ki a processzoromat 100 százalékig, és nem jön föl egyszerre vagy hat berobbanó ablak. Hogy a szerencsétlen látogató ezután csak a RESET gombbal tudjon távozni a helyről, mert akármit nyom, nincs reakció, a hely öntörvényűen átveszi a gép felett az uralmat és punktum. Hát szerencsére ez itt nincs. Jó termékek és információk viszont vannak.

A 2002 januárjában indult hálószemet eredetileg CD-adathordozó eladóhelynek tervezték, de a sok beérkező panasz, kérdés hatására kialakult egy olyan infrastruktúra, ami segít eligazodni a gyártók és gyártmányok között, továbbá a látogatók egymással is konzultálhatnak. Ez már csak azért is jó az üzemeltetőknek, mert nekik ezért alig kell tenniük valamit, miközben egy 7x24 órás szolgáltatás működik úgy, hogy a látogatók eldajkálgatják egymást. Hát, így is lehet valami sikeres. Talán a magyar e-boltoknak sem rossz ötlet.

A fórum kétszintű. Az egyszerűbbik egy levelezőlista. A lista tagjai levelezés útján konzultálnak egymással. A jogosult tagok problémákat vethetnek föl, és tanácsokat kaphatnak a többi listatagtól. Hasonló rendszerek Magyarországon is működnek. Én kettőt is ismerek. A régebben ismert a TV távszerviz, a másik a MS TechNet. Mindkettő zárt lista, de különösebb tagfelvételi korlátozás nincs. Ugyanez a helyzet a CDROMCENTRAL listájánál is. A levelezőben azonban nagyon tanácsos külön mappába irányítani a lista üzeneteit, mert nem hétköznapi áradat jön onnan. A további szűrés is indokolt lehet. Nem éppen apró kis probléma, hogy a megadott feliratkozási cím nem működik. Be is panaszoltam az üzemeltetőknek. Remélem, hatni fog.

Emellett elvileg volna online kommunikációs lehetőség is, ami a szokásos hálófórum-koncepcióval működik, de azt is épp most zárták be, terjedelem túlnövekedés miatt. A lapon látható tájékoztató szerint hamarosan újjászervezik. Akkor most épp semelyik infófórum sem érhető el, és ez egy hónap után nem túl biztató.

Az új e-bolt eredendően CDR, CDRW, DVDR stb. adathordozók és a feliratozásukhoz szükséges nyomtatási kellékek forgalmazásával foglalkozik. Azért megtalálhatók a legreprezentatívabb szoftverek és hardverek is a cikklistában. És a jelek szerint a teljes CD-égetési vertikumra rá fog állni.

Én most azt ajánlottam az üzemeltetőnek, hogy nyisson egy CD-szabvány szekciót, mert ha valahol érdemes ilyen információkat összegyűjteni, akkor az pont ez a hálószem. Az üzemeltető, Scott Carter, magánlevelében megköszönte az ötletet, és felvette a tervei közé. Továbbá megnyugtatott, hogy kezdő webhelye bogarait igyekszik ciánozni, ahogy bírja kapacitással.

Egyébként most készült el egy speciálisabb, magyar nyelvű, DVD gyakran intézett kérdések fordítás egy angol DVD FAQ hivatalosan engedélyezett fordításával. A linket ugyancsak mellékelem. Hasonló fordítás készült a CD-R FAQ-ra is, aminek a linkjét szintén mellékelem, de inkább az egész ezüstlemez kategóriára szóló összefoglalóra volna szükség. Túl sokat akarok?

Kulcsszavak: website CD-RW CD-R DVD-RW

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05