Kovács Kálmán miniszter reagálása a kritikákra

Szalay Dániel, 2002. július 18. 17:41
Ahogy arról beszámoltunk, a Netért szerint elfogadhatatlan a július 15-én aláírt, augusztus 1-től bevezetésre kerülő, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott 15 és 40 órás csomagok ötlete, a Netért szerint nem kedvez, hogy a 15 és 40 órásra tervezett csomagok nem jelentenek megoldást az intenzíven internetet használók számára. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium első embere, Kovács Kálmán miniszter erre a felvetésre reagált a minap a Népszabadságban.
"Igaz, hogy a mostani támogatott hozzáférési csomagok nemigen szolgálják a sokat nezetők érdekeit, de megoldást jelentenek sok olyan családnak, amelyik csak most kezd ismerkedni a világhálóval, vagy egyébként sem tölt túl sok időt a neten. Ezt a kettősséget érzik a szolgáltatók és a kormányzat is. Ezért Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint mielőbb megoldást kell találni a széles sávú, elsősorban az ADSL internet-hozzáférés elterjesztésére. Az ADSL egyrészt jóval gyorsabb, mint a modemes kapcsolat, és fix havi díjért – ami most tízezer forint felett van – korlátlan hozzáférést nyújt. Mint a miniszter mondta, a tárcánál már jelentkezett több kábelhálózatot üzemeltető cég is, amelyik segítene a megoldásban."

Kovács Kálmán miniszter korábban az ITTK és az eDemokráca Műhely rendezvényeken azt mondta, az általa vezetett új minisztérium legfőbb feladatának nem azt látja, hogy akik már interneteznek, azoknak ne dráguljon a hozzáférés, hanem azt, hogy akik még nem teszik ezt, felismerjék, hogy miből maradnak ki, igényük legyen az internetre.

A Netért illetékese erre reagálva azt a kérdést tette fel, vajon azok kapnak-e majd kedvet az internetezésre, akik azt tapasztalják, hogy a világhálót régóta használók elégedetlenek, tüntetnek, becsapottnak érzik magukat? Az érdekvédelmi társaság szerint a miniszter azon érve, mely szerint a Mindenkinek megszűntetése a "heavy userek"-et érinti inkább, azért nem állja meg a helyét, mert az internetes érdekvédők álláspontja szerint pont az új felhasználók lesznek azok, akik a legjobban szenvednek majd az időkorlátoktól, hiszen ők kevésbé ismerik az internetet, tehát hosszabb időt kénytelenek eltölteni a hálón, amíg megismerkednek a lehetőségekkel. Ez alatt az idő alatt pedig a távközlési szolgáltatók díjszámláló órái pedig csak ketyegnek és ketyegnek majd.

Még veszteségesebbé válhatnak az eddig is rendkívül nehéz helyzetben lévő tartalomszolgáltatók is, hiszen elemzők szerint előfordulhat, hogy az oldalak kevésbé lesznek "csúcsra járatva", ami végeredményben a hirdetési bevételek elmaradásához, online újságok bezárásához is vezethet. Ezúttal nagyon sokan örülnének, ha az elemzők tévednének, és a miniszternek lenne végül igaza - vagyis ha végeredményben az internetes társadalomra nézve a kedvezmények megszüntetése és az állami költségvetésből történő évenkénti 3 milliárd forintnyi dotáció végül kedvező hatást gyakorolna az IT-világ hazai szegmensére!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05