A Vivendi 13 százalékos növekedés ellenére „erősen megbízhatatlan”

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 16. 07:24
A francia Vivendi Universal az idei első félévben 13 százalékkal 29,99 milliárd euróra növelte bevételeit, a második negyedévi bevétele pedig 11 százalékkal 15,34 milliárd euróra bővült a tavalyi év azonos időszakához képest.
A cég média és szórakoztatóóipari ágazatának június végén záródott második negyedévi bevétele mintegy 20 százalékkal 7,89 milliárd euróra erősödött az egy évvel korábbi 6,59 milliárdról és ez jóval meghaladta a szakértők által becsült 7,7 milliárdos bevételét. A Vivendi Universal az első félévet 12,3 milliárd euró nettó veszteséggel zárta 11 milliárd euró arculatérték leírás miatt, továbbá azért, mert 3,4 milliárdot tartalékba helyezett.

A Vivendi új elnöke, Jean-Rene Fourtou kijelentette: komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy ellenőrzés alatt tartsák a - szavai szerint - készpénzválságot. A vállalat komolyan eladósodott az előző elnök, Jean-Marie Messier alatt, akinek az volt a terve, hogy a Vivendi a világ vezető média és szórakoztatóipari cégévé váljon. Messier stratégiáját komoly bírálat érte és távozni kényszerült a vállalat éléről. A jelentősen eladósodott Vivendi iránt megcsappant a befektetői bizalom és emiatt a vállalat részvényára idén eddig mintegy 75 százalékkal süllyedt.

A cég árfolyama szerdán - közép-európai idő szerint 14 órakor - 7,5 százalékos veszteségen állt. A kereskedés kezdetén - még a féléves adatok ismertetése előtt - 2,5 százalék volt a napi vesztesége de ez röviddel 12 óra előtt 0,5 százalékra mérséklődött a vállalatnak arra a bejelentésére, hogy legalább 10 milliárd euróért el kívánja adni a Houghton Mifflin amerikai kiadó vállalatot.

Szerdán a Vivendi Universal vállalati hitel és adósi minősítését BB-re rontotta az amerikai Standard and Poor,s hitelminősítő, BBB mínuszról. Az eddigi minősítés a befektetésree ajánlott és a spekulatív fokozat bizonytalan határán volt, az új mélyen a spekulatív sávban van.

Később, ugyancsak szerdán, a Moody's hitelminősítő is lefokozta a Vivendi hosszú lejáratú elsőbbségi tartozását, három fokozattal B1-re Ba1-ről. A cég a Moody'snál is az erősen megbízhatatlan kategóriába került. A Moody's egyszersmind felülvizsgálat alatt tartja a Vivendi adósságát, további leértékelés kilátásával.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50