A Gema bepereli a CD-írók gyártóit

Tóth Kristóf, 2002. április 3. 20:48
A Hewlett-Packard, valamint számos további, CD-írót gyártó cég több millió eurós per elébe néz, miután a zenék licenszelésével foglalkozó Gema megelégelte az internetről letöltött zenék illegális terjesztését.
Egy, a német Die Welt napilapban megjelent cikk szerint a Gema hamarosan pert indít a Hewlett Packard, illetve mintegy 30 további CD-írót gyártó cég ellen, hogy megakadályozza az audió CD-k illegális másolását. Amennyiben a perben a Gema számára kedvező döntés születik, a gyártók akár 10 euró kifizetésére is kényszerülhetnek minden egyes legyártott CD-író után.

A Die Welt becslései szerint egyedül Németországban mintegy 5 millió CD-író került forgalomba, a Gema pedig úgy véli, a CD-írókkal készített illegális audio-CD másolatok legalább 50 millió euró kárt okoztak a cégnek. A Gema lépése arra utal, hogy a zeneipar egyre nyugtalanabb a CD-írók egyre általánosabb elterjedése, illetve az ebből következő illegális CD másolási hullám miatt. A lemezkiadók a közelmúltban számos internetes fájlcsere hálózatot bepereltek, illetve bezárattak, mivel azok a társaságok szerint az illegális zeneterjesztés melegágyát képezik.

A kiadók szemében az egyre általánosabbá váló CD-írók hasonló szerepet töltenek be, ezért a társaságok megpróbálnak gátat vetni az eszközök további elterjedésének. A Gema perében a Hewlett-Packard elsősorban azért vált elsőszámú "célponttá", mert Németországban a Compaq-kal egyesülni készülő társaság adta el a legtöbb CD-írót. A HP vezetői egyelőre nem kívántak reagálni a Gema tervezett lépésére.

Kulcsszavak: +legfontosabb jog CD-RW

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09