Bajba került a Vivendi

Tóth Kristóf, 2002. július 8. 21:23
A médiaóriás Vivendi Universal a hét végén tárgyalásokat folytatott hitelező bankjaival, hogy a társaság kilábalhasson jelenlegi, kritikus anyagi helyzetéből.
A Vivendi Universal legnagyobb hitelező bankja szerint a médiaóriásnak meg kell válnia egyes üzletágaitól, hogy biztosítani tudja a rövid távú fennmaradáshoz szükséges pénzösszeget. A bankok az elmúlt héten lecsökkentették a bajba került társaság hitelképességi indexét, így a társaság aligha kaphat újabb hiteleket.

A spekulációt, miszerint a Vivendi kénytelen megválni telekommunikációs üzletágától, csak felerősítette a brit Observer híre, amely szerint a brit mobilkommunikációs óriás Vodafone 4,56 milliárd dollárt ajánlott a Vivendi Cegetel elnevezésű francia telekommunikációs leányvállalatának 44 százalékáért.

A Vivendi olyan üzletágai, mint az előfizetés alapú televíziós szolgáltatások, illetve az amerikai szórakoztatóipari leányvállalat, más cégek érdeklődését is felkeltették. A Vivendi Universal vezetőségéhez közel álló hírforrások szerint a társaság azonban egyelőre nem gondolkozik a cég feldarabolásán.

A Vivendi vezetőségi tanácsa szerdán távozásra bírta Jean-Marie Messier vezérigazgatót, a helyébe lépő Jean-Rene Fourtou pedig ígéretet tett a szerinte nehéz, de nem kritikus fizetőképességi helyzet megoldására. Hírforrások szerint a társaságnak 2-3 milliárd dollárra lenne szüksége a rövid távú fizetőképesség megtartásához, illetve helyzetének stabilizálásához.

Daniel Bouton, az egyik hitelező Societe Generale bank vezetője szombaton úgy nyilatkozott, hogy Fourtou-nak "gyorsan át kell vizsgálnia a társaság pénzügyi helyzetét, és értékesítenie kell néhány üzletágat". A vezető szerint a médiaóriás egyébként jó helyzetben van, mert vagyona jóval nagyobb adósságainál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05