Digitális fotókidolgozás a Prím Mappából

, 2002. május 20. 10:09
A hobbifotósok körében is egyre népszerűbbek a digitális fényképezőgépek. Amikor azonban valaki egy ilyen gép megvásárlására szánja el magát, az első kérdés, ami felmerül benne, hogy hogyan tudja megosztani családi élményeit azokkal, akiknek a számítógép monitorán nem tudja bemutatni kedvenc fotóit.
Az egyik megoldás az otthon készült tintasugaras nyomat. Egyre-másra jelennek meg az elfogadható árú tintasugaras printerek, amelyek ráadásul azt a kényelmet is nyújtják, hogy otthon készíthetjük el papírképeinket. Utánaszámolva azonban hamar rájövünk, hogy a színes patronok és az igényes fotópapírok jóval költségesebb alternatívái a papírkép elkészítésének, mint a hagyományos fotó, és a kép tartósságáról még nem is beszéltünk. Mit tehetünk tehát, ha szeretnénk a minőséghez és az alacsony költségekhez is ragaszkodni?

A Prím Mappa egyik szolgáltatása keretében az interneten keresztül is megrendelhetjük papírképeinket. Ráadásul az így kapott fotók hagyományos fotótechnikai eljárással készülnek, a Fujifilm gépén. Sokan talán nem tudják, hogy ugyanezen a gépen hívják elő a hagyományos képeket is. Tehát ebben az esetben csak a technológia eleje analóg, a film előhívásáig. Ezután a filmet egy digitális szkenner beolvassa, és ettől kezdve a folyamat azonos a digitális technológiával.

Az internetes fotórendelésnél a képeket betölthetjük a mappa.prim.hu egyik fotóalbumába. Ehhez nem kell mást tenni, csupán az albumban kiválasztani azokat a képeket, amelyeket szeretnénk kidolgoztatni, majd a papírkép hozzáadása gombra kattintani. Ezt követően a képernyőn megjelenő utasításokat követve az eBolt Internetes Műszaki Áruház oldalaira érkezünk, ahol a megfelelő papírméretet és darabszámot kiválasztva megrendelhetjük fotóinkat.

Annak érdekében, hogy a kép valóban éles és gyönyörű legyen, a felbontásának is megfelelőnek kell lennie. Általában elmondható, hogy minél jobb felbontású alapanyagból dolgozunk, annál szebb lesz a nyomtatott végeredmény. Ezért egy 1,3 megapixeles kamerával készült képet ne nagyíttassunk 9x13 centiméteresnél nagyobbra, egy 4 megapixeles gépnél azonban a legnagyobb papírméret elérheti a 25x38 centit is. A táblázatban minden papírmérethez megkereshetők az optimális felbontási követelmények.

Egy különleges szolgáltatás keretében saját fotóinkból akár fali naptárakat is rendelhetünk, így például unokáik képeivel illusztrált naptárral kedveskedhetünk a nagyszülőknek. Az eBolt ajándékküldő szolgáltatása révén pedig a külföldön élők is könnyedén küldhetnek fényképet rokonaiknak, barátaiknak, így megtakaríthatják a borsos postaköltséget.

A legelterjedtebb 9x13-as papírméretben már 60 Ft-ért rendelhető kép - ez a költség pedig jóval alatta marad a házilagos nyomtatásnak, nem beszélve az ezért az árért kapott lényegesen jobb minőségről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59