"Hollywood túlzottan elhatárolódik az internettől"

, 2002. április 24. 21:50
Legalábbis ezt állítja Terry Semel, az internetes óriás Yahoo elnöke, aki korábban az egyik hollywoodi filmstúdió vezetője volt.
Semel szerint a filmstúdiók és lemezkiadók az internetes kalózoktól való félelem miatt túlzottan elhatárolódnak a világhálótól, és csak lassan, erőtelnül próbálnak betörni a webes szolgáltatások piacára. A Yahoo elnöke, aki korábban a Warner Bros. filmstúdió elnöke és vezérigazgatója volt, elmondta, a lemezkiadóknak a néhai Napsterhez hasonló ingyenes és többé-kevésbé illegális zenefájlcsere-szolgáltatások miatt minél hamarabb változtatniuk kellene üzleti stratégiájukon. Az ingyenes online zeneszolgáltatások ugyanis továbbra is elfordítják a vásárlókat a lemezboltoktól.

"Négy évvel ezelőtt láttuk a változást a zenevásárlási szokások változásában, de a lemezkiadók azóta sem léptek" - mondta Semel a Milken Institute médiatársaságoknak rendezett éves konferenciáján. A Yahoo-vezető szerint a lemezkiadók két saját zeneszolgáltatása, a Pressplay és a MusicNet egyszerűen nem megfelelő, mert nem nyújtja azt, amire a vásárlóknak szükségük lenne. A lemezkiadók megpróbáltak exkluzív irányítást szerezni zenéik online árusítása fölött, és a két szolgáltatást is ennek megfelelően alakították ki. - A lemezkiadók együttes erővel biztosították, hogy senki ne férjen hozzá a piachoz - tette hozzá Semel, aki szerint a filmstúdiók is hasonlóképp gondolkodnak, és szintén teljes felügyelet alatt akarják tartani az online videoszolgáltatások piacát.

"Nem hiszem, hogy a cégeitek közül akár egy is felkeresné az enyémhez hasonló társaságokat, hogy elérhetővé szeretné tenni filmjeit az interneten" - mondta Semel a médiatársaságok vezetőinek. A médiaóriások képviselői azonban fontosnak tartották megjegyezni, hogy a megoldáshoz a kormány szigorú szabályozása, számos új technológia és a szerzői jogok megsértőinek szigorú felelősségre vonása lenne szükséges. Mint a vezetők elmondták, számos video-on-demand szolgáltatás bevezetése ráadásul azért késik, mert a szabályozó bizottságok antitrösztvizsgálatot indítottak a projektek ellen.

Kulcsszavak: Yahoo jog MusicNet Pressplay

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50